Bij een koortslip krijg je een plekje met blaasjes, meestal op of rond je lippen. Je kunt de blaasjes ook op andere plekken krijgen, zoals op je neus, kin of ooglid. In de blaasjes zit vocht. Het plekje kan jeuken, tintelen, branden of pijn doen.
Waar kun je een koortslip dan aan herkennen? Een koortslip ontstaat meestal met een tintelend, branderig en jeukend gevoel ter hoogte van je lippen. Vervolgens ontstaat er na één of twee dagen verschillende piepkleine blaasjes die gaan jeuken. De blaasjes zullen openbreken en er ontstaan kleine zweertjes.
Een koortslip (Herpes) is een virusinfectie van de lippen of de huid nabij de lippen. De klachten beginnen met plaatselijke jeuk en een brandend gevoel van het slijmvlies van de lip en de huid. Het gebied zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan kleine blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.
Heb ik een koortslip of een puistje? Je kunt een koortslip herkennen aan fragiele blaasjes op de lippen.Puistjes zijn meestal rood, ontstoken en kunnen een wit of geel kopje bevatten.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
De infectie zal na een tijdje weer verdwijnen, maar het virus blijft in je lichaam. Het virus kan telkens weer geactiveerd worden door zonlicht, verminderde weerstand, koorts, menstruatie of stress. Een beginnende koortslip heeft als eerste tekenen een jeukend of branderig gevoel.
Na één of twee dagen ontstaat er een rood plekje met vochtblaasjes op of rond je lip. Ook de blaasjes die zijn ontstaan jeuken, tintelen of branden. Na enkele dagen drogen de blaasjes uit en komt er een korstje op je lip. De koortslip geneest vanzelf binnen één tot twee weken en laat geen litteken achter.
Nee, een koortslip komt niet altijd aan de lippen voor. De kenmerkende blaasjes kunnen ook optreden op andere plekken van het gezicht zoals de wangen, het voorhoofd en de kin.
Vaak voel je de koortslip opkomen als je lippen gaan tintelen, jeuken of branden. Er ontstaat een rood blaasje met vocht op de huid die enkele dagen later indroogt tot een korst. Het virus van een koortslip blijft aanwezig in je lichaam. Vaak komt een koortslip meerdere keren per jaar terug.
Eens overwonnen, ben je voor die vorm wel immuun. Bij een minderheid van de mensen kan het zich op latere leeftijd wel opnieuw manifesteren als zona, ook bekend als herpes zoster of gordelroos, een bandvormige uitslag op je lichaam. “Waarom die vorm van herpes niet meer terugkomt, is een vraagteken.
Je kunt herpes alleen doorgeven als je klachten hebt
Je kunt herpes ook doorgeven als je geen klachten hebt. De kans dat je het doorgeeft is wel veel groter als je klachten hebt. Bijvoorbeeld blaasjes of zweertjes. Je kunt dan beter geen seks hebben tot de klachten over zijn.
Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen. Het herpesvirus blijft uw leven lang in uw lichaam aanwezig zonder dat u er iets van merkt.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Medicijnen met aciclovir kunnen worden toegepast bij een koortslip. Hier zijn verschillende vormen van zoals tabletten, drank en crème. Aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen, kan de arts aciclovir voorschrijven om in te nemen.
Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. De meeste granen hebben een (licht) arginine-overschot. Voedingsmiddelen die meer lysine bevatten zijn vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado.
Via de handen, knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. Je kunt het virus ook krijgen door gebruik van voorwerpen van iemand met een koortslip, zoals bestek, kopjes, tandenborstel, handdoek of lippenbalsem.
Bij een koortslip heb je, meestal vrij plotseling, last van kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Vooral vlak voor het ontstaan kun je last hebben van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Korte tijd later ontstaan blaasjes op de lip die met vocht gevuld zijn.
Het virus kan door knuffelen, zoenen of ander lichaams contact worden overgebracht. Wanneer de huid weer genezen is, kan het virus niet meer worden overgebracht. De incubatietijd (= de tijd tussen binnendringen van het virus en de eerste ziekteverschijnselen) is 2 dagen tot 2 weken. Gemiddeld is het 1 week.
Symptomen. In de beginstadia van lipkanker kunnen mensen last hebben van een blaartje, zweertje of kloofje dat maar niet goed geneest. Het kan ook zijn dat het in een korte tijd meerdere keren terugkomt. Ook kunnen zij last hebben van een witte kleur van het slijmvlies.
Het kan beginnen met een gezwollen lip waaruit er kleine blaasjes gevuld met vocht ontstaan. In het wit-geelachtig vocht zit het enorm besmettelijke virus. Na twee à drie dagen kunnen de blaasjes openbarsten. Dit is de meest besmettelijke fase van een koortslip.
Zorg dan voor je immuunsysteem en werk aan je weerstand; gebruik extra vitamine C voor een goede weerstand; vermijd felle zon, want veel zonlicht kan een koortslip uitlokken.
Het besmettingsgevaar is op z'n hoogst vanaf drie dagen vóór het ontstaan van de blaasjes tot vlak na het indrogen ervan. Zoenen met een koortslip is dus niet handig en ook oraal seksueel contact is geen goed idee. Knuffel ook liever geen baby's wanneer je last hebt van een koortslip; zij kunnen er erg ziek van worden.
Op momenten van verminderde weerstand, zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid kan het virus opnieuw actief worden en koortsblaasjes veroorzaken.
Dit virus is erg besmettelijk vanaf de eerste symptomen totdat de blaasjes volledig zijn opgedroogd. En eenmaal je besmet bent met het herpesvirus blijft het voor altijd sluimeren in een zenuwknoop in je hoofd. Bij een opstoot wordt het virus geactiveerd en krijg je opnieuw koortsblaasjes.
Oma's weten wel raad met een koortslip. IJsblokjes erop, likje honing, tandpasta, azijn, plakjes knoflook of elke dag een boterham met appelstroop eten. Anderen zweren bij antivirale crèmes van de drogist of pillen met lysine erin (aminozuur).