Ricard bevat 45° alcohol en wordt in de streek van Marseille gemaakt.
Tegenwoordig mag een pastis slechts het opschrift 'pastis de Marseille' op de fles dragen als het 45 graden alcohol bevat en 2 gram anethol (ether) per liter, en voldoet aan een aantal andere regels. De pastis hoeft daarvoor niet écht uit Marseille te komen.
Ricard heeft een basis van een melange van verscheidene kruiden, zoals koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De smaak van anijs is iets minder aanwezig dan bij andere pastis dranken, door de toevoeging van zoethout.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Ricard is als Franse anijsdrank een 'Pastis de Marseille', vervaardigd volgens Provençaalse traditie. De basis is een melange die getrokken wordt op basis van kruiden, waaronder koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De anijstonen zijn minder sterk aanwezig vanwege de toevoeging van zoethout.
Het merk Ricard werd opgericht door Paul Ricard in 1932. Pernod is ouder en werd in 1805 opgericht. In 1975 fuseerden de bedrijven. Nadien is het verder in omvang gegroeid door de ontwikkeling van eigen activiteiten en overnames zoals Seagram in 2001 en vier jaar later volgde Allied Domecq.
Een gelig goedje dat door middel van toevoeging van ijskoud water wit wordt en ruikt naar anijs. Samen met een lekker hapje zo voor het eten een heerlijke eetlust opwekker. Daarom deze boter die je op een stukje stokbrood, kip of garnaal kan smeren. Bon appétit!
Prijs € 17,85.
Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Door het aanlengen van Pastis met water daalt het alcoholpercentage van het drankje, met als gevolg dat de kleur van de likeur verandert van een helder geel naar een troebele melkachtige substantie.
100 ml bevat 250 calorieën.
Ook deze nieuwe 'Ricard Plantes Fraîches' bevat 45 % alcohol. Maar het drankje moet ook sterker aangelengd dan klassieke pastis: 7 delen water op 1 deel groene pastis. Terwijl de gele Ricard – die ook blijft bestaan – met 5 delen water wordt aangelengd.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Ricard bevat 45° alcohol en wordt in de streek van Marseille gemaakt. Daardoor is hij de enige echte pastis van Marseille. Doe 2cl Ricard in een glas alvorens 10cl gekoeld water toe te voegen.
Dit pittige aperitief is zoet en licht scherp. Het is een eigenwijze kruidendrank met volle anijssmaak. Hij is niet stroperig en is een stimulans voor de smaak zintuigen voor en na elke maaltijd.
Pernod is een anijsdrank met een een alcoholpercentage van 40%. Het heeft de licht zoete smaak van anijs en je proeft ook wat kruidigs. De Fransen drinken 'm vaak aangelengd met water en ijs (daardoor krijgt 'ie de bekende troebelheid), maar geloof ons: puur gaat -ie er ook wel in, hoor!
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet. Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa.
Het Provençaalse woord pastis betekent zoiets als mengsel. De drank pastis vindt zijn oorsprong in de haven van Marseille, en de kruiden van het land weten zich er in verenigd met de kruiden en specerijen uit het Oosten (zoethout, anijs).
Beschrijving. Pastis 51 70cl is de enige echte pastis uit Marseille. De drank ontleent zijn naam aan zijn geboortejaar 1951. Pastis 51 komt tot stand door het weken van: anijsextracten, zoethout, suiker, alcohol en zuiver water.