Een aortaklepinsufficiëntie is een lekkage van de hartklep. De klep tussen de linkerhartkamer en de aorta (de lichaamsslagader) sluit dan niet goed. Daardoor stroomt een deel van het bloed weer terug de hartkamer in en moet de hartspier meer kracht zetten om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen in het lichaam.
Aortaklepinsufficiëntie is de medische term voor een lekkende aortaklep. De klep sluit niet goed, waardoor een deel van het bloed terugstroomt in de linkerkamer van het hart. De aortaklep zit tussen de linkerkamer en de aorta, de grote lichaamsslagader.
Wanneer u last heeft van kortademigheid, moeite met traplopen en een snelle hartslag zou u last kunnen hebben van hartklepinsufficiëntie. We noemen dit ook wel een 'lekkende hartklep'.
Maar liefst een op de twee patiënten met hartklepverkalking overlijdt binnen de twee jaar als de aandoening niet behandeld wordt.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
In Nederland heeft zo'n 10% van alle ouderen tussen de 80 en 89 jaar deze aandoening, waarbij de hartklep niet goed meer werkt en het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Dit kan onder meer leiden tot flauwvallen en pijn op de borst. Vervanging van de hartklep kan met een openhartoperatie of door TAVI.
Een lekkende hartklep kan lange tijd zonder gevolgen blijven, vertelt Hans van Laarhoven van de Hart & Vaatgroep.
Als de aortaklep minder goed opent zal de linkerhartkamer proberen dit op te vangen door harder te werken om toch zoveel mogelijk bloed naar het lichaam te pompen. De snelheid van de hartslag zal stijgen en de hartspier wordt steeds dikker.
Behandeling. De behandeling van een aortaklepstenose bestaat uit het chirurgisch verhelpen van de vernauwing door de eigen hartklep te vervangen door een mechanische of een biologische kunstklep. Er zijn geen medicijnen om een hartklepvernauwing te verhelpen.
Door aandoeningen of ouderdom kan het weefsel dat de opening van de hartklep ondersteunt, verzwakken en zijn vorm verliezen. Om deze aandoening te repareren, wordt een annuloplastiekring of -band rond de basis van de hartklep genaaid om deze opnieuw in vorm te brengen en ondersteuning te geven.
De klep kan vernauwd raken of gaan lekken. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop der tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen.Na verloop van tijd kan hartfalen ontstaan.
Tussen de dag van opname en een maand na de operatie overlijdt één tot vijf procent van de patiënten. De kans op complicaties (nabloeding, infectie, nier- of longfunctiestoornissen, hartinfarct, herseninfarct, hartritmestoornissen is tussen de twee en vijf procent.
Eet ook geen snacks en kant-en-klare maaltijden met veel zout, zoals soep, pizza en chips. Kijk bij het Voedingscentrum hoe u minder zout kunt eten. Let op: gebruik geen zout-vervangers waar kalium in zit, zoals kaliumzout. Kaliumzout kan gevaarlijk zijn als u medicijnen tegen hartfalen gebruikt.
Studie waarschuwt voor langdurig gebruik van pijnstiller paracetamol: 'Vooral oppassen bij bloeddruk- en hartpatiënten' Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie.
onderzoek en behandeling van hartfalen; erfelijke hart- en vaatziekten; het in beeld brengen van het hart zoals met een echo of MRI; het adviseren over leefregels of behandelingen om verergering van het hartfalen te voorkomen.
Een lekkende hartklep kan diverse oorzaken hebben, waaronder: Verslechtering van het klepweefsel. Aangeboren klepafwijking. Hartaandoeningen zoals een hartinfarct of andere oorzaken van een verzwakking van de hartspier.
Let op met fanatiek sporten
Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen: met boezemfibrilleren. met angina pectoris. met een lekkende of vernauwde hartklep.
Oorzaken. De oorzaak van een hartklepafwijking kan aangeboren zijn maar kan ook ontstaan op een latere leeftijd door ouderdom, ziekte of andere aandoeningen. Klepaandoeningen zijn niet erfelijk.
Slagaderverkalking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar je kunt wel plotseling klachten krijgen, zoals pijn op de borst. Pijn op de borst bij stress of emoties kan onschuldig zijn maar het kan ook angina pectoris (hartkramp) of een hartinfarct zijn.
De chirurg opent altijd eerst het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep.
"Dan zouden we biologische kleppen kunnen aanbieden aan een jongere categorie patiënten." Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro.Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro.