Omdat de Oleander zo graag in de zon staat heeft zij ook vaak water nodig. Vooral in de warme zomermaanden is het nodig om deze dorstige plant dagelijks water te geven. Geef bij voorkeur lauw water.
Oleander kan in de zomer buiten staan. Half mei, na de laatste nachtvorst, kan hij naar buiten. Zodra er eind oktober weer gevaar voor nachtvorst is, moet hij weer naar binnen. Hij heeft het liefst een plek in de volle zon, met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad.De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen.De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Van oleanders is bekend dat, als ze met het hoofd in de zon staan, ze met de voeten graag in het water staan. Dus tijdens zomerse dagen ( ± 25ºC) veel gieten. Grote exemplaren 1 maal 's morgens en 1 maal 's avonds ± 10 liter liefst lauw water.
Met deze plant kan je de hele zomer lang genieten van prachtige, kleurrijke bloemen. Op warme dagen voelt de oleander zich het beste thuis op een zonnige standplaats buiten. Deze moet beschut zijn tegen de wind en, vooral bij de gevulde soorten, tegen de regen.
Als je oleander uitgebloeid is, kun je de verwelkte bloemtrossen met je vingers voorzichtig weghalen. Er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open tot ver in september.
De oleander is een decoratieve maar zeer giftige struik of boom. De plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Ongelukken komen het meest voor bij kleine kinderen, vooral tussen 1,5 en 3 jaar oud, die kleine stukjes blad of bloemen hebben ingeslikt.
Deze symptomen komen meestal voor als de oleander te weinig vocht krijgt. Op warme dagen heeft een volwassen oleander wel 10 liter per dag nodig, maar pas op dat de wortels niet verzuipen. Het water moet dus goed kunnen wegvloeien. Bij te weinig vocht kleuren de bladeren geel, met bruine vlekken.
Oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt snoei wel goed. De beste periode is maart of april. Overwintert de oleander binnen, dan kun je hem op het einde van de winter al in vorm knippen. Geef oleanders in pot van mei tot augustus elke 2 weken vloeibare voeding voor mediterrane planten.
Eigenlijk is het snoeien van Oleander niet nodig. Deze struik vertakt zelf en snoeien is niet goed voor de bloei van ervan. Wordt deze struik te groot dan kun je net zo veel van deze tuinplant afknippen als je wilt. Knip een flink stuk van de takken af in het oude hout.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
De overwinterende oleander
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Een oleander bemesten is noodzakelijk om je kuipplant in topvorm te houden. Geef de oleander tijdens het groeiseizoen (vanaf mei tot augustus) elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten. Geef ook veel water tijdens de groeiperiode. Bij het verpotten in het voorjaar kan je ook mest door de potgrond mengen.
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien.
Deze wintergroene exotische plant kan een heel klein beetje vorst hebben, overwinter de struik echter bij voorkeur in een lichte vorstvrije ruimte (niet warmer dan 10 ˚C). Geef in zijn winterstalling weinig water, de oleander is in rust, maar laat de kluit niet uitdrogen.
Oleander houdt van een standplaats in volle zon, bij halfschaduw zal hij eerder opschieten en slungelig worden. Over het algemeen is weinig snoei nodig en is tevens een goede kustplant.
Het snoeien van de oleander kan je het beste in het najaar doen, voordat je de plant naar binnen haalt. Je knipt met een scherpe snoeischaar een stuk van de takken af. Dit doe je tot het punt waarop je het volgende jaar weer nieuwe vertakkingen wilt.
geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
De Oleander kan in warme landen in de volle grond worden gezet. Het is over het algemeen echter aan te raden, om hem in een pot, kuip of bak te zetten, omdat hij vorstgevoelig is. Hij bloeit lekker lang: van het begin van de zomer tot en met het late najaar.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen.
Verkeerd tijdstip van snoeien.
Bij planten die in de periode maart tot eind juni bloeien, zitten de bloemknoppen al vanaf vorig jaar op de takken (bloei op oud hout). Snoei je deze soorten in het voorjaar dan knip je de bloemknoppen weg en zal de struik niet bloeien.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.