Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Houd een minimum van vijf werkdagen aan. Wanneer je tijdens het sollicitatiegesprek geen duidelijke termijn voor een antwoord of reactie hebt afgesproken, kun je over het algemeen een week of tenminste vijf werkdagen aanhouden.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Geef aan dat je benieuwd was naar de status van jouw sollicitatie en licht toe waarom je enthousiast bent over de baan. Wanneer jij contact opneemt, toon jij jouw enthousiasme en interesse in de vacature wat in je voordeel kan zijn. Hiermee kun jij je namelijk onderscheiden van andere sollicitanten.
Soms staat er in een vacature hoe lang het maximaal duurt voordat je een reactie krijgt. Bel niet binnen deze reactietermijn. Bel niet meerdere keren per dag om te vragen naar een update over je sollicitatie.
Vraag gewoon even of je kandidatuur goed is ontvangen en wat je verder mag verwachten. Gewoonlijk krijg je dan een afdoend antwoord. Volgt er geen reactie? Dan kun je na een aantal dagen even bellen.
# 1 De baan sloot niet goed aan op je carrière pad
Je hebt niet duidelijk kunnen maken waarom deze baan past in jouw carrière pad! Heb jij tijdens het gesprek met de werkgever laten zien waarom jij een goede fit bent van deze rol voor jezelf en de organisatie?
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
Je past niet in het profiel
Vaak staan er harde eisen in de tekst en vaardigheden die als pré gezien worden. Als de werkgever de indruk krijgt dat je weinig van de vereiste kwaliteiten bezit, wordt je afgewezen. Het is dus belangrijk om altijd de vacature goed te lezen, dit om wederzijdse teleurstelling te voorkomen.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Wat zegt de wet? In de wet (de zogenaamde cao nr. 38) staan een aantal gedragsregels die een werkgever (en een sollicitant) moeten naleven bij een selectieprocedure. Daarin wordt vermeld dat de werkgever alle inlichtingen betreffende de sollicitant vertrouwelijk moet behandelen.
Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: werkgevers zijn niet wettelijk verplicht de reiskosten te vergoeden bij een sollicitatiegesprek. Soms zullen ze je vóór het gesprek laten weten of je een vergoeding krijgt, maar in de meeste gevallen hoor je er niets over.
Na het verzenden van je sollicitatie wacht je ongeveer 3 werkdagen op een (automatische) ontvangstbevestiging. Houd hierbij rekening met weekenden, feestdagen en vakantieperiodes. Heb je geen bevestiging ontvangen? Dan kun je bellen om te vragen of je sollicitatie goed is ontvangen.
Voor een haastig type is dat twee, drie weken. Een geduldig persoon maakt er zó acht van. De enige manier om te voorkomen dat u opdrachten misloopt is om verduidelijking van die termijn te vragen. Zo kunt u op tijd terugbellen.
In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Laat je enthousiasme en interesse blijken met de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie.
Wat is het verschil tussen een eerste en een tweede kennismakingsgesprek? Het eerste sollicitatiegesprek draait om kennismaken. In het tweede sollicitatiegesprek wordt er gekeken of er naast een persoonlijke klik ook een potentiële samenwerking in kan zitten.
Vertel bijvoorbeeld waarom je interesse direct getrokken werd door de vacature: “Ik volg jullie al tijden op social media en toen ik zag dat jullie een vacature hebben op de verkoopafdeling, maakte mijn hart direct een sprongetje!” Kies een stijl die bij je past en probeer het iets minder standaard en juist meer ...