Koliek symptomen
Rollen of je paard gaat steeds liggen en weer opstaan. Naar de flank kijken of naar de buik schoppen. Zweten en koortsig. Verhoogde hartslag en ademhaling.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Deze kan, na onderzoek, een krampwerend middel toedienen.
Koliekpijnen zijn zeer heftige pijnaanvallen die ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel in de wand van de urineleider. Hierdoor ontstaat hoge druk in de nier. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een steentje of een stolsel in de urineleider.
Door met het paard te gaan stappen, hou je het paard en de darmen in beweging en kan een eventuele verstopping verhelpen. Ga niet te ver van stal weg, aangezien het paard de behoefte kan hebben om te gaan liggen wanneer de koliek erger wordt.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
De pijn gaat vanzelf over. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Drink niet tijdens of kort na een koliekaanval. Extra vocht lijdt tot extra urineproductie.
Wanneer je de koliek niet tijdig ontdekt of behandeld,kan koliek een dodelijke afloop hebben. Wanneer er wordt gewacht op de dierenarts is het verstandig om, wanneer mogelijk, met het paard aan de hand te stappen. Echter is dit vaak bij heftige koliekaanvallen niet mogelijk.
Er bestaan verschillende soorten koliek bij paarden. De meest voorkomende vormen van koliek zijn krampkoliek, zandkoliek, gaskoliek en verstoppingskoliek. Koliek kan in ernst variëren van mild tot levensbedreigend. Het kan paarden van iedere leeftijd of ras treffen.
Wanneer de koliek is veroorzaakt door een salmonella infectie moet je het paard isoleren en strenge hygiënemaatregelen treffen. Doordat de diarree grote hoeveelheden bacteriën bevat is deze erg besmettelijk.
Een koliekoperatie kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Een bedrag dat niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Daarnaast zal het paard na de operatie een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling.
We spreken van een volvulus als een gedeelte van de darm om zichzelf heen gedraaid is. Een volvulus kan ontstaan van de maag, de dunne darm en de dikke darm. Als gevolg van de draaiing ontstaat een darmafsluiting. Dit wordt ook wel een ileus genoemd.
Het opeten van een kilo hooi duurt ongeveer 40 minuten. Om paarden langer bezig te houden zijn “slowfeeders” een goed hulpmiddel. In een slowfeeder ligt hooi onder een gaasrek zodat het paard het hooi er tussen uit moet plukken, of in een hooinet met fijne mazen.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
Symptomen van koliek
Een paard met koliek eet niet meer, is onrustig, veegt met de voorbenen over de grond, ligt te rollen, schopt naar z'n buik, begint te zweten, heeft een versnelde ademhaling en koorts. Als de verschijnselen van koliek niet snel verdwijnen, is de komst van een dierenarts noodzakelijk.
Ineens voel je een stekende pijn onder je navel. Soms kan het zo'n pijn doen dat je niet meer rechtop kunt zitten of lopen. Naar de wc gaan lijkt de oplossing, maar ook daarna blijft de kramp vaak aanhouden.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek.
Belangrijk om te weten over mebeverine
Mebeverine werkt tegen darmkrampen. Het maakt de spieren van de dikke darm slap. Bij het prikkelbare-darmsyndroom (darmkrampen, een opgezette buik en verstopping of juist diarree). Mebeverine werkt na enkele uren.
Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.
Er kan een beetje bloed in uw plas zitten als er een steen in de urinewegen zit. Dit is bij onderzoek van de urine te zien. Soms is uw plas dan ook roze van kleur. Na enkele dagen zijn de klachten bijna altijd over.
Ernstige pijn (nierkoliek)
Als de stenen de normale urinestroom door de urineleider blokkeren, dan hebt u hierdoor ernstige pijn, wat ook wel een nierkoliek wordt genoemd. Dit is een scherpe pijn in de lendenen en aan de zijkant van uw lichaam, van de ribben tot de heup.
Zandkoliek voorkomen
Zorg ervoor dat je zand- en stofvrij hooi voert. Is je hooi toch wat stoffig, dompel het dan onder in water voordat je het voert. Voer je je paard buiten? Leg het voer dan niet op het zand maar verstrek het via een bestraat gedeelte van de paddock/wei.
zorg ervoor dat een paard voldoende ruwvoer krijgt, zodat zand goed kan worden afgevoerd ( 1,5- 2% van het lichaamsgewicht). – voer een paard geen ruwvoer op een zandbodem. zorg ervoor dat paarden op een schrale weide voldoende ruwvoer bijgevoerd krijgen, om te voorkomen dat ze elk grassprietje (met zand) gaan eten.
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.