Een duif broedt 16 tot 18 dagen. Als de jongen geboren worden zijn ze blinden bedekt met geel dons. Na 3 tot 6 dagen gaan de oogjes open en na 11 dagen krijgen ze veren. Na 25 dagenvliegen ze uit.
Het duurt ongeveer 12 weken voor een duif om te broeden en ze produceren slechts twee eieren per keer. Duiveneieren komen meestal na 18 dagen uit, als de temperatuur, maar goed is.
Broeden. De houtduif kan eigenlijk het hele jaar tot broeden komen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren. De late legsels zijn in de regel succesvoller doordat de nestpredatiedruk dan minder is.
In ons duivenhok zijn er speciale broedhokjes waar de duiven hun nest in maken en eieren leggen. Een duif legt twee eieren en het broeden duurt 18 dagen. Als de jongen uit het ei komen, zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie tot zes dagen gaan de oogjes open.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Jonge duiven krijgen de eerste tien dagen alleen deze kropmelk. Alle benodigde voedingsstoffen zitten in deze kropmelk. Na een dag of veertien wordt de kropmelk niet meer gevormd en de jonge duiven worden nu gevoerd met in de krop van de ouderdieren geweekt graanvoedsel.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Antwoord van de Bieb:Er zijn bronnen die melden dat duiven wel tot 8 legsels kunnen hebben in een jaar, maar de meeste bronnen, zoals Vogelbescherming en geschreven literatuur melden dat 4 a 5 legsels per jaar niet ongewoon zijn.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie.
Het is officieel verboden om een duivennest te verwijderen. Duivennesten mogen slechts verwijderd worden als de vogels de nest al hebben verlaten. Bescherm jezelf altijd met handschoenen en eventueel een mondkapje zodat je niet rechtstreeks in aanraking komt met de bacteriën en geen schadelijke stoffen inademt.
Na enkele dagen verschijnt op die dooier een rode stip (kiemvlek) met enkele kleine spinnenweb achtige rode bloedvaatjes. Als U dit ziet is het ei bevrucht. U hoeft dus echt niet te wachten tot de eieren donker zijn om te weten of ze bevrucht zijn! Veel liefhebbers verleggen de eieren van hun kwekers onder de vliegers.
Er zit een duif die niet meer wegvliegt
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
(Hout)duiven broeden van maart tot augustus-september. Ze maken in die periode 3 legsel van meestal 2 eitjes. Als je geen reden hebt om het nest te verstoren, geniet er dan gewoon van!
Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe). Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duivinnen kunnen dit langer dan doffers. Op verstoringen van de broed reageren sommige partners sterk, andere nauwelijks. Af en toe verlaten ze ondanks bevruchte eieren en optimale fokvoorwaarden, om voor de fokker onverklaarbare redenen hun nest.
Nee, een duivennest mag je niet zomaar verwijderen. Dit staat namelijk vermeld in de Wet Natuurbescherming. Het is strafbaar om met opzet een nest, rustplaats of broedplaats van vogels te vernielen of weg te halen. Je mag dus ook niet zomaar een duivennest laten verwijderen.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Duiven worden blind en doof geboren. Ze kunnen dus helemaal niks. Ze worden eerst gevoerd met een soort melk vol met eiwitten. Leuk weetje: zowel moeder als vader heeft die melk en voert de kleintjes.
Een pieper Als een duivin een ei gelegd heeft, broedt zij het in drie weken tijd uit. Een jonge duif heet een pieper.
Duiven krijg je tam door ze alleen uit de hand voer te geven. Ga er bij zitten en laat voer uit de hand op de grond tussen je benen vallen wat ze dan kunnen eten. Geen bak voer in de kooi laten staan.