Nee, je krijgt geen chlamydia als je met je handen de piemel, vagina of kont aanraakt.
Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen. Een moeder met Chlamydia kan haar baby besmetten tijdens de geboorte.
Chlamydia en gonorroe krijg je meestal alleen penetratie van de penis in de vagina of anus, maar het is ook mogelijk om ze door orale seks te krijgen. Deze SOA's kunnen dan in je keel komen te zitten, waardoor je een grote kans hebt dat je ze weer doorgeeft via je slijmvliezen.
Hoe krijg je chlamydia? Je krijgt chlamydia door seks met iemand die besmet is. Vooral door seks zonder condoom. Chlamydia zit in de penis, vagina of anus (poepgat).
Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing.Of als je bij drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Een soa kun je overal ter wereld oplopen.
Een SOA kun je niet oplopen via een (vieze) WC-bril. Een SOA loop je op via seksueel contact, waarbij er direct contact is tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Je kunt door orale seks zonder condoom ook chlamydia, herpes of HPV krijgen.
Besmetting en preventie
De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein. Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Je kunt het krijgen via kleding of handdoeken van iemand die besmet is.
Besmettingsweg: Horizontaal (seksueel) of verticaal (moeder op kind), afhankelijk van het serotype. Incubatietijd: Bij klachten: 1-3 weken. Voor LGV 5 weken. Besmettelijke periode: Onduidelijk, waarschijnlijk lang.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Tussen 2 dagen en 2 weken na de besmetting kunt u last krijgen van groene, vaak onaangenaam ruikende vaginale afscheiding. Het plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. Sommige vrouwen merken niets van de infectie. De infectie kan zich naar de eileiders uitbreiden.
Als je eenmaal chlamydia hebt gehad, dan kun je het helaas opnieuw krijgen. Dus als jij van de chlamydia af bent, maar je sekspartner niet, dan kun jij dus zo weer opnieuw kampen met chlamydia.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Bij chlamydia krijg je medicijnen van je huisarts of de GGD-arts. Dit heet een antibioticakuur. Je klachten gaan dan over en de soa is weg.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Symptomen bij mannen
Klachten die je als man kunt hebben door chlamydia: Pijn bij het plassen. Een branderig gevoel bij het plassen. Vocht uit je piemel, vooral 's morgens.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo'n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie. Het is daarom belangrijk om je te laten testen als de kans aanwezig is dat je chlamydia hebt opgelopen. Ook als je geen symptomen hebt.
Het is een soa, je krijgt het door seks. Het komt door een virus: het herpesvirus. Dit virus is niet gevaarlijk, maar de plekjes kunnen wel pijn doen. Je kunt herpes ook bij je mond hebben.
Blijkt uit de soa-test dat je chlamydia hebt? Dan moet je je snel laten behandelen.Je krijgt daarvoor antibiotica. Dit medicijn doodt de chlamydia-bacterie.