Marineblauw is een donkere, diepe blauwtint. De kleur maakt sinds 1748 deel uit van het officiersuniform van de Britse Royal Navy en is nadien overgenomen door de marines van andere naties. De kleur wordt nog steeds geassocieerd met de marine, maar bijvoorbeeld ook met badmode.
De klassieke donkerblauw. In tegenstelling tot de kleur "True Navy" is deze kleur blauw zonder melange en dus helemaal uni navy.
Wat zegt deze kleur? Royal Blue is een diep, levendig blauw, en zoals het verhaal zegt, werd de kleur gecreëerd voor een wedstrijd om een jurk te maken voor Queen Charlotte (1744-1818), vandaar de koninklijke naam. Royal Blue wordt geassocieerd met superioriteit.
Roodgroen en geelblauw – dat zijn de zogeheten 'verboden kleuren'. Iets roodgroens heeft zowel een rode als een groene tint. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het botst alleen in onze hersenen.
Paars of violet is de kleur van luxe. Het weerspiegelt het gevoel met royaal, stijl, rijkdom en spiritualiteit. De kleur paars is eeuwenlang gebruikt door mensen die een elitaire status bekleedden.
Navy en marine harmoniëren ook goed met felle en opzichtige kleuren en zijn daarom uitermate geschikt voor expressieve outfits met sterke contrasten. Felrood of zonnegeel met navy vormen een opwindende mix, net als paars of dieproze.
Kleuren die fel contrasteren, kan je altijd stijlvol combineren. Zwart en wit is bijvoorbeeld een elegante klassieker. Maar ook navyblauw en beige, rood en groen of blauw en oranje zijn geslaagde combinaties. Wie contrastkleuren combineert, komt powerful en zelfverzekerd over.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Vermijd wel complementaire kleurcombinaties zoals rood of roze en groen, geel en paars en blauw en oranje. Ook de primaire kleuren geel, blauw en rood combineren niet lekker. Kies voor tinten die iets dichter bij elkaar liggen zoals groen met oranje of blauw met paars of roze.
Combinatie met grijs
Een even perfecte kleurpartner voor bruin is grijs.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Of het nu gaat om sneakers, enkellaarsjes of pumps: blauwe en zwarte modellen behoren tot de kleurenklassiekers, die overal bij passen. Deze kleuren passen trouwens ook goed bij elkaar, mits de gekozen kleuren niet te dicht bij elkaar liggen.
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen.Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
De kleur rood is in de kleurenpsychologie de meest intense kleur. Niet zo gek dus dat het in staat is om sterke emoties uit te lokken. Veel merken kiezen voor de kleur rood, denk aan Coca Cola, Lays, Kellogs en KFC. Logisch als je bedenkt dat deze kleur rood de neiging heeft om eetlust aan te wakkeren.
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan.
De kleur blauw zorgt ervoor dat je eerlijk en betrouwbaar overkomt.
Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren. Het werkt ook goed voor slaapkamers, kinderkamers (vooral voor schoolgaande kinderen) en studeer- of werkkamers. De meest aanbevolen tint is zachtblauw.
Bij het combineren van kleuren om nieuwe tinten te maken, zijn er drie primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Dit zijn de primaire kleuren rood, blauw en geel.
Elke kleur heeft een frequentie (of golflengte -- frequentie en golflengte zijn direct aan elkaar verbonden). Rood heeft een lage frequentie, blauw een hoge. Nog lager dan rood is infrarood, maar dat kun je niet zien.
Grijs combineert namelijk heel erg goed met vele andere kleuren. Denk bijvoorbeeld eens aan moderne interieur waar je in combinatie met grijs warm of donker rood of huis oker geel kan toepassen. In landelijke interieur grijs met beige of bruintinten.
Grijs met mosterdgeel combineren
De kleur mosterdgeel zorgt namelijk met zijn intense helderheid voor warmte.
Bij grijze haren moet je oppassen met rode en oranje kleuren. Deze kleuren zijn vaak te warm voor grijze haren. Je loopt het risico dat je grijze haren een gelige gloed krijgen. Pas daarom ook op met gouden sieraden.