Zelf slijpen is vaak een stuk goedkoper dan laten slijpen
Daar slijpt een professionele slijper je messen niet voor. Je betaalt al snel €5,- tot €7,- per keukenmes.
Bij dagelijks gebruik van een koksmes wordt aangeraden om toch gemiddeld één keer per maand je messen te slijpen.
Voor het slijpen van normale scharen of je kappersschaar geldt wat ons betreft hetzelfde als voor messen: je kunt dit prima zelf. Hoe je dit doet, hangt voornamelijk af van de staat van de snedes. Merk je dat het knippen iets minder soepel gaat, maar nog wel gewoon lukt, dan volstaat soms het gebruik van schuurpapier.
Scharen kosten meestal tussen de 40 en 300 euro. Ons advies is: bepaal hoe vaak je de schaar wilt gebruiken, hoe lang je 'm wilt houden en baseer daar je budget op. Een kappersschaar wil je meestal langer gebruiken dan 1 jaar, dus kies eerder voor een duurdere schaar.
Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om de levensduur van je messen te verlengen en het slijpen uit te stellen. Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden.
Europese messen hebben doorgaans een hardheid tussen de 52-58 HRC, terwijl Japanse messen beginnen met een hardheid van 58 tot en met 66 HRC.
Je kunt de scherpte van je mes ook goed testen door een dun plakje van een rijpe tomaat te snijden.Als dit lukt, zonder de tomaat de vervormen, dan heb je een scherp mes.
Nog steeds kun je bij Kookpunt terecht voor het slijpen van je messen op ambachtelijke wijze. Koksmessen, broodmessen, scharen & tafelmessen worden weer superscherp na een bezoekje aan onze messenslijperij!
De hoek van de snijkant van Japanse messen is meestal 30° en van normale messen tussen 36° en 40°. De slijphoek voor je mes is de helft van de hoek van de snijkant (je slijpt immers 2 kanten). De slijphoek van een Japans mes (zie onderstaand een aantal voorbeelden) is dus 15° (30°/2) en van overige messen 18° tot 20°.
Belangrijk is om aanzetstalen niet met slijpstaven te verwarren. Aanzetstalen bestaan zoals de naam al aangeeft uit staal, en zijn bedoeld om braampjes en kleine beschadigingen weer recht te zetten. Een aanzetstaal slijpt een mes dus niet.
Een nadeel is dat de keramische messen niet tot nauwelijks goed bij te slijpen zijn. Tussendoor aanzetten op een aanzetstaal of slijpstaaf is ook niet mogelijk. De diamantslijper deed ons hart ook niet echt sneller kloppen. Het grootste bezwaar is echter de chipping die optreedt bij gebruik.
De lemmetlengte van een vleesmes ligt tussen de 15 en 25 centimeter.Daarmee is een vleesmes ongeveer even lang als een koksmes, maar dan met een smaller lemmet. Zo kan er nauwkeuriger worden gesneden. Met het grote en lange lemmet kan gemakkelijk een stuk vlees in één keer worden afgesneden.
Met het koksmes kunt u onder andere vlees en groente snijden, maar ook kruiden fijnsnijden of bijvoorbeeld een knoflook pellen door met de zijkant van het lemmet de knoflook te pletten. De meest gebruikte snijtechniek bij een koksmes is de manier waarop de punt van het koksmes op de snijplank blijft liggen.
De uitblinker, zo valt in de nieuwe Consumentengids te lezen, is de Zwilling Miyabi type Gyutho 7000D van 20 cm. Het mes, dat 170 euro kost, is vlijmscherp door het uitzonderlijk harde staal. Gaat daardoor heel lang mee en scoort goed voor gebruiksgemak.
Maar welke messen hebben een hoge hardheid? Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
Hoe beter het staal, hoe duurder het mes. Als je je halve pensioen inzet kom je uit bij met de hand gesmede Japanse messen van oogverblindend mooi gevlamd staal, maar dat is overkill voor een gewone amateurkok. Een uitstekend koksmes kost tussen de 100 en 150 euro, een officemesje de helft.
Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
De Japanse messen zijn scherper omdat het snijvlak in een kleinere hoek wordt geslepen en het staal zelf dunner is. De messen blijven ook langer scherp, omdat het staal van hogere kwaliteit is. De keerzijde is wel dat ze kwetsbaarder zijn, bijvoorbeeld voor valschade.”
Een zelfstandige kapper rekent gemiddeld een uurtarief van 25 euro exclusief btw. Als klant betaal je een vast bedrag voor een knipbeurt. Voor mannen is de gemiddelde prijs voor een knipbeurt 21 euro.
Als je kijkt naar de prijslijsten van de grotere kappersketens AMI Kappers, Team Kappers, Brainwash en Cosmo, aangevuld met tien kapsalons per provincie, dan betalen vrouwen voor een knipbeurt gemiddeld 27,29 euro.Mannen zijn maar 23,13 euro kwijt aan een nieuw kapsel.
Tegenwoordig worden de duurste en meest gewilde scharen gebruikt in de legale Australische cannabisindustrie. De De Australische cannabisindustrie wordt in 2 geschat op bijna $ 2019 miljard AUD en ze gebruiken tuinscharen van de hoogste kwaliteit om te voldoen aan de kwaliteitscontrolenormen van de overheid.