Een Amsterdammertje is een bierglas voor pils en bier. Het heeft een vorm die fijn in de hand ligt en die ideaal is voor een mooie schuimkraag. Het glas wordt ook wel een vaasje genoemd. Het is natuurlijk een bierglas, maar het is net zo geschikt voor jus d'orange, limonade of zelfs een lekkere mojito.
Het Amsterdammertje is een paaltje, dat je tegenkomt in het straatbeeld van de hoofdstad. Het staat op een trottoir om te voorkomen, dat auto's op de stoep rijden of parkeren. Het dient ook als een duidelijke scheiding tussen het trottoir en de rijbaan.
Kenmerken van een Amsterdams paaltje
De voetplaat is er onder gelast en 50 x 37,5 cm. Een Amsterdammertje weegt zo'n 20 kg. Er zijn dikke en, modernere, dunne paaltjes. De dikke paaltjes hebben onderop een doorsnede van 17,5 cm en ze lopen taps toe.
Vanaf de jaren 1970 werden de gietijzeren paaltjes vervangen door exemplaren van 4 millimeter dik plaatstaal. Hiermee werd het gewicht van 70 kilogram tot 20 kilogram gereduceerd en kosten bespaard. Deze paaltjes zijn 1,06 meter lang, waarvan 75 centimeter boven het trottoir uitsteekt.
Amsterdammer (znw m) Conisch bierglas met een inhoud van 0,3 liter. Ook bekend als: strakke, rechte, gouden koets, gildeglas, vaasje, emmertje of gewoonweg een grote bier.
ð En wat kost een Amsterdammertje? Afhankelijk van het soort en de variant kost een Amsterdammertje 125 tot ruim 1000 euro.
Een pintje is een term waarmee in een café of andere horecagelegenheid een glas pilsener van de tap wordt besteld. Vergelijkbare termen zijn biertje en pilsje. Het bestelde glas pils heeft doorgaans een inhoud van 25 cl. Welke vorm het glas heeft doet niet ter zake.
In een normaal fluitje kan 20 centiliter bier. In een vaasje (ook wel bekend als het Amsterdammertje) gaat 25 centiliter, zo is algemeen bekend.
Amsterdam-cadeau.nl biedt de originele, officiële Amsterdammertjes, smal of dik. Spiksplinternieuw of tweedehands (paaltjes die dus echt in de stad hebben gestaan). Type: MA 66 A, kleur: RAL 3007 (roodbruin).
Geel staat voor het uitdrukken van toegankelijkheid en vriendelijkheid.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Een fluitje is een smal dunwandig bierglas met een subtiele inkraging enkele centimeters onder de bovenrand. Het glas heeft doorgaans een strijkmaat van 20 à 22 cl. In Limburg wordt het glas ook wel aangeduid als buisje of pijpje (op zijn Limburgs: piepke).
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier.Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
De Fransen noemen een biertje ook wel “la petite mousse” en zo'n 'petite mousse', vooral een lokale, is tegenwoordig in Frankrijk overal te nuttigen en helemaal hip.
Je krijgt een warm gevoel.Je wordt wat levendiger en meer ontspannen.Het praten lijkt vlotter te gaan.Je smaak, reuk en zicht gaan lichtjes achteruit.
Pul / Oktoberfest / Mass glas
Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden.
Een vaasje is een volstrekt taps toelopend bierglas. Het wordt sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw voornamelijk gebruikt voor pils en andere ondergistende bieren, maar in vroeger dagen ook voor veel andere biersoorten.
Uit de nominaties stak het nieuwe glas van Delirium Tremens er met kop en schouders bovenuit. “Het nieuwe glas scoorde op quasi alle criteria het maximum van de punten en liet met 93 op 100 de concurrentie ver achter zich.
Pul. En als laatste maar zeker niet als minste: de bekende bierpul. Dit grote bierglas wordt onder andere vaak gebruikt bij Oktoberfeesten. Een pul is een groot, robuust glas waar meestal een halve liter (of meer!)
Het fluitje is een smal en hoog bierglas dat vernoemd is naar het champagneglas 'flute'. Het fluitje heeft niet het voetstuk van het champagneglas, maar wel dezelfde hoge, smalle vorm en het glas is erg dun.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Speciaalbier schenk of tap je bij voorkeur in een droog glas. Maar als je pils gaat tappen of inschenken, spoel dan je glas voor gebruik even om onder de koude kraan. Hiermee breng je een filmlaagje aan in het glas zodat koolzuur zich niet kan hechten.
Bierglas met ribbels
Dit glas kennen velen van aan de toog wanneer ze hun pintje bestellen. Dit is een typisch Belgisch pilsglas. De ribbels zorgen ervoor dat de warmte van de vingers en hand minder snel zal overgaan naar het bier. Op die manier kan je voldoende lang blijven genieten van je frisse pint.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.