Met een prachtige en levendige binnenstad, volop natuur in en om de stad en met vele culturele bezienswaardigheden en bruisende evenementen. Dit in combinatie met de centrale ligging en goede bereikbaarheid, ruime werkgelegenheid en uitstekende voorzieningen maakt Zwolle heerlijk om te wonen.
Met zo'n 130 duizend inwoners en een sfeervolle, historische binnenstad is Zwolle een fijne plek om te wonen, werken, leren, leven en leuke dingen te doen. Dat laatste kan volop in de vele restaurants, bioscopen, cafés, terrasjes, theaters, musea, parken en winkels die Zwolle telt. Of in de mooie natuur rond de IJssel.
Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om te wonen in Nederland. Dat is de conclusie uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten, van onderzoeksbureau Atlas Research. In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren vergeleken.
Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer. Hier is van alles te zien en te doen!
Zwolle scoort hoog op kwaliteiten en voor- zieningen die een stad toeristisch populair maken. Zo heeft Zwolle een aantrekkelijke binnenstad met historische bezienswaar- digheden, culinaire hoogtepunten (de Librije) en een divers cultureel aanbod met Museum De Fundatie en Waanders in de Broeren.
Zwolle is duur
Zwolle is wel één van de duurste gemeenten en staat op de zesde plaats van duurste steden buiten de Randstad. In vijf jaar tijd is een vierkante meter Zwolse grond bijna 750 euro meer waarde geworden! Wees dus blij als je een goedkoop stekkie hebt bemachtigd!
Zwolsch Sproakwater, Zwolse mosterd, Zwolse balletjes… Als trotse inwoner van Zwolle heb je vast een van deze negen typisch Zwolse specialiteiten een keer geproefd.
Zwolle is een veilige stad. Dit is iets waar we trots op zijn, want veiligheid ontstaat niet vanzelf en is het resultaat van iedereen die de stad en anderen een warm hart toedraagt. Ondanks deze inzet zijn er ontwikkelingen die de openbare orde en veiligheid raken.
De bijnaam van Zwollenaren – blauwvingers – komt volgens isgeschiedenis.nl namelijk voort uit een regelrechte handelsoorlog tussen Zwolle en Kampen in de veertiende en vijftiende eeuw. Deze steden waren toen onderworpen aan de bisschop van Utrecht en wilden allebei graag handelsprivileges verwerven.
Zwolle als vaste nederzetting is in de middeleeuwen ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo'n plek werd destijds een 'suolle' genoemd, hetgeen later veranderde tot Zwolle.
Amsterdam is de beste woonstad in Nederland, gevolgd door Utrecht en Delft. Dat blijkt uit de Residential Ranking 2020 van vastgoedadviseur JLL. Opvallend in de ranglijst is de opkomst van de middelgrote steden. Naast Delft staan ook Amersfoort en Zwolle in de top 5 van beste woonsteden.
Amsterdam blijft ook volgens de nieuwste Atlas voor gemeenten de meest aantrekkelijke stad van Nederland om in te wonen. De hoofdstad, die al jaren de lijst aanvoert, wordt gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht, laat maker Atlas Research weten. Die vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van het land.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Verder telt Zwolle 106 Marokkaanse burgers. Precies 25 inwoners hebben een voor Zwolle unieke nationaliteit.
In Zwolle kun je heerlijk shoppen! Onze prachtige binnenstad heeft leuke winkelstraten en als je tussendoor even pauze wilt houden om te lunchen of dineren zijn er talloze restaurants en koffietentjes waar je wat lekkers kunt eten en even tot rust kan komen.
Zwolle: hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel. een dorp in in de Nederlandse provincie Gelderland.
'Het klopt', benadrukt de gemeente Zwolle in de begeleidende video over deze nieuwe bijnaam. Dit is uiteraard een knipoog naar 'het hart', dat centraal staat in één van de voormalige Hanzesteden. De gemeente wil benadrukken dat de inwoners, van studenten tot ondernemers, hart voor elkaar hebben.
In de Middeleeuwen maakten de steden Zwolle en Kampen elkaar het leven zo moeilijk mogelijk. De Zwollenaren hadden een bijnaam voor de Kampenaren: Kampersteuren. De scheldnaam voor de Zwollenaren was 'Blauwvinger' omdat zij meineed gepleegd hadden ten opzichte van de Hertog van Gelre.
Sindsdien worden de Zwollenaren Blauwvingers genoemd. In de Middeleeuwen was geen Zwollenaar trots op deze bijnaam. Maar nu vinden de inwoners van Zwolle het juist leuk. Als je om je heen kijkt, zie je de naam overal terug: bijvoorbeeld in de Blauwvingerdagen en de Blauwvingerkoekjes.
In de middeleeuwen (de jaren rond 500 tot ca 1500) is Zwolle als de nederzetting "Suol"ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Een dekzandrug is een opgestoven hoogte van dekzand, waarvan het merendeel is ontstaan in de laatste ijstijd.
De stad ligt in de regio IJsseldelta. De gemeente telt 132.454 inwoners (31 januari 2023) en is qua inwoneraantal de negentiende gemeente van Nederland.
Een echte Zwolse specialiteit
Heerlijk hazelnootschuim met mokkacrème, bestrooid met poedersuiker. Een Zwollenaartje is erg lekker bij een kopje koffie of thee, maar ook als dessert erg smakelijk met een bolletje vanille- of hazelnootijs erbij. Ook verkrijgbaar per 10 (speciaal doosje).
Hoe het begon
Wel, dat zich in de middeleeuwen een nederzetting had gevormd langs de rivier de Aa, met sedert 1040 een uit schriftelijke bronnen bekende parochiekerk, gewijd aan Sint Michaël. Op 31 augustus 1230 werd aan de bewoners van die nederzetting door bisschop Willebrand van Utrecht stadsrechten verleend.