Niet één, maar twee keer ontbijten is in veel delen van Spanje heel gewoon. Begin met een koffie en iets kleins zoals een gebakje als je voor het eerst opstaat, en maak halverwege de ochtend tijd voor een uitgebreider ontbijt, misschien met geroosterd brood met tomaten en olijfolie.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker belegd stuk stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair.
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Het eten en de siësta
De etenstijden in Spanje zijn heel anders dan hier. Zo vindt tijdens de beroemde siësta, tussen 13:00 en 17:00, de lunch plaats, gevolgd door de middagrust. Traditioneel staat het leven op dit heetste moment van de dag praktisch stil, en de siësta is nog steeds wijdverbreid in het moderne Spanje.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Als het gaat om het eten van tapas, zijn er enkele ongeschreven regels. Eet je tapas altijd met een vork of een tandenstoker. Het is onbeleefd om met je handen te eten, tenzij je tapas als broodjes bestelt. Neem kleine hapjes en kauw rustig, zodat je geniet van de smaak van elke tapa.
Hoe laat ontbijt je gewoonlijk? ¿A qué hora desayunas comúnmente? Ik ontbijt om zeven uur. Desayuno a las siete.
Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen. De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten.
Spanjaarden zijn trots op hun persoonlijkheid en cultuur. Ze proberen hun banen te verdedigen en hebben een competitieve houding tegenover sommige Europese landen. Spanjaarden zijn veel buitenshuis. Naast de tijd die ze besteden aan werken, zijn Spanjaarden graag omringd door vrienden en familie.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Wist je trouwens dat tapas in sommige delen van het land gratis zijn?
De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan. Zo is het heel normaal om rond middernacht nog op straat te zijn. Na het opstaan wordt er vaak ontbeten met een kop koffie en een croissant of ander zoet gebak.
Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kunt u beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kunt u uw geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waardeert het namelijk niet als u wat extra's geeft en kan dit zelfs als beledigend opvatten.
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro per koffer, de schoonmaakster iedere ochtend 1 of 2 euro. Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
Een fulltime werkweek bestaat in Spanje uit doorgaans 40 uren en een werkdag mag niet langer dan 9 uren duren, tenzij je anders overeen bent gekomen in je arbeidscontract. Jaarlijks heb je recht op 22 verlofdagen en daarnaast kent de Spaanse kalender 14 officiële feestdagen.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).