Het scheldwoord 'rotjeknor' is, zeker in Rotterdam, algemeen bekend. Rotjeknor wordt gebruikt als een negatieve bijnaam voor de stad Rotterdam en soms ook voor domme personen.
Nog voor de opening op 4 september 1996 hadden de Rotterdammers de nieuwe stadsbrug al een bijnaam gegeven: de Zwaan. De brug werd het visitekaartje van de stad en zeer waarschijnlijk het meest gefotografeerde icoon van de Maasstad.
In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg. „Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta.
De 800 meter lange Erasmusbrug is de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Rotterdam. De hangbrug over de Maas heeft een 139 meter hoge stalen pyloon, die met 40 tuien is gemonteerd. Door de vorm van de pyloon kreeg de brug de bijnaam De Zwaan . De Erasmusbrug is hét icoon van de stad Rotterdam.
De Beurstraverse (ofwel Koopgoot) is een winkelstraat in de Nederlandse stad Rotterdam.
De graven die later aan de macht kwamen woonden op het Binnenhof, waardoor Den Haag vanaf de 19e eeuw 'hofstad' werd genoemd.
De meest bekende bijnaam van die van Amsterdam is wel 'Mokumers'. Mokum = makan (Hebr.) = stad. De schimpnaam 'Stoepeschijters' hebben de Amsterdammers hoofdzakelijk te danken aan die van Broek in Waterland en Monnikendam, die bekend staan vanwege hun zindelijkheid.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
Werkmentaliteit. De ´niet lullen maar poetsen´ mentaliteit kan als iets typisch Rotterdams gezien worden. Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam.
Rotterdam is een hyperdiverse stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten. Daarmee lijkt Rotterdam op andere grote steden van Nederland. Iets meer dan de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond. De afgelopen jaren is Rotterdam gegroeid met tussen de 4000 en 6000 in- woners per jaar.
Het was in 1996 toen de twee belangrijkste winkelstraten, de Hoogstraat en de Lijnbaan, met elkaar werden verbonden. Zo ontstond de Koopgoot. Een verdiepte winkelstraat die officieel de naam 'Beurstraverse' draagt. Het duurde alleen niet lang voordat de inwoners van Rotterdam hier een nieuwe naam aan gaven.
Ook Zaandammers hebben een bijzondere bijnaam, namelijk galgezagers. Dit komt voort uit de turfoproer in 1678, waar de aanstichters aan de galg werden opgehangen. De mensen die illegaal deze galgen omver zaagden werden galgezagers genoemd.
Familie Oerlemans
Reinout en Danielle Oerlemans pakten in 2014 hun biezen toen Reinout zijn bedrijf Eyeworks verkocht. Sindsdien zit de familie Oerlemans er in het zonovergoten Los Angeles warmpjes bij.
Denk aan wielrenner Bram Tankink en zanger Thomas Berge (Haaksbergen), scheidsrechter Björn Kuipers en turnster Sanne Wevers (Oldenzaal), model en presentatrice Kim Kötter (Losser), springruiter Gert-Jan Bruggink (Dinkelland), bestuurder Ton Heerts (Tubbergen), zwemster Marleen Veldhuis (Borne), model Sanne Nijhof ( ...
2) Agga is straattaal voor Den Haag. De betekenis van agga is dus Den Haag en niets anders.
Er wordt onder meer gerefereerd aan: Desiderius Erasmus. De straatjongen van Rotterdam Ketelbinkie. Kralingen.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.