De angel van een hoornaar is net als bij de wesp niet voorzien van weerhaken. Hij kan er dus meerdere keren mee steken zonder dood te gaan. Het aanwezige gif wordt bij iedere steek in kleine hoeveelheden afgegeven. Het gif is in normale omstandigheden niet dodelijk voor de mens maar wel voor andere insecten.
Hoewel de kans om door een hoornaar te worden gestoken heel klein is (ze zijn een stuk minder agressief dan normale wespen), kan het dodelijk zijn wanneer ze besluiten in groep aan te vallen of als u allergisch bent.
Er is echter één hoornaar die wel levensbedreigend voor de mens is: de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Deze komt momenteel enkel in het verre oosten voor. Zeker niet te verwarren dus met de Aziatische hoornaar die af en toe bij ons voorkomt.
De hoornaar is in principe niet gevaarlijk. Door zijn grote angel zijn de steken pijnlijker dan die van een gewone wesp, toch is het gif minder krachtig en daardoor minder gevaarlijk. Een hoornaar komt niet zomaar op je af; pas wanneer je binnen vijf meter van een hoornaarsnest komt, slaat het insect alarm.
Ze vallen de mens met z'n lekkere hapjes en drankjes doorgaans niet lastig. Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels. Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.
Steek van een hoornaar
Ook een hoornaar kan steken. De steek van deze superwesp is heel wat pijnlijker dan de steek van een standaard wesp. Dit komt omdat de angel van de hoornaar groter is en daardoor het gif direct in een ader kan spuiten.
Knip een frisdrankfles open en zet de hals in de onderkant van de fles. U heeft nu een val gebouwd waar u een vulling in doet die de hoornaar lokt. Vooral fruitige drankjes zullen de hoornaar aantrekken. Heeft u een nest in de buurt, dan is het belangrijk hier niet zelf mee te gaan prutsen.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Na hoeveel steken wordt de wesp dodelijk? Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergisch mens circa vijfhonderd tot duizend steken nodig om dodelijk te kunnen zijn.
Als je sowieso van plan bent om ze eerst te vangen in een potje voor je ze uitzet, kun je het potje het beste in de diepvries zetten. Zo kan je ze doden voor ze een nest beginnen. Dat is de meest humane methode om een koningin te doden, en je krijgt op die manier geen agressieve reactie.
Hoornaars overwinteren in kleine spleten in de gevelbeplating van huizen, boomschors en rottende boomstammen. De meest waarschijnlijke plaats waar u een nest zult vinden is echter in bomen en in grote boom achtige struiken. In de late lente bouwen ze papieren nesten in boomtakken en onder dakranden.
Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken. Zij komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.Is een hoornaar agressief?
Hoornaar worden veelal met rust gelaten door mensen en dieren omdat ze bang zijn voor de pijnlijke steek. Echter is van één dier bekend dat deze graag op hoornaar jaagt: de wespendief. De wespendief is een unieke roofvogel met een meer dan uitgesproken voorkeur voor wespensoorten waaronder de hoornaar.
Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
Is de Europese hoornaar gevaarlijk? Net als andere wespen steken Europese hoornaars alleen als ze zich bedreigd voelen. Gelukkig reageren ze wel minder agressief dan hun soortgenoten, omdat ze niet geïnteresseerd zijn in zoet voedsel of zoete drank.
Let op want honden happen vaak naar wespen, bijen en hoornaars. Het komt dan ook regelmatig voor dat een hond in zijn bek wordt gestoken. In dit geval moet je direct een dierenarts waarschuwen. Door zwelling van de slijmvliezen of de tong kan de hond stikken.