Je bent verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de camper te hebben en de veiligheidshesje moeten binnen handbereik zijn. Wanneer de camper langs de weg staat door pech of een ongeluk is de bestuurder verplicht om een veiligheidshesje te dragen.
Passagiers in campers moeten worden vervoerd op zitplaatsen die voor dat doel zijn geconstrueerd en ingericht. Deze zitplaatsen zijn voorzien van gordels. Vaak zijn er in campers meer zitplaatsen dan gordels. Over het algemeen geldt: het aantal gordels is leidend voor het aantal mensen dat je mag vervoeren.
Meestal mag je een camper of caravan drie dagen op de openbare weg parkeren. Let op: in de APV staat 'parkeren' omschreven als 'te plaatsen of te hebben'. Dit wordt zo omschreven omdat veel eigenaren gebruik probeerden te maken van eventuele mazen in de wet.
Het grootste nadeel van' een camper is vooral het prijskaartje. In de aanschaf zijn campers al snel twee keer zo duur als een caravan. Natuurlijk kun je ze tweedehands kopen, maar dan nog zijn ze aanzienlijk duurder.
Caravan en camper niet langer dan 3 dagen voor de deur
In de meeste gemeenten mag uw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente.
Camper geregistreerd als personenauto
Met een camper die als personenauto is geregistreerd, net zo hard mag rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur.
Met een normaal B-rijbewijs geldt er altijd een maximum aantal passagiers van 8 (met chauffeur dus 9 personen in het voertuig). Veel, vooral oudere of geïmporteerde campers, zullen vaak "0" geregistreerde gordels hebben.
Aantal geldige zitplaatsen camper
Elke geldige zitplaats moet voorzien zijn van een goedgekeurde gordel. Wanneer er wel een geldige zitplaats is, maar deze niet is voorzien van een goedgekeurde gordel, mag deze niet worden gebruikt tijdens het rijden.
Net als een camper toilet is een camper douche onmisbaar als je in de vrije natuur wil kamperen. Je kunt ervoor kiezen om deze in je camper in te bouwen. Maar als je net als wij ruimte wil besparen en zo min mogelijk vocht in de camper wil biedt een buitendouche uitkomst.
Willekeurig inladen van uw camperbus of camper
De algemene regel om het gewicht goed te verdelen is: plaats zware spullen onderaan en lichte bagage bovenaan. Zo wordt het zwaartepunt van de camper(bus) naar beneden verplaatst, wat de rijstabiliteit verbetert.
De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".
Huishoudelijk afval moet in vuilniszakken opgeborgen en meegenomen worden, totdat ze op de daarvoor bestemde plaatsen gedeponeerd kunnen worden. Parkeren is niet kamperen. Geen luifel, stoelen en tafel buiten en niet bbq'en. Dit kan alleen op plaatsen waar dit toegestaan is (campings/sommige camperplaatsen);
Hoe dan ook, wildkamperen is een avontuur. Niet in alle landen in Europa is wildkamperen toegestaan. In bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Spanje en andere landen is het verboden. In andere landen zoals Noorwegen, Schotland en deels in Zwitserland mag wildkamperen weer wel.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
gemiddeld genomen kun je stellen dat een camper tussen de 15.000 en 150.000 euro kost.
Omschrijving Camper
De First Line 720 beschikt over een 5 tal zit/rij/gordel plaatsen. Door het riante hefbed en verstelbaar stapelbed creëert u een enorme leefruimte.
Onze ervaring is dat buscampers een verbruik hebben tussen 1:9 (1 liter op 9km) en 1:12 (1 liter op 12km). Half integraal en integraal campers verbruiken tussen de 1:8 en de 1:11.
met code 95
Wil je een voertuig besturen waarvan de toegestane maximum massa meer bedraagt dan 3500 kg (ledig gewicht inclusief het laadvermogen) dan heb je een C1 rijbewijs nodig. Dit rijbewijs geldt zowel voor vrachtauto en voor camper tot 7500 kg. Je hebt de keus om dit met of zonder Code 95 te doen.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Wanneer je ook veilig wil parkeren dan is bij een caravan een disselslot en/of wielklem aan te bevelen. Bij een camper is een mechanisch versnellingsbakslot (bv Bearlock) aan te bevelen. Hiermee blokkeer je de versnellingsbak en kan een (potentiële) dief er niet mee wegrijden ook al is hij binnengekomen.
Je kunt er soms gratis en meestal voor maar een paar euro gebruik van maken. De kosten variëren tussen de 2 en de 20 euro, onder andere afhankelijk van het seizoen. Daar komt nog bij dat op een camperplaats vaak meerdere campers staan.