Je krijgt te maken met een schoorsteenbrand als brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Het kan daarbij gaan om een vogelnest, bladeren of een andere verstopping. Het is ook mogelijk dat verbrandingsresten (roetaanslag), die zich aan de wand van het rookkanaal ophopen, vlam vatten.
Hoe kan je een schouwbrand herkennen? Aan een sterke rookontwikkeling, die ook in huis terecht kan komen, en een loeiend geluid in de schoorsteenwand. Ook een abnormaal warm rookkanaal, een sterke roetgeur en vlammen die soms ook uit de schoorsteen komen, wijzen op een schouwbrand.
Wat is een schoorsteenbrand
Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.
Er kan dan namelijk enorme stoomvorming ontstaan. Doordat dit heel snel gebeurt, kan het rookkanaal dit niet aan en kan de schoorsteen door de druk gaan scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie. Bel na het sluiten van de luchttoevoer en het doven van het vuur direct de brandweer 1-1-2.
Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een "loeiend en bulderend" geluid.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Wat je wel moet doen bij een schoorsteenbrand
Doof het vuur in de haard met zand of zout. Sluit de luchttoevoer en deurtjes van de haard. Bel de brandweer via telefoonnummer 112. Zet daarna de ramen in huis open.
Een schoorsteenbrand is makkelijk te herkennen. Vaak klinkt het alsof er wind in het rookkanaal waait en komt er veel rook of zelfs vonken uit de schoorsteen. Probeer in zo'n geval niet in paniek te raken, maar blus het vuur zo snel mogelijk met zand.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis.
In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is.
Creosoot is bij elke concentratie kankerverwekkend en er dreigen aanzienlijke milieurisico´s als met creosoot behandeld hout in direct contact komt met de bodem of met water.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Waarom moet de schoorsteen geveegd worden? Bij een schone schoorsteen kunnen de rookgassen sneller wegtrekken. Tijdens het stoken kunnen onverbrande deeltjes in het rookkanaal komen. Wanneer je bijvoorbeeld stookt met 'te nat' hout kan het hout niet de gewenste temperatuur bereiken.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
Een (haard)vuur in houtkachels of houthaarden levert de minste schadelijke gassen op als er volledige verbranding plaatsvindt: met veel zuurstof (luchttoevoer) en onder hoge verbrandingtemperatuur. Goede luchttoevoer is hoe dan ook belangrijk, omdat ook bij volledige verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.
Daarom is het belangrijk om goed droog hout te stoken (vochtigheidspercentage van maximaal 20%) en de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te (laten) vegen. Regelmatig het vuur een paar minuten hoog opstoken voorkomt de vorming van teveel creosoot aanslag.
De creosoot stinkt, het ruikt net als een palingrokerij. Vaak begint het op zolder, daarna trekt het langzaam naar beneden. Als de schoorsteen door de kledingkast loopt, dan gaan uw kleding ook naar creosoot stinken. Als u de creosoot aanraakt met uw vinger, dan is de kans groot dat uw vinger dagen blijft ruiken.
Met een rookkanaal wordt een kanaal bedoeld, in wat voor een vorm dan ook, waar rookgassen doorheen afgevoerd worden. Dit kan een gemetselde schoorsteen zijn maar ook vast of flexibel pijpmateriaal van allerhande materialen zoals RVS, gegalvaniseerd, blauwgegloeid of aluminium pijpmateriaal.
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Het uitgeharde roet is zeer ontvlambaar en kan leiden tot een roetbrand in uw schoorsteen. Hetzelfde kan gebeuren als de uitlaatgassen te sterk worden afgekoeld en deeltjes zich in de kachel afzetten.
,,De totale klus duurt 10 tot 30 minuten, afhankelijk van uw voorbereidingen en of u veel vragen heeft over brandveiligheid. Meestal duurt het vegen niet langer dan 10 minuten, maar dat hangt ook af van de lengte van de schoorsteen en de staat waarin die verkeert.
Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding. Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar.