Bij sommige woorden van vreemde oorsprong, mag je na de 'a' de medeklinker niet verdubbelen. Die woorden noemen we 'banaanwoorden'. Je moet ze onthouden (= onthoudwoorden). Veel van die woorden staan op de banaanplaat.
Woorden 'van vreemde origine' zijn dat, 'waarvan de eerste a in het algemeen kort wordt uitgesproken'. Paleis is zo'n banaanwoord. Kabouter, kalender en avontuur ook.
Voorbeelden van banaanwoorden: kano, avontuur, lawaai, agent, jaloers ...
De naam banaan is mogelijk via het Portugees afgeleid van het Guinese (Sousso) woord banam. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord mauz.
Een bron van vitamine B
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Opvallende typen zijn de rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de golden banaan en de babybanaan.
Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant.
Een leenwoord is een woord dat aan een andere taal is ontleend. De term leenwoord is op zich een neutrale aanduiding. De uitheemse oorsprong van een woord hoeft niet per se een afkeuring in te houden; veel leenwoorden zijn zonder meer in het Nederlands aanvaard.
Ook zijn er leenwoorden die nauwelijks te vertalen zijn. Dat geldt onder meer voor de hierboven al genoemde termen sushi en sharia, maar ook voor verschillende Engelse leenwoorden: timing is bijvoorbeeld wel te omschrijven als 'het bepalen van het geschiktste moment', maar er is niet één Nederlands woord voor.
Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen pompoen betekent.
Anders wordt het wanneer u zich realiseert dat het woord zolder eigenlijk helemaal geen oorspronkelijk Nederlands woord is, maar dat het zich heeft ontwikkeld uit een Latijns woord met de betekenis plat dak, terras, dat wil zeggen een plaats waar je lekker door de zon beschenen kunt worden.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Een tros bestaat uit verschillende kammen met ieder 10 tot 20 bananen. Bananen worden onrijp geoogst, groen en oneetbaar per koelschip naar Nederland vervoerd en hier verder gerijpt in speciale rijpingskamers.
Deze GI geeft aan hoe snel een voedingsstof na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan.
Je hoeft volgens de voedingsdeskundige dus niet perse twee bananen per dag te eten, maar het kan ook geen kwaad. „Alle fruitsoorten zijn gezond, waaronder de banaan. Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf.
Het is een van de oudste vruchten die door de mens gegeten worden. De eerste sporen ervan gaan terug tot Nieuw-Guinea, zo'n 10.000 jaar voor onze jaartelling. Vanaf de zevende eeuw na Christus raakt de banaan verspreid over Europa, in eerste instantie vanuit het Middellandse Zeegebied.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Kort daarna daalt die bloedsuikerspiegel weer.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
De beste momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn 's ochtends na het opstaan, zo'n zestig tot dertig minuten voor een intensieve loop en meteen na een intensieve loop.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
De meeste Nederlandse leenwoorden zijn te vinden in onze voormalige koloniën. "In het Indonesisch is het aantal Nederlandse leenwoorden het grootst, daar zijn we op 5500 woorden gestuit", legt Van der Sijs uit. "Daarna volgende het Sranan Tongo uit Suriname en het papiamento op de Antillen.
In welke situatie worden de meeste leenwoorden overgenomen? Het Nederlands blijkt in de loop van de tijd de meeste woorden te hebben geleend uit de buurtalen, in aflopende volgorde: Frans, Latijn (lange tijd de tweede taal), Engels en Duits. Pas daarna volgen talen als Italiaans, Spaans, Indonesisch en Jiddisch.