Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Kies voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen, ... Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi's, citrusvruchten, mango, ... Wissel af.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Start met enkele lepeltjes groentepap.Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 à 300 gram. De ideale verhouding is: 2/3 groenten en 1/3 aardappelen, deegwaren of witte rijst.
Om deze reden, en vooral als je baby al eerder op zure voedingsmiddelen reageerde, raden we je aan om pas vanaf 8 – 12 maanden kiwi's aan zijn dieet toe te voegen.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
Door koken krijgt fruit en groente een zachtere structuur, maakt ze romigere en makkelijker te verteren. Denk hierbij maar eens aan moes of compote en velouté (romige soep). Door te koken krijgen de ingrediënten meer, minder of een andere kleur. Vlees bruint door de stolling van proteïnen en pigmenten.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.
Belangrijk: wekelijks minimaal 10 gram pindakaas aanbieden, dat is gelijk aan 3 theelepels.De pindakaas door de babyvoeding roeren of op een boterham smeren. Vaker of meer mag ook. Hoe lang dit wekelijks moet is onbekend; het advies is om dit minimaal tot de leeftijd van 1 jaar vol te houden.
Het beste kun je tussen twee voedingen of een uur na een voeding de hapjes geven. Drie tot vier lepeltjes per keer is meer dan genoeg. Probeer één à twee keer per dag oefenhapjes aan te bieden, en bouw dit steeds verder op. Tot je kleine 8 maanden oud is, is vast voedsel niet bedoeld als gehele maaltijd.
Cortisol overheerst overdag en vanaf een uur of 18:00 begint de melatonine flink te stijgen. Hierdoor weten we dan een bedtijd tussen 18:00-19:00 vanaf de leeftijd van in ieder geval 4 maanden een ideale bedtijd kan zijn, mits de routine overdag past bij de leeftijd van jouw kind.
Vanaf 6 maanden
Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
6+ maanden
Aardbei, abrikoos, banaan, braam, bes, druif, framboos, kers, kiwi, mandarijn, mango, nectarine, peer, perzik, pruim, sinaasappel.
Het is belangrijk dat je niet al voor vier maanden begint met de oefenhapjes: het spijsverteringskanaal van je baby is dan nog niet klaar voor vast voedsel waardoor hij allergieën kan ontwikkelen. Tegelijkertijd is het ook niet goed om later dan zes maanden te beginnen, ook dan is de kans op voedingsallergieën groter.
Geef het fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in. Het is belangrijk dat je kindje rustig en ontspannen is wanneer je hem kennis laat maken met een nieuwe smaak. Daarom kan het helpen om een fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in te geven.
De hoeveelheid melk die je produceert, past zich vanzelf aan. Is jouw baby 4-6 maanden oud? Dan drinkt je baby ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding. Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby.