De werkgever van de onderzoekers stuurde zelfs geen persbericht uit. En dat is wel het minste wat je mag verwachten als de onderzoekers het zelf interessant vinden. Kortom: appels zijn goed voor je.Maar dat ze goed zijn tegen dementie, mag je snel vergeten.
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Appels zijn gezond voor je hersenen. Zo werken de hersenfuncties beter als je regelmatig een appel eet. Daarboven bevat een appel een enorm hoog gehalte aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen het afbreken van het geheugen.
Als het om de gezondheid van de hersenen gaat, krijgt een oud gezegde een update: ' Een appel per dag houdt dementie op afstand .' In een eerste langetermijnstudie hadden mensen die voedsel met flavonoïden aten, een lager risico op Alzheimer en aanverwante ziekten.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Dagelijks drinken van meer dan twee alcoholische eenheden bleek lineair geassocieerd met dementie. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico. Het advies luidt dus nog steeds: geniet, maar drink met mate.
Een verwarde "interne biologische klok." De persoon die met Alzheimer leeft, kan zich overdag moe voelen en 's nachts wakker. Weinig licht kan schaduwen vergroten, waardoor de persoon verward kan raken door wat hij ziet. Hij kan hallucinaties ervaren en meer geagiteerd raken.
Veel voedingsmiddelen — bosbessen, bladgroenten en curcumine (te vinden in de specerij kurkuma), om er een paar te noemen — zijn onderzocht op hun potentiële cognitieve voordelen. Er wordt gedacht dat deze voedingsmiddelen ontstekingsremmende, antioxiderende of andere eigenschappen hebben die de hersenen kunnen helpen beschermen.
Appels kunnen helpen je hersenen te beschermen
Quercetine in appels kan uw hersenen beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress. Een meta-analyse van 14 dierstudies suggereert dat quercetine mogelijk preventieve eigenschappen heeft tegen de ziekte van Alzheimer (AD).
Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden. Ook zijn zogenaamde vasculaire risicofactoren zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht van invloed op het beloop bij dementie en dienen daarom goed onder controle te zijn.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Naast de eetwissels is het voor je hersenen gezond om:
Genoeg water en thee zonder suiker te drinken. Een volwassene heeft elke dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Als het erg warm is of als je intensief beweegt, is dit nog wat meer. Drink je te weinig, dan kun je last krijgen van problemen met denken.
In dit artikel laten Kempermann en collega's zien dat quercetine , de meest voorkomende flavonoïde in appelschillen, de neurogenese in de hippocampus in de hersenen van volwassen muizen bevordert.
1. Kleurrijke groenten en fruit . Studies hebben aangetoond dat voedingsmiddelen met hogere niveaus van carotenoïden – de pigmenten die fruit en groenten hun oranje en rode kleur geven – geassocieerd worden met een betere gezondheid van de hersenen en een lager risico op dementie.
Het belangrijkste risico voor dementie is dus: een oudere leeftijd. Ook als je niet zo gezond leeft, weinig beweegt, rookt, hoge bloeddruk of diabetes hebt of je hersenen niet zo actief houdt, is de kans om dementie te krijgen groter. Maar niet iedereen die ongezond leeft, wordt dement.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Vetten en suikers
Het resulteert in cellulaire stress en een vermindering van het vermogen om neurale verbindingen te regenereren, wat leidt tot veroudering van de hersenen en cognitieve achteruitgang.
Appels kunnen niet alleen het risico op hartziekten, kanker en astma verlagen, maar het eten van appels kan ook worden geassocieerd met een lager risico op diabetes.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, blijkt dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert, evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Eieren . Hele eieren zijn een rijke bron van choline, luteïne en omega-3-vetzuren die bekend staan om hun ondersteunende werking op de hersenen. Wekelijkse consumptie van eieren (meer dan 1 ei per week) werd zelfs geassocieerd met een 47% reductie in het risico op het ontwikkelen van Alzheimerdementie.
Wandelen maakt vrolijk, houdt hart- en bloedvaten gezond én voldoende bewegen zorgt ook nog een voor vermindering van de kans op dementie. Als je met jouw wandeling geld inzamelt voor een goed doel als Alzheimer Nederland, werk je dubbel aan het verminderen van dementie.
Frequent en lang slapen overdag komt veel voor bij de ziekte van Alzheimer. Dat komt doordat stoornissen in de hersenen het slaap-waakritme ontregelen. Amerikaanse onderzoekers gingen na of middagdutjes een aanwijzing kunnen zijn om later de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen (1).
Dramatische persoonlijkheidsveranderingen zoals dwalen, verdwalen of wantrouwen jegens familieleden, komen vaak voor. Velen kunnen zich geen naaste familieleden herinneren, maar weten dat ze bekend zijn. De duur van fase 6 is ongeveer tweeënhalf jaar .