De tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) is: Een voorrangsregeling voor de invulling van vacatures. Een tijdelijke aanstelling die meer dan 1 schooljaar kan duren. Een voorwaarde voor een vaste benoeming.
Ik ben TADD'er
Je kijkt best na of je in vacante of niet-vacante uren, ter vervanging van een ander personeelslid, bent aangesteld. Dit kan je zien in je contract of aanstellingsbesluit.
Vanaf 1 september 2021 kan een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur (TABD) na één schooljaar en een positieve of geen beoordeling veranderen in een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD). Een TADD'er kan nadien nog in aanmerking komen voor een vaste benoeming.
Op 31 augustus voorafgaand aan de datum van benoeming (1 januari) 360 dagen dienstanciënniteit hebben in het ambt van benoeming bij dat schoolbestuur. Het schoolbestuur kan echter ook diensten bij een ander schoolbestuur in aanmerking nemen.
Einde van de TADD
In een vacante aanstelling: de TADD-aanstelling loopt over de schooljaren heen, tenzij de betrekking aan een ander personeelslid moet worden toegekend of niet meer kan worden ingericht.
U hebt een vast loon, ook in de zomervakantie. U hebt recht op een overheidspensioen. U krijgt toegang tot een aantal extra verlofstelsels, zoals het verlof tijdelijk andere opdracht (TAO) Bij ziekte- of bevallingsverlof krijgt u een salaris in plaats van een uitkering van het ziekenfonds.
In het gemeenschapsonderwijs geldt die voorrang voor alle vacatures in de scholengroep. In het deeltijds kunstonderwijs geldt de voorrang voor alle vacatures binnen hetzelfde schoolbestuur en voor een CLB of CVO voor alle vacatures binnen hetzelfde centrumbestuur.
Een TADD'er heeft het recht een aangeboden betrekking te weigeren. Doet het personeelslid dit, dan betekent dit uitsluitend dat het voor die concrete werkaanbieding afstand doet van zijn voorrang. In zo'n geval behoudt het personeelslid onverminderd zijn voorrangsrecht voor alle andere betrekkingen.
Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, verwerf je in een wervingsambt het recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD).
Het bestuur moet bij toekenning van een vaste benoeming rekening houden met kandidaten die zich op voorrang kunnen beroepen. Het gaat in volgende volgorde om: Personeelsleden die 55 jaar of ouder zijn. Personeelsleden die al deeltijds benoemd zijn.
Eerste voorwaarde: 580 dagen dienstanciënniteit
Als je het geluk hebt om een volledig schooljaar — van 1 september tot 30 juni —in dienst te zijn, dan kom je aan 303 dagen, in schrikkeljaren aan 304 dagen. Je moet dus minstens twee schooljaren in dienst zijn om aan deze eerste voorwaarde te voldoen.
Voorwaarden vaste benoeming
Om vastbenoemd te worden moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn: - Je hebt 720 dagen dienstanciënniteit op 30 juni voorafgaand aan de datum van de vaste benoeming. 360 van de 720 dagen moet je gepresteerd hebben in het ambt van benoeming.
Om het aantal dagen ambtsanciënniteit te berekenen, moet je het aantal kalenderdagen dat je in dienst was, optellen. De periode van 1 september tot en met 30 juni omvat maximaal 303 dagen, of 304 dagen in een schrikkeljaar.
Je schoolbestuur kan bij de berekening van je dienstanciënniteit rekening houden met de dienstanciënniteit die je hebt verworven in een wervingsambt in het buitengewoon basisonderwijs of secundair onderwijs. Dat is beperkt tot een maximum van 200 dagen.
Ook bij ziekte, arbeidsongeval of bevallingsverlof word je als vastbenoemde beschouwd. Als je een verlof TAO neemt naar het hoger onderwijs of naar de inspectie, word je voor alle aspecten als tijdelijke beschouwd. Het verlof TAO is onbeperkt in de tijd, maar is geen recht.
Het minimum is het aanvangssalaris bij 0 jaar anciënniteit. Het maximum kan je bereiken via periodieke verhogingen. De eerste 3 jaar krijg je een jaarlijkse verhoging, de volgende jaren is er een tweejaarlijkse verhoging.
Volgens de huidige regelgeving kunnen schooldirecties een vastbenoemde leerkracht pas ontslaan na twee negatieve evaluaties. Tussen de twee evaluaties moet de leerkracht minstens twaalf maanden gewerkt hebben.
Wie de overstap naar het onderwijs maakt, zal daarom vanaf nu, onder bepaalde voorwaarden, tot 15 jaar anciënniteit kunnen meenemen. Dit zal mogelijk zijn voor alle vakken en directiefuncties in het leerplichtonderwijs.
In de TAO-opdracht heeft het personeelslid m.a.w. altijd een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur (TABD). Omdat een TADD-aanstelling een voorwaarde is voor vaste benoeming, zou het personeelslid nooit vast benoemd kunnen worden in zijn TAO-opdracht.
(Ter info: een gemiddeld schooljaar telt tussen de 320 en 330 halve lesdagen.)
Medewerkers openbaar onderwijs niet langer ambtenaar
De rechtspositie van alle ambtenaren veranderde op 1 januari 2020. Toen ging de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in. Daarmee vallen medewerkers in het openbaar onderwijs niet langer onder het ambtenarenrecht.
Met een mutatie stapt een vastbenoemd personeelslid over naar een ander school- of centrumbestuur. Dat kan alleen binnen de draagwijdte van de vaste benoeming. Een mutatie kan alleen op verzoek van je personeelslid, en met het akkoord van het nieuwe bestuur.
In principe moet een school voorrang geven aan iemand met een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs. Het kan enkel kandidaten met een 'ander' bekwaamheidsbewijs aanwerven als tijdelijke uitzonderingsmaatregel voor het lopende schooljaar.