In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Het is niet exact aan te geven na hoeveel tijd de gemeente niet meer handhavend op kan treden, maar juridisch gezien is er geen sprake van 'verjaring'. Illegaal gebouwde bouwwerken blijven dus in principe illegaal, ook na lange tijd.
Een vergunningvrij bouwwerk dat op een afstand van verder dan 4 meter van het hoofdgebouw staat, mag maximaal 3 meter hoog zijn. Deze hoogte kan worden verhoogd door het bouwwerk schuine daken te geven. Met 2 of meer schuine daken mag het bouwwerk maximaal 5 meter hoog zijn.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
In het gemeentearchief is alle informatie over vergunningsplichtige verbouwingen opgeslagen. Vaak kun je simpel online een afspraak maken om de stukken uit het gemeentearchief in te zien. Eigenlijk werkt dat vrij simpel. Je geeft aan om welk adres het gaat en naar welke informatie je op zoek bent.
Schendingen van de reglementering inzake ruimtelijke ordening kunnen zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk vervolgd worden. Bouwmisdrijven worden bestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro, of met één van deze straffen alleen.
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. Je mag wel tegen zo'n muur bouwen.
Hoeveel m2 jij mag bouwen zonder vergunning hangt af van de omvang van jouw tuin. Bij een tuin kleiner dan 100m2 mag je bijvoorbeeld 50% van die tuin bebouwen zonder vergunning. Voor tuinen groter dan 100m2 gelden andere regels.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
Gewoon onderhoud mag u altijd zonder vergunning uitvoeren (zie artikel 2, eerste lid, van bijlage II bij het Besluit Omgevingsrecht). Zolang u het uiterlijk van de kozijnen niet wijzigt is sprake van gewoon onderhoud, ook bij het geheel vervangen van de kozijnen (door nieuwe kozijnen die er precies het zelfde uitzien).
Een terrasoverkapping of veranda bouwen kan in de meeste gevallen zonder vergunning, hoewel de regels in 2022 zijn aangescherpt. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de stad waar je woont. Wij raden je aan je gemeente te raadplegen voordat je een terrasoverkapping of veranda bestelt.
De kosten van een bouwvergunning (ook wel legeskosten genoemd) liggen gemiddeld genomen tussen de 2% en 4% van de totale bouwsom. De gemeentes in Nederland hebben de mogelijkheid om zelf de legeskoten te betalen. Hierdoor lopen de kosten per bouwvergunning in verschillende gemeentes flink uiteen.
Hoeveel je mag uitbouwen is afhankelijk van de omvang van jouw tuin. Zo mag je tot maximaal 50% uitbouwen in een tuin van 100m2. Hoe groter jouw tuin wordt hoe kleiner het percentage dat je mag uitbouwen. Deze regels zijn trouwens in heel Nederland hetzelfde.
Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect.
Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
Wilt u een inrit of uitrit van uw pand naar de openbare weg aanleggen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
Een overkapping is een bijgebouw als de overkapping twee of meer gesloten wanden en een dak heeft. Heeft de overkapping niet meer dan 2 gesloten wanden? Dan wordt een overkapping is een overkapping volgens het Bouwbesluit geen bijgebouw.
Een bijgebouw mag trouwens niet groter zijn dan 150m2. Deze regelgeving geldt voor vergunningsvrije bijgebouwen. Het is dus mogelijk dat je een grotere bijgebouw mag bouwen. Per gemeente zijn er andere regels omschreven rondom de maximale grootte van een bijgebouw.
De verjaring van een bouwovertreding
De verjaring van een misdrijf betekent dat er geen herstel- en/of strafvordering meer ingesteld kan worden. Met andere woorden betekent dit dus dat om vervolgd te worden voor een bouwmisdrijf, de vordering binnen een bepaalde periode moet gebeuren.
maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
Ja, je kan een bouwovertreding steeds trachten op te lossen door een regularisatie aan te vragen. Dat gebeurt niet via een specifieke procedure, maar op dezelfde manier als het aanvragen van een vergunning. Belangrijk hierbij is dat je weet dat de verjaring van een bouwovertreding geen oplossing biedt.