Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom. Hij hecht zich vast op de boom, maar brengt geen schade toe aan de stam. De klimop biedt tegelijk een thuis aan talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Klimop reinigt de lucht en biedt leefruimte voor insecten en vogels.Klimop is ook geen concurrent voor water en voedingsstoffen en vormt geen statische belasting voor de boom. Op grond van al deze vooroordelen over schade die klimop kan aanbrengen, wordt klimop vaak verwijderd en dit brengt schade aan de boom.
Klimop, of hedera, is een sterke plant die goed kan klimmen. De wortels hechten aan de ondergrond. Zo kan het dus gebeuren dat een klimop ook tegen de voet van een boom en via de stam omhoog klimt. Als je de klimop niet tegenhoudt, groeit hij volledig de boom in, door de hele kroon.
Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen.
Denk hierbij aan gele kamille (Anthemis), rode spoorbloem (Centranthus), kattekruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), gipskruid (Gypsophila) en de palmlelie (Yucca). Maar ook voor droge plaatsen in de schaduw zijn geschikte planten. Voorbeelden zijn de wintergroene wolfsmelk (Euphorbia amygdaloides ssp.
De Hedera soorten zijn snelgroeiende klimplanten. Ze laten zich daarnaast uitstekend combineren met bijvoorbeeld een Bosrank - Clematis. Zo zorgt u voor een hederahaag of schutting met bloemen van de clematis. De Hedera soorten zijn zelfhechtend en hebben weinig tot geen begeleiding nodig om te klimmen.
Zoals eerder gezegd hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de muur nadat er jaren klimop tegenaan heeft gegroeid. Alleen bij echt oude huizen waar nog gebruik is gemaakt van poreus cement kan de klimop voor schade zorgen. Deze schade ontstaat dan doordat de hechtwortels zich tussen de stenen wringen.
Wanneer er sprake is van overhangende takken, dan moet je eerst de buurman vragen om die te verwijderen. Er moet dus eerst een aanmaning zijn. Weigert de buurman hieraan te voldoen, dan mag je de overhangende takken zelf verwijderen.
Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom. Hij hecht zich vast op de boom, maar brengt geen schade toe aan de stam. De klimop biedt tegelijk een thuis aan talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur. Daarnaast levert Klimop bessen in het vroege voorjaar en nectar in het najaar.
In de kruidengeneeskunde wordt klimop toegepast bij verschillende luchtwegaandoeningen en klachten. De stoffen emetine en saponinen verhogen de slijmproductie, waardoor hoest en slijm sneller oplossen. Ook zou het luchtwegverwijdend werken.
Hoewel het een snelle groeier is, heeft een klimop plant even de tijd nodig om volledig dicht te groeien. In de winter groeit hij vrijwel niet, maar in het voorjaar en de zomer krijgt hij een groeispurt. Om een klimop haag volledig dicht te laten groeien heeft u ongeveer drie jaar geduld nodig.
Bomen zuiveren de lucht van fijn stof, ozon en stikstofdioxide en geven zuurstof af. Zo verbeteren ze beduidend het leefklimaat. Bomen leggen bij hun groei immers CO2 vast waardoor de hoeveelheid CO2 in de lucht vermindert. De CO2 blijft vastgehouden tot de boom wordt verbrand of verrot.
De plant kan meer dan 10 meter hoog klimmen, maar kan ook uitgestrekt over de grond liggen. De plant verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige geur. Soms scheidt de plant ook werkelijk een roodbruin gekleurd hars af. De bladeren en vruchten van klimop zijn voor de mens giftig.
Geen beplanting binnen verboden zone
Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan. Voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit staat zo in de wet.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Op het vlak van bodem is klimop niet echt kieskeurig, zolang hij maar niet te voedselarm of te jong is. De soort groeit op zand, leem, klei of krijt, maar ook op stenige tot rotsige substraten. Op veengronden ontbreekt ze. Op de bosbodem kan ze echte tapijten vormen.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Ja, Hedera is giftig
In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel. Het blad is er het hele jaar door.
Klimop kan groeien tot wel tien meter hoogte.
De plant hecht zich met groot gemak aan vrijwel elke ondergrond door middel van korte, kleine worteltjes. Is er geen mogelijkheid tot klimmen voor de plant, zoekt de plant gewoon zijn weg over de grond.
De Clematis is een bekende klimplant en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vooral de groenblijvende soorten zijn populair vanwege hun heerlijk geurende en uitbundige bloemen. Net als Hedera is deze soort winterhard. Combineer Hedera en Clematis voor een fleurige en groene haag, het hele jaar door!
Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.