Zeker niet gebruiken na 21 juni,begint sap naar de wortel te dalen, roundup wordt opgenomen door de bladeren in de sapstroom meegevoerd naar de wortels. Ik zou eerder gramaxone,priglone of basta gebruiken,als je hiermee een blad raakt gaat dit blad verbrand zijn doch wordt niet opgenomen door de struik.
Onkruid onder de haag voorkomen
Mulchen is een effectieve manier om onkruid te voorkomen. U kunt met verschillend materiaal mulchen, bijvoorbeeld houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, stro, een laag bladeren of zelfs compost.
Kan ik een boom dood maken met RoundUp? Jazeker. RoundUp is een zeer krachtige herbicide die je kunt gebruiken bij een boom vergiftigen. Het is verstandig om dit middel met speciaal gereedschap in de boom te injecteren.
RoundUp is een onkruidbestrijdingsmiddel. De werkzame stof glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen, onmisbare bouwstenen van de plant. Het middel werkt hierdoor systemisch: alle planten die niet resistent zijn worden gedood.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
Wel moet men bij de echte beukenhaag (Fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea') opletten dat de grond niet te langdurig nat is. Daar kunnen de planten niet tegen. Voor erg vochtige gronden is de haagbeuk (Carpinus betulus) veel beter geschikt.
Azijn tegen onkruid is verboden
Volgens het RIVM is het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals azijn, chloor en zout schadelijk voor het milieu en daarom verbieden ze dus het gebruik van deze middelen voor het verdelgen van onkruid.
Er zijn ontelbaar veel redenen waarom een Beukenhaag dood kan gaan. Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is.
Beukenhaag sterk terugsnoeien in het voorjaar of najaar? De beste tijd om jonge beukenhaag sterk terug te snoeien is de maand mei of juni. Geef de haag na de snoei voldoende water en wat speciale voeding die de wortels en de plant helpen te herstellen en goed aan te slaan.
U kunt voor het bemesten van uw beukenhaag prima beukenmest gebruiken. Deze meststof is voorzien van alles wat uw beukenhaag nodig heeft. Zo zal het de heg aan niets ontbreken. Gebruik organische mest om de beuken gedurende een langere tijd van voeding te voorzien.
Ook de beukenhaag bemesten met koemest of kippenmest wordt vaak gedaan. Wellicht heeft u niet zomaar dit soort mest voorhanden. We raden u in dat geval aan deze organische bodemvoeding van Farmers House te kopen. Met deze mestkorrels wordt de wortelontwikkeling bevorderd.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood.
De beukenhaag en haagbeuk zijn extra gevoelig voor bruinkleuring door verbranding.
Graaf een geul of een aantal ruime plantgaten. Deze moeten minstens 25 centimeter breed zijn. Qua diepte is het aan te raden om deze geul of gaten ongeveer anderhalf keer zo diep te graven als de hoogte van de wortels of de kluit.
De plantjes groeien ongeveer een halve meter per jaar. Dit betekent dat je ongeveer vijf jaar nodig hebt om de plantjes te laten groeien tot de hoogte van een schutting.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Bij voorkeur spuiten op een droge vegetatie. Dosering (uitgezonderd stobbenbehandeling) bij hand- of rugspuit: Maximaal 6 ml in 0,5 liter water voor 10 m2.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Concentratie: 1 % (100 ml in 10 liter water). Verse zaagvlakken van afgezette bomen insmeren met de bokke- poot of bespuiten met een 5 % oplossing (500 ml in 10 liter water) om uitlopen te voorkomen.
Beukenhaag sterk terugsnoeien
Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer. Na de snoeibeurt kunt u de beukenhaag bemesten, bijvoorbeeld met organische mestkorrels.
Het is belangrijk dat een nieuwe aanplant/beukenhaag voldoende water krijgt. Bij twijfel kunt u een kuiltje van 30 a 40 cm diep graven in de buurt van de beukenhaag om te zien hoe droog de grond is. Het is beter om 1 keer goed water te geven dan iedere dag een klein beetje.