calciumstearoyl-2-lactylaat [E482]), tarwemoutmeel, natuurlijk aroma, melkeiwit, erwteneiwit, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), maltodextrine.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard wit broodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard wit broodje'?
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 999 Kj (239 Kcal), Vetten 2.4 g., Vetten verzadigd 1.1 g., Koolhydraten 44.3 g., Eiwitten 8.8 g., Zout 1.12 g.
Wanneer je gewoon de 'gezondste' keuze wil maken, kun je kiezen voor 'Bolletje Beschuit Volkoren', deze bevat relatief veel vezels en eiwitten en relatief weinig (verzadigd) vetten.
Het wordt alleen even opletten als je een bolletje eet alsof het een boterham is. Dus evenveel. Want een bolletje is namelijk vaak wel wat groter (zo'n 50 gram) dan een boterham (zo'n 35 gram).
Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor de spieren en de botten van jong en oud. Een ei van 60 g bevat ongeveer 7,8 g eiwitten. Dat is zo'n 16% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten.
Eigeel is een waardevolle bron van zink, dat op ontzettend veel manieren bijdraagt aan onze gezondheid. Zo speelt het een rol in de hormoonhuishouding, DNA-synthese, cognitieve functies, huidgezondheid en het immuunsysteem. Maar fungeert het ook als beschermend antioxidant en is het goed voor je nagels en haarconditie.
Er zitten 152 kilocalorieën in 1 grote (165 gram) banaan. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'banaan'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 200 kilocalorieën in 1 stuk (85 gram) frikandel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'frikandel'?
Kies voor bruin brood. Bruin brood bevat veel meer vezels dan wit brood en is stukken gezonder. Vooral de zemelen zijn rijk aan voedingsvezels. Bovendien zitten er minder calorieën in bruin brood.
Witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar bruinbrood en volkorenbrood bevatten meer van deze belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom gezonder. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen.
Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Hoe veel eieren per dag mag je hebben? Volgens onderzoek van Frontiers in Nutrition zijn drie tot vier eieren per week voldoende. Dat sluit aan op het advies van het Voedingscentrum. 'Mik op 1 ei per dag,' stelt Peter.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Wat is het voedingsadvies voor brood? Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.
Het gezondste afbakbroodje uit de test is zeker niet de donkerste. Het is een volkorenbroodje met meer vezels en minder zout dan de meeste andere broodjes.
Niet dat bruine kleurtje maakt het verschil voor je gezondheid, wel het aantal vezels dat je broodje bevat. We leggen het graag even uit. In volkoren broodjes en bruine broodjes zitten meer vezels dan in wit brood.