Ja, het kopen van commercieel bevroren vis is de gemakkelijkste manier om vis te krijgen die veilig is om rauw te eten.
Het is altijd het beste om zeevruchten grondig te koken om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Als u er echter toch voor kiest om rauwe vis te eten, is een vuistregel om vis te eten die eerder is ingevroren . Sommige vissoorten kunnen parasieten bevatten en invriezen doodt alle parasieten die mogelijk aanwezig zijn.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Alle bevroren vis of schelpdieren zijn onbeperkt houdbaar ; de smaak en textuur zullen echter afnemen na langdurige opslag. Voor de beste kwaliteit, vries (0 °F / -17,8 °C of lager) gekookte vis in tot 3 maanden. Bevroren rauwe vis kan het beste binnen 3 tot 8 maanden worden gebruikt; schelpdieren, 3 tot 12 maanden.
Maar het kan tot 9 maanden in de vriezer bewaard worden. De beste manier om te bepalen of vis bedorven is, is door eraan te ruiken. Als de vis zuur of bedorven ruikt, gooi hem dan weg. Als de vis een milde oceaangeur heeft, is hij waarschijnlijk veilig om te eten. Maar als u het niet zeker weet, zijn er andere tekenen waar u op kunt letten.
Productlijst houdbaarheid: brood bewaart het minst lang
Rauwe kip: 9 maand, rundvlees 6-12 maanden, varkensvlees 4 maanden. Vis: voor magere of vette vis is het anders. Voor vette vis, zoals zalm is het 3 maanden.Voor magere vis, zoals kabeljauw, is het 6 maanden.
Smaak en voeding zijn niet anders
Voor vis die direct na de oogst goed wordt ingevroren, zoals onze barramundi, blijven de voedingswaarde, het vocht en de smaak volledig behouden. In blinde smaaktesten hebben getrainde panelleden daadwerkelijk de voorkeur gegeven aan vis die direct na de oogst werd ingevroren boven verse vis .
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Kies in plaats daarvan voor de lekkerste en gezondste bevroren vis, zoals Pacifische kabeljauw, meerval, zwaardvis, tilapia, heilbot of pollak . Sommige bedrijven, waaronder Billy's Stone Crab, gebruiken de nieuwste invriesmethoden om vis te conserveren en te verzenden die direct uit de vriezer kan worden gekookt.
Wanneer vacuümverpakte vis niet goed wordt bewaard en ontdooid, kan het een dodelijke toxine creëren . Vis is een bekende bron van de bacterie Clostridium botulinum type E. Deze bacterie is een sporenvormer die kan groeien bij temperaturen boven 38ºF en zonder zuurstof, zoals een vacuümverpakking.
Alle ROP-vissen moeten worden geëtiketteerd met: "BEWAAR INGEVROREN TOT GEBRUIKSTIJD." Als u de verpakking opent terwijl u de vacuümverpakte vis ontdooit, komt er zuurstof in en de sporen zullen niet de vegetatieve cellen produceren die de toxine produceren . Listeria monocytogenes is een bacterie die voedsel kan besmetten.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is. Daarna verwijder je 'm uit het zakje en bereid je 'm meteen.
Hoe zit het met opnieuw invriezen? Als u uw vlees, gevogelte en vis op de juiste manier in de koelkast hebt ontdooid, kunt u het opnieuw invriezen zonder het te koken. Er kan echter wel wat kwaliteitsverlies optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Nadat u het vlees, gevogelte en de vis die opnieuw is ingevroren hebt gekookt, kunt u het ook opnieuw invriezen.
Houd u altijd aan de houdbaarheidsdatum, want over de datum zijnde voedingsmiddelen kunnen schade of ziekte veroorzaken, inclusief voedselvergiftiging als u ze eet. Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, mag niet worden gekookt, ingevroren of geconsumeerd en moet worden weggegooid .
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen vis, schaal- en schelpdieren, zoals AH Zalmfilet.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Invriezen is een natuurlijk conserveringsproces waarbij geen extra conserveringsmiddelen nodig zijn. Vitaminen en mineralen worden 'vastgehouden' door invriezen, terwijl vetten, eiwitten en koolhydraten onaangetast blijven. Daarom is ingevroren vis een echt alternatief voor verse vis, die qua voedingswaarde net zo goed is .
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Waarom diepvriesvis een goed idee is
De voedzaamheid van diepvriesvis is niet ondergeschikt aan die van verse vis. Diepvriesvis wordt namelijk direct na vangst ingevroren waardoor het afbraakproces van de voedingswaarden stopt. Zo blijven de voedingsstoffen behouden.
Zorg dat de vis goed verpakt is in een luchtdichte zak, zodat er geen water bij kan komen. Vul een kom of grote schaal met koud water en leg de ingepakte vis erin.Afhankelijk van de dikte van de vis is 'ie binnen 1 of 2 uur ontdooid.Ververs het water halverwege.
Vis voorziet ons van een verschillende aan voedingsstoffen die essentieel zijn om ons gezond te houden. Daarom adviseert het Voedingscentrum om minimaal één portie per week te consumeren. Onze vissticks bestaan uit 100% Alaska koolvisfilet en zijn een bron van eiwitten en omega-3 vetzuren.