Zetmeel. Door de pasta te koken, te doen afkoelen en opnieuw op te warmen, worden de koolhydraten omgezet in zetmeel. Dat wordt niet omgezet in suiker, waardoor de stijging van de glucose in het bloed met 50 procent afneemt.
Tijdens het koken van pasta breekt veel van het resistente zetmeel af tot snelle koolhydraten, die een negatief effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten, (oftewel suikers) neemt het bloed namelijk snel op, wat leidt tot een flinke stijging van de bloedsuikerspiegel.
Wanneer simpele koolhydraten zoals pasta en rijst vers gekookt en heet zijn, zijn de zetmeelmoleculen die ze bevatten wijd verspreid en makkelijk af te breken en te verteren. Ze worden heel snel omgezet in suikers in de maag en dunne darm en vrijgegeven in de bloedbaan.
Pasta maakt deel uit van de zetmeelrijke familie. Het is een bron van complexe koolhydraten die essentieel zijn voor het lichaam, omdat deze koolhydraten worden omgezet in energie. We spreken hier van "trage suikers", omdat deze trager worden verteerd en de omzetting in energie geleidelijk gebeurt.
Als je voedsel met koolhydraten eet, worden die door je lichaam verteerd. Met behulp van enzymen in je speeksel en darmen worden ze omgezet in glucose; een klein en simpel suikermolecuul. Door de ingewikkelde koolhydraten in eenvoudige glucose te veranderen, kan je lichaam het makkelijker opslaan.
Na het eten
In de maag wordt glucose uit de voeding omgezet in simpele suikers. De simpele suikers kunnen uit de maag en darm worden opgenomen in het bloed. 2. Op het moment dat je voeding ziet en eet, gaan de bètacellen in je alvleesklier meer insuline aanmaken.
Koolhydraten vind je in erg veel verschillende voedingsmiddelen. Vooral plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel gezonde koolhydraten. Denk maar fruit, graanproducten en zelfs groenten. Dierlijke producten zoals vis en vlees bevatten geen suikers.
Pasta, aardappelen en rijst... zijn allemaal koolhydraten die een piek in de bloedglucosespiegel veroorzaken als ze worden afgebroken . Voor mensen met diabetes kunnen deze pieken in glucose lastig te beheersen zijn en na verloop van tijd problemen veroorzaken.
Banaan geeft energie
Het is maar hoe je het bekijkt. Want één banaan bevat 5 gram snelle suikers, ideaal voor de directe opkikker. Daarnaast zit een banaan ook boordevol trage koolhydraten. Goed voor uren energie, zodat je langdurig blijft presteren.
Naast de kans dat je je moe, futloos en zelfs slaperig voelt doorheen de dag, kan je je ook moeilijker concentreren en zelfs hoofdpijn ervaren als je niet voldoende koolhydaten consumeert. Ook heb je bij een tekort aan koolhydraten vaker last van stemmingswisselingen en ben je sneller geïrriteerd.
De beste pasta voor diabetici om te eten is pasta gemaakt van volkoren granen of tarwe . Pasta gemaakt van volkoren granen veroorzaakt minder snel pieken in de bloedsuikerspiegel, waardoor dit soort pasta ideaal is voor diabetici.
Zie je, als je een graan eet, wordt het snel in het lichaam omgezet in suiker . Ja, zelfs de biologische, volkoren soort! Als je je sneetje 100% volkorenbrood eet, krijg je ongeveer 2 gram vezels binnen, maar je consumeert 20 gram koolhydraten (zetmeel en suiker) en 100 calorieën.
Koolhydraten zoals zetmeel en suiker komen na vertering voornamelijk als glucose in ons bloed terecht.Vervolgens nemen de weefsels glucose op waar het verbrand kan worden. Hierbij ontstaat energie voor het lichaam. De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau.
Kunnen mensen met diabetes pasta eten? Mensen met diabetes kunnen pasta eten, maar moeten kiezen voor volkoren varianten of tarwe alternatieven . Ze moeten ook rekening houden met de portiegrootte en wat ze bij de pasta eten. Een persoon met diabetes moet rekening houden met de soorten koolhydraten die ze eten.
Pasta bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Antwoord op je vragen
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Koolhydraten op zich maken je niet dik. Het is ook niet zo dat je van bewerkte koolhydraten dikker wordt dan van onbewerkte carbs. Alleen een te veel aan calorieën maken je dik. Er zijn geen studies die aantonen dat brood of pasta leidt tot overgewicht.
Banaan bevat vijf suikerklontjes
Een paar voorbeelden: een sinaasappel bevat afhankelijk van de grootte ongeveer 8 gram suiker, een appel 14 gram, een schaaltje (100 gram) aardbeien of frambozen 5 gram en een banaan ongeveer 20 gram.
Door de pasta te koken, te doen afkoelen en opnieuw op te warmen, worden de koolhydraten omgezet in zetmeel. Dat wordt niet omgezet in suiker, waardoor de stijging van de glucose in het bloed met 50 procent afneemt.
Koolhydraten, of ze nu heel of geraffineerd zijn , verhogen de niveaus van de feelgood-neurotransmitter serotonine in de hersenen , zegt Caspero. Dus als je gezonde koolhydraten zoals volkoren granen schrapt, gaat je mentale gezondheid er ook op vooruit.
Hoewel de keuze voor brood of pasta volledig afhankelijk is van uw voedingsbehoeften en doelen, wordt brood sneller afgebroken in het lichaam, maar pasta biedt meer alternatieve opties. "Ik zou aanraden om te kijken hoe het ingrediënt uw maaltijd en uw ervaring verbetert om te bepalen wat beter voor u is," zegt Shapiro.
Cellulose is ook polysaccharide en amorf. Het is dus smaakloos en niet-suiker.