Een vonnis is de uitspraak van de rechter. Wanneer er een civiel geschil is tussen twee partijen waar zij niet uitkomen, dan wordt dit voorgelegd aan de rechter. Het vonnis komt aan het einde van het gerechtelijke proces. Een vonnis wordt normaliter twee weken na de zitting uitgesproken door de rechter.
Een vonnis is een gemotiveerde, bindende uitspraak van een rechter in een civiele rechtszaak of een strafzaak.
Het uitspreken van een vonnis door de rechter.
Betekening van het vonnis: dit betekent dat een gerechtsdeurwaarder aan jou het vonnis officieel bekend maakt. Verzet of beroep: als je niet akkoord gaat met het vonnis kan je ertegen in verzet of beroep gaan. Dit moet wel binnen een bepaalde termijn na betekening van het vonnis.
In de wet (artikel 5 lid 2 RO) is bepaald dat een vonnis (daaronder ook begrepen beschikkingen of arresten) in burgerlijke en strafzaken moet worden gewezen door het in de wet bepaalde aantal rechters. Indien dit voorschrift niet wordt nageleefd, dan heeft dat nietigheid van het vonnis tot gevolg.
Betaalt uw klant u na een vonnis nog niet, dan kunt u het vonnis door een gerechtsdeurwaarder laten betekenen met een bevel tot betalen. Helpt ook dat niet, dan kan uw gerechtsdeurwaarder beslag leggen op vermogensbestanddelen van uw klant.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Rechtszittingen zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk, tenzij de wet anders bepaalt. De rechter zal altijd de uitslag van de rechtszitting, het vonnis, in het openbaar uitspreken. Daarbij moet hij ook uitleggen waarom en op grond waarvan hij die beslissing genomen heeft.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Een vonnis is twintig jaar geldig. Dat betekent dat een vonnis pas verjaart wanneer er twintig jaar niets mee gedaan is. Die verjaringstermijn kan verlengd worden door stuiting. Stuiting wil zeggen dat de schuldeiser aan de schuldenaar schriftelijk laat weten dat hij/zij nog steeds aanspraak maakt op de vordering.
Een dagvaarding en een vonnis worden betekend door een gerechtsdeurwaarder. Een betekening is een officiële kennisgave. Wanneer u in persoon werd betekend wil dit zeggen dat de gerechtsdeurwaarder met u persoonlijk heeft aangetroffen bij het overhandigen van de dagvaarding of het vonnis.
De deurwaarder zal namelijk het vonnis betekenen met een bevel tot betaling. Hierbij wordt een (laatste) betalingstermijn van twee dagen gegeven. Na het verstrijken van die termijn vangt de executie aan.
De partij die een geschil aan de rechter voorlegt zal de kosten van een gerechtsdeurwaarder moeten voorschieten.
De rechter beslist meestal meteen aan het eind van de strafzitting over de strafzaak. De beslissing wordt uitspraak of vonnis genoemd. Je kunt zelf naar de strafzitting gaan om te horen wat de rechter beslist.
De voorzitter heeft niet alleen de algemene leiding van zijn rechtbank, die hij moet organiseren, hij beslist bijvoorbeeld ook in een kort geding, in de gevallen die hij spoedeisend acht of bij volstrekte noodzakelijkheid op (eenzijdig) verzoekschrift.
Een griffier en een rechter zijn in elke rechtszaak aanwezig. Een officier van justitie alleen als het om strafrecht gaat. En een advocaat alleen als dat nodig is. De rechtszaal ziet er dus anders uit als er een scheiding wordt behandeld dan wanneer er iemand verdacht wordt van een misdrijf.
De deurwaarder overhandigt het vonnis of laat het vonnis in gesloten envelop achter in de brievenbus. De deurwaarder moet de schuldenaar een laatste termijn bieden om gevolg te geven aan de uitspraak van de rechter. Deze termijn heet de beveltermijn.
Door de wet van 5 mei 2019 'tot wijziging van het wetboek van strafvordering en het gerechtelijk wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft' zullen alle vonnissen en arresten openbaar ter beschikking zijn van alle burgers.
Wanneer de rechter niet direct tijdens een zitting uitspraak doet, vertelt hij aan het einde van de zitting wanneer hij uitspraak doet. Uitspraken in strafzaken voor de meervoudige kamer worden in het openbaar uitgesproken, meestal twee weken ná de zitting. U ontvangt de uitspraak later (via uw advocaat) op schrift.
Elke werkdag doet de Afdeling bestuursrechtspraak uitspraken in voorlopige voorzieningen. Elke werkdag om 10.00 uur kondigt de Raad van State aan welke uitspraken die dag openbaar worden gemaakt. Om 14.00 uur worden deze uitspraken met volledige tekst op de website gepubliceerd. Ook deze uitspraken zijn geanonimiseerd.
Als u het niet eens bent met een uitspraak van het gerechtshof (de uitspraak van een gerechtshof noemt men een arrest), kunt u cassatie instellen bij de Hoge Raad. U stelt daarmee als het ware hoger beroep in tegen het arrest van het gerechtshof.
Naar de rechter - Naar de rechtbank
Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Paginas/Zittingsroosters.aspx).
De gerechtsdeurwaarder zal een afschrift van het vonnis afgeven op de woonplaats van de veroordeelde partij. De termijn tussen betekening en tenuitvoerlegging bedraagt één maand. Enkel verzet of hoger beroep kunnen de tenuitvoerlegging van een vonnis schorsen.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Een uitspraak van een rechter is bindend, maar een burger kan wel in hoger beroep gaan tegen een uitspraak van een rechter. Een hogere rechter gaat de hele zaak dan opnieuw behandelen. In veel gevallen kan men daartegen nog cassatie aantekenen bij de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland.