Welke kerstboom ruikt het lekkerste? Een fijnspar is de tradionele kerstboom geeft het meeste geur af en ruikt misschien zoals u van vroeger gewend bent. De blauwspar heeft ook een sterke geur.
Fijnspar. De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom?
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
,,Een boom in een net heeft kans op verbroeiing. Het was een warm jaar en door een hoge temperatuur kan verbroeiing ontstaan. De boom gaat hierdoor stinken, de naalden worden zwart en ze vallen uit.''
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Blauwspar
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de Nordmann geurt deze alleen bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. Heeft een mooie vorm en is makkelijk te versieren.
De Nordmann
Zijn glanzend groene naalden prikken niet en zijn dichtbegroeid wat ervoor zorgt dat deze boom makkelijk te decoreren is. Wat betreft zijn sterke takken, deze geven voldoende ondersteuning aan lampjes en andere versieringen en zorgen voor een prachtig effect. De Nordman behoudt zijn naalden heel goed.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Maak, voordat je een kerstboom koopt, de keuze voor een geschikte standplaats. Het is belangrijk dat de boom voldoende licht krijgt. Te fel licht, zoals direct zonlicht, is echter niet goed voor de boom. Zet de kerstboom op een tochtvrije plek en niet te dicht bij de centrale verwarming of andere warmtebron.
De Nordmann is een populaire kerstboom om zijn naaldvastheid en volle brede naalden. Dit is een langzame groeier en het duurt ongeveer 10 jaar van 3-jarig plantgoed totdat deze boom een lengte heeft bereikt van 200-250 cm! Een kenmerk van de Nordmann zijn de niet prikkende naalden.
Er zit veel verschil in de soorten kerstbomen die aangeboden worden. Als je de kerst wilt halen met een groene boom moet je gaan voor de Nordmann spar (deze prikt niet!), Nobele spar, Blauwspar, (Koreaanse) zilverspar. Deze zijn allen naaldvast.
We hebben kunstkerstbomen in allerlei formaten. Van ruim 3 meter hoog tot minder dan 125 cm. Tip: kies een boom waarbij je tussen de top & het plafond minimaal 30 cm overhoudt. Bedenk daarbij dat een boom van 1.80 m ongeveer even groot is als een gemiddelde Nederlandse man.
De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), nordmannspar of krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt meer en meer als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies).
In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!
Er zijn wel 600 soorten naaldbomen. De naalden blijven de hele winter aan de takken zitten. Dit is een grove den. De naalden van deze boom zijn lang en rond.
Heb je een kerstboom met kluit gekocht? Zet hem dan in een ruime pot en geef overvloedig water. Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is. Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water.
De oorsprong van de kerstboom is niet geheel duidelijk, maar de traditie lijkt vooral uit Duitsland en andere landen langs de Oostzee te komen. Dit verklaart ook waarom de spar (of den, maar de meeste kerstbomen zijn sparren) deze rol mocht vervullen: er kwamen veel sparren voor in dit deel van Europa.
Uit die naam voel je de verwarring al opkomen. De gewone kerstboom is dus een spar (Picea) die aan zilversparren (abies) doet denken. Echte dennen behoren tot het geslacht Pinus. De officiële Nederlandse naam van de 'gewone' kerstboom is Fijnspar of Gewone spar.
Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven. Dat kan, omdat de meeste standaarden waar je de boom in vastklemt voorzien zijn van een bakje. Dat vul je met water, waar het afgezaagde vlak van de stam in komt te hangen.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.