Bij een epilepsieaanval beginnen hersencellen heel snel allerlei seintjes af te geven. Denk aan een groot kruispunt, waarbij alle stoplichten tegelijk op groen springen. Alle seintjes vliegen door elkaar heen, waardoor je hersenen niet meer normaal kunnen werken. Op dat moment is er een epileptische aanval.
Hoewel het zeldzaam is, kan een heftige epileptische aanval ook tot hersenschade leiden. Bij langdurige aanvallen (status epilepticus) die meer dan 30 minuten duren kan schade aan de hersenen ontstaan.
Bijvoorbeeld door te veel drank of te weinig slaap.Of door een combinatie van stress, slaaptekort en alcohol. Dat heet een gelegenheidsaanval, omdat de aanval alleen door die gelegenheid ontstaat. Bij één aanval spreekt een neuroloog meestal nog niet van epilepsie.
De één is bewusteloos, valt en gaat schokken.De ander voelt vreemde tintelingen of hoort vreemde geluiden.Of iemand staart een korte periode voor zich uit en reageert niet. Epileptische aanvallen kunnen er dus heel verschillend uitzien.
Wat zijn de oorzaken van epilepsie? 60% van de patiënten heeft een verworven epilepsie: een afwijking in de hersenen zoals een litteken, tumor, bloeding, trombose, vaatmalformatie, infectie,… 40% van de patiënten heeft epilepsie met een genetische oorzaak: idiopathische epilepsie.
Bijvoorbeeld als je in bad gaat of gaat zwemmen. Zorg dat er dan in ieder geval iemand in de buurt is. Vermijden van gevaarlijke situaties; zoals vissen aan de waterrand, hoog klimmen in een klimrek, alleen fietsen naar school. Alledaagse situaties kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen met epilepsie.
Een gewone aanval duurt doorgaans maximaal 4 minuten en gaat vanzelf over. Duurt de aanval langer dan 5 minuten, dan noemt men dit een langdurige epileptische aanval. Een status epilepticus is een aanval die langer dan 10 minuten aanhoudt. Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig.
Welk aanvullend onderzoek is mogelijk om epilepsie vast te stellen? Om de oorzaak van epilepsie te vinden is er na een EEG vaak extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een CT- of MRI-hersenscan.Daarmee kunnen afwijkingen in de hersenen worden opgespoord die de epilepsie veroorzaken.
Roken vergroot de kans op een epileptische aanval niet. Wel bestaat het risico dat iemand tijdens een aanval met bewustzijnsverlies een sigaret of sigaar uit zijn hand laat vallen en zo brand veroorzaakt. Stress en hevige emoties kunnen aanvallen uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
Soms duurt het herstel een paar minuten, soms een dag of langer. Sommige mensen hebben een tijdelijke verlamming aan één kant van het lichaam. Deze verlamming heet ook wel Toddse parese. Het gaat meestal na een paar dagen vanzelf over.
Hoe kan je het herkennen? De precieze symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de epileptische overprikkeling van de hersenen zich bevindt. Vaak zal de persoon zich niets herinneren van de epileptische aanval, maar kunnen omstaanders de aanval goed omschrijven.
Medicijnen kunnen epilepsie niet genezen. Het kan een tijdje duren voordat duidelijk is welke medicijnen bij u het beste (samen)werken en welke hoeveelheid (dosis) medicijnen nodig is. De meeste mensen met epilepsie zullen levenslang medicijnen moeten blijven innemen om aanvallen te onderdrukken.
Stress, vermoeidheid en flikkerend licht zijn de belangrijkste. Naast de bekende voorspellers 'beginleeftijd' en 'type epilepsie' zijn ook 'aura's' en 'prodromen' geassocieerd met uitgelokte aanvallen.
Bij sommige mensen heeft stress geen invloed op hun epilepsie of hun aanvallen, maar voor anderen is stress een uitlokkende factor. Wanneer iemand zéér ernstige en langdurige stress heeft, of ernstige stress heeft op zeer jonge leeftijd, dan zou dit kunnen leiden tot epilepsie.
Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen.Door die 'kortsluiting' heb je even geen controle meer over je lichaam. Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen.
In geval van epilepsie is aangetoond dat bij een uitgebalanceerde vetrijke voeding met weinig koolhydraten het lichaam overschakelt op vetverbranding waardoor ketonen ontstaan. Dit zogenaamde ketogeen dieet kan een positieve invloed hebben op de epilepsie.
Als je jarenlang veel aanvallen hebt, kan het geheugen minder goed gaan werken. Dat risico is groter bij mensen met epilepsie die aanvallen hebben door een hersenbeschadiging. De kans op geheugenstoornissen is groter als de aanvallen ontstaan vanuit de temporaalkwab ook wel slaapkwab genoemd.
Epilepsie wordt veroorzaakt door een lokalisatie van de tumor in of bij de hersenschors, waarbij de tumor bepaalde delen van de hersenschors prikkelt. Een epileptische aanval, een insult, is vaak het eerste teken van een hersentumor. Er bestaan verschillende soorten aanvallen.
Focale aanvallen met intacte gewaarwording (voorheen eenvoudig partiële aanvallen genoemd). Deze aanvallen houden meestal enkele minuten aan en zijn zo licht, dat een omstander ze nauwelijks opmerkt. Iemand is volledig bij bewustzijn, maar kan wel plotselinge spiersamentrekkingen in arm, been of gezicht hebben.
Het heeft geen zin om te proberen de schokkende bewegingen proberen tegen te houden. Juist wanneer de bewegingen tegen gehouden worden, kan de patiënt zich zelf bezeren of bijvoorbeeld een arm breken. Laat patiënt dus liggen waar het ligt en probeer de epileptische aanval niet tegen te houden.
Overmatig alcoholgebruik in combinatie met anti-epileptica is gevaarlijk. Het wordt daarom sterk afgeraden. Voor chronische alcoholgebruikers geldt dat onthouding van alcohol epileptische aanvallen kan uitlokken. Stoppen met drinken neemt de dempende werking van alcohol op het centrale zenuwstelsel weg.
U bent rijgeschikt als u 6 maanden geen aanval heeft gehad na de eerste aanval, of als u 12 maanden geen aanval heeft gehad na twee of meer aanvallen. Of als uw epileptische aanvallen geen gevaar opleveren tijdens het rijden. Bijvoorbeeld als u alleen aanvallen in uw slaap heeft. U kunt dan een rijbewijs aanvragen.
Ze konden de epileptische aanvallen doen stoppen door de patiënten extra vitamine B6 te geven. Daarom werd de aandoening ernaar vernoemd: vitamine B6-afhankelijke epilepsie, of met een chemische term pyridoxine-afhankelijke epilepsie.