Daarom mag u het eerste half uur na het onderzoek niet eten of drinken. Begin daarna voorzichtig met een slokje water. Als dat goed gaat, kunt u gewoon eten en drinken. Wanneer u goed wakker bent (na een roesje), verwijdert de verpleegkundige uw infuus.
Je mag het eerste anderhalf uur na het onderzoek niets eten of drinken. Doordat de keel is verdoofd kun je je namelijk makkelijk verslikken. Probeer na anderhalf uur voorzichtig een slokje water te drinken. Als dit goed gaat, kun je weer gewoon eten en drinken.
Heeft u normaal gesproken snel last heeft van kokhalzen, dan kunt u een keelverdoving (spray of gel) krijgen tijdens het onderzoek, waardoor u de endoscoop minder voelt en u minder gaat kokhalzen. U moet dan na het onderzoek nog ongeveer 30 à 45 minuten wachten met eten en drinken, omdat u zich anders kunt verslikken.
Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag 24 uur lang geen machines bedienen en belangrijke beslissingen nemen raden wij af. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken. Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan.
Doet het onderzoek pijn? Het onderzoek is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de gastroscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen. Sommige mensen krijgen een benauwd gevoel, als de gastroscoop de keel passeert.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de gastroscopie ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. Als u een kunstgebit heeft, moet u dat uitdoen. Soms krijgt u een drankje dat voorkomt dat uw maag slijm vormt tijdens het onderzoek.
De uitslag van het onderzoek
De uitslag is dan na 1 week bekend bij uw arts.
Voor een gastroscopie moet uw slokdarm en maag leeg zijn. Daarom moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken.
Het onderzoek duurt drie tot vijf minuten en wordt meestal onder lichte verdoving, oftewel een roesje uitgevoerd. Door het roesje kunt u zich meer ontspannen voelen en voelt u minder angst. U bent wel in staat om aanwijzingen van de arts op te volgen.
Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie. Een endoscopie van het sigmoïd (laatste deel van de dikke darm) noem je sigmoïdoscopie.
Pijnklachten. De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt doordat er tijdens de behandeling lucht in het darmstelsel is geblazen. Daarnaast kan er door de ontstane oppervlakkige wond een scherpe pijn ontstaan in uw bovenbuik of achter uw borstbeen.
Met een gastroscopie kunnen op een vrij eenvoudige manier slijmvliesafwijkingen aan uw slokdarm, maag of twaalfvingerige darm worden opgespoord, zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen en gezwellen. Als de arts het nodig vindt kan hij/zij tijdens het onderzoek een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor nader onderzoek.
De sedatie is een heel lichte vorm van algemene verdoving. Uitzonderlijk kan een gastroscopie gebeuren onder algemene verdo- ving (anesthesie), bijvoorbeeld bij het behandelen van een bloeding, bij het verwijderen van vroegtijdige letsels of op uitdrukkelijke vraag van de patiënt.
Verdoving tijdens het onderzoek
Sommige onderzoeken gebeuren met sedatie, ook wel een 'roesje' genoemd. Voor een normale gastroscopie is dit meestal niet nodig. Het is vaak voldoende om de keel te verdoven.
Voor dit onderzoek gebruiken we een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang van ongeveer 1 centimeter dik. Aan de slang zit een lampje en een cameraatje. Het cameraatje maakt beelden, die we kunnen zien op een beeldscherm.
Propofol-sedatie maakt het mogelijk om een mogelijke onaangename gastroscopie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zonder pijn, angst of stress. Omdat u 'slaapt' merkt u heel weinig tot niets van het onderzoek. Het middel Propofol verlaagt het bewustzijn. Het werkt snel in en is ook snel uitgewerkt.
Symptomen van maagkanker
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Om uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (begin van de dunne darm) goed te kunnen bekijken, moeten deze leeg zijn. Daarom moet u nuchter naar het onderzoek komen. Dit betekent dat u enige tijd van tevoren niet mag eten en drinken. Als u niet nuchter bent, kan het onderzoek niet doorgaan.
Ook belangrijk is dat u 1 jaar na de vaststelling en nadien om de 3 jaar een controle gastroscopie ondergaat om de slokdarm opnieuw te laten bekijken en meestal ook nieuwe biopsies (staaltjes van het ontstoken slijmvlies) te laten nemen.
U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden.
Sommige mensen met een Barrett slokdarm hebben helemaal geen klachten. Anderen hebben jarenlang last van brandend maagzuur. De klachten die daarbij horen zijn oprispingen en pijn bij het borstbeen. Door het brandend maagzuur kan de slokdarm gaan ontsteken.
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen in zeldzame gevallen complicaties optreden.