De meeste vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland).
Zorg voor biologisch fruit, zodat de vlinders geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgen! Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven.Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is!
Allereerst houden vlinders van warmte en beschutting. Ook als rups hebben ze vaak een (deels) zonnig en windstil plekje nodig waar ze rustig aan hun waardplant (vaak specifieke voedselplant van een rups) kunnen knagen. Zorg dus met bomen en struiken voor een beschut plekje op het zuiden.
Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin. Creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten. Daarvoor gaan hij en zij op zoek naar een partner.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
Het beste dat u kunt doen is de vlinder oppakken en koud weg te zetten, onder een afdak, in een schuurtje, tussen open haardhout of in een holle boom. Zorg wel dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt hangen. Ook de vlinderkastjes die worden verkocht als overwinteringsplaats zijn goed te gebruiken.
Kom je een vlinder tegen in huis, zet hem dan vooral buiten. Bijvoorbeeld onder een afdakje, in een schuurtje of in een holle boom. De vlinder kan je het beste vangen met behulp van een glas zodat hij zo min mogelijk beschadigt.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen. Om uit het zicht van de vijand te blijven maken veel vlinders gebruik van camouflage.
Vlindervleugels zijn superkwetsbaar. Als er een te grote regendruppel op de vleugel van een vlinder landt, kan het kleurrijke diertje doodgaan. Daarom verstopt-ie zich tijdens een regenbui onder grote bladeren, in struiken, onder hout en in het gras.
Ook vlinders drinken water, net als wij. Ze kunnen dat alleen niet uit een gewone waterbak halen. Wat wel werkt is een bakje met zand dat je elke dag nat maakt.
Vlinders zijn dol op planten met veel nectar. Het hele seizoen door zijn er planten waar je vlinders een plezier mee doet. Denk aan winterheide, sneeuwbal, judaspenning, hemelsleutel, lavendel, ijzerhard en de bekende vlinderstruik.
Het klinkt misschien gek, maar die vlinders in je buik hebben te maken met een vecht-vluchtreactie die in gang gezet wordt als je straalverliefd bent. Bij zo'n heftige verliefdheid reageert je lichaam net als bij dreigend gevaar.
Waarom mag je een vlinder niet aanraken? Omdat onze huid een beetje vettig is, blijven de schubjes aan onze vingers kleven als je een vlindervleugel aanraakt (je ziet dat als een soort poeder op je vinger).Je beschadigt de schubben. Kortom: je kunt een vlinder beter niet aanraken als het niet hoeft!
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Op rouwkaarten zie je nog al eens een vlinder afgebeeld. De vlinder staat dan symbool voor de menselijke ziel, die zich heeft losgemaakt van het dode stoffelijke lichaam en haar weg vervolgt in het hiernamaals.
Een vlinder is een teken van een verloren ziel
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Als de vlinder uit de pop komt kan hij nog niet meteen vliegen. Hij moet eerst wachten totdat zijn vleugels droog zijn. Dit noemen we oppompen. Er stroomt dan bloed van de vlinder door de vleugels.
Vlinders proeven met hun pootjes. Zo kunnen ze proeven op wat voor soort blad ze zitten en kijken of die geschikt is om eitjes op te leggen. In de pootjes van de vlinders bevinden zich sensillen die de etherische oliën en stoffen herkennen van de plant.
Mocht je nu vaak cocktails maken, dan heb je suikerwater nodig. Nu kun je dit in de supermarkt of bij de slijterij kopen.
Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.