Dankzij omega-3-vetzuren kan het eten van sushi de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Omega-3-vetzuren kunnen ook het goede HDL-cholesterol verhogen, ontstekingen in het lichaam bestrijden, arteriële plaque voorkomen en de vorming van schadelijke bloedstolsels voorkomen.
Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
' vragen we het aan Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. ,,We raden mensen aan om zeker één keer per week vis te eten en sushi is dan natuurlijk een mogelijkheid om dat binnen te krijgen. Maar helaas is lang niet elk ingrediënt even gezond. Het wordt gemaakt met witte rijst en daar zitten weinig vezels in.
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon. Tijdens de lunch mag er dus een lager aantal van 8 – 12 sushistukjes aangehouden worden.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
In plaats daarvan kun je beter voor rauwe vis gaan, zoals sushi en sashimi. Dit soort vis bevat veel omega-3 vetzuren die goed zijn voor je lichaam én voor je geheugen. Omdat de vis rauw is, weet je dat-ie niet in een vette olie is gebakken en kun je 'm met een gerust hart eten.
Met de juiste keuzes is sushi hartstikke gezond. Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C. Om het helemaal goed aan te pakken, kies je zowel voor sushi's met vis als sushi's met groente.
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten. Stukjes sushi waar geen vlees of vis in zit kunnen mogelijk een dag langer in de koelkast blijven staan.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
Te veel rauwe vis is niet gezond
De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit.
Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Vis an sich is normaalgezien vrij laag in calorieën, terwijl het veel proteïnen bevat en tjokvol andere voedingsstoffen zit. Ook met sushi gevuld met avocado, komkommer of andere groenten zit je goed.
We hebben het er al eens eerder over gehad maar sushi is lang niet zo gezond als je denkt. Sterker nog; sushi kan een regelrechte dikmaker zijn en een volledige sushi maaltijd kan maar zo meer calorieën bevatten dan een heel Big Mac Menu.
"Het kan gebeuren dat er hier ook wormen in rauwe vis zitten, al is de kans echt heel klein", zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. "Daarom kunnen kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, ouderen en kinderen beter geen sushi met rauwe vis eten."
Sushi is licht verteerbaar
Zin in lekker eten, maar niet in een overvolle maag? Dan is sushi perfect. Rijst verteert namelijk goed. Zo heb je geen opgeblazen gevoel na de maaltijd.
Over het algemeen bevatten de traditionele Japanse soorten het minste koolhydraten. Denk hierbij aan de maki rolls met komkommer of sushi met (niet gefrituurde) garnaal (ebi). Maar ook sushi met zalm, tonijn en vrijwel alle sashimi zijn verantwoorde keuzes als je wilt letten op het aantal koolhydraten.
Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.