Het behoorlijk vaste visvlees van schelvis is iets zachter van structuur dan kabeljauw, en de vis is ook iets kleiner.
De schelvis behoort tot de familie van kabeljauwachtigen. In tegenstelling tot kabeljauw is de smaak van schelvis iets sterker en het visvlees wat zachter.
De schelvis is een kabeljauwachtige die zwemt rond Noorwegen en IJsland, maar komt ook in de Noordzee voor. Schelvis (Melanogrammus aeglefinus) is een straalvinnige vis uit de familie van de kabeljauwen (Gadidae), die voorkomt in de noordelijke wateren, rond Noorwegen en IJsland, maar komt ook in de Noordzee voor.
Schelvis is 30% goedkoper t.o.v. kabeljauw.
Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen. Eet ook zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde.
Sinds 2010 zijn diverse Europese visserijen die vissen op schelvisMSC-gecertificeerdMSC gecertificeerd: Visserijen die voldoen aan de beoordelingscriteria van de Marine Stewardship Council en zijn gecertificeerd. Visproducten met het blauwe MSC-keurmerk zijn gevangen door duurzame visserijen..
Maar ook de magere vis blijft gezond en is prima te nemen ter afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Denk bijvoorbeeld eens aan wijting, schelvis, Talapia, koolvis, geep, kabeljauw, forel, baars, snoekbaars of tong. Allemaal stuk voor stuk lekkere vis en heel gezond, ondanks dat er wat minder Omega-3 in zit.
Pladijs, wijting en schar zijn voedzame, budgetvriendelijke visjes, maar ook haring en makreel zet je voor geen geld op tafel. Koop je visfilets in plaats van een volledige vis, dan betaal je ietsje meer, maar heb je geen visafval.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
De steenvis heeft de eer om zich de giftigste vis ter wereld te noemen. De vis heeft zijn naam van geen vreemde, want hij lijkt ook écht op een steen. Bovenaan zijn rug heeft de steenvis dertien stekels die bij aanraking een dodelijk gif spuiten.
De Thymichthys politus komt alleen voor in het zuidoosten van Tasmanië. Het was bekend dat daar een populatie van zo'n 20 tot 40 vissen leefden. Naar schatting leven er op de nieuw ontdekte plek ook 20 tot 40 exemplaren. Zijn leefgebied bestaat uit ongeveer 50 bij 20 meter, ongeveer ter grootte van twee tennisbanen.
De smaak lijkt op die van kabeljauw. Kenners beweren zelfs dat schelvis met zijn zachte structuur nog lekkerder is. Schelvis kan goed worden gebakken, gefrituurd of gestoofd. Het visvlees is los van structuur, wees daarom voorzichtig bij het bakken.
Schelvis komt vooral voor in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het hoofdvoedsel van schelvis bestaat uit bodemdieren als wormen, schelpdieren en zeesterren.Ook haringeieren lust de schelvis graag.
Per regio kunnen namen verschillen. Zo zijn er vissers die de schelvis een mooie meid noemen, maar hebben weer andere vissers deze naam ook toegekend aan heek of witte koolvis.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Elke vissoort bevat voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam, maar wilt u de gezondste vis? Dan kunt u het beste kiezen voor een vette vis met meer dan 5% vet. Denk aan haring, zalm, sardines, makreel en forel.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid vis? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Te verwarren met. De Wijting kan verward worden met een aantal andere kabeljauwachtigen: De Schelvis is te onderscheiden door de verder naar voren stekende bovenkaak dan de onderkaak.
Enkele voorbeelden van verantwoorde wilde vis, die op de zgn. Groene vislijst staan zijn: alaska pollack, wilde zalm, haring, makreel, Hollandse garnalen, heek, creuses, kreeft, meerval, hangcultuur mosselen,Pacific heilbot, forel, rivierkreeft en sardines.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.