Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Meest gebroken bot: enkel
Als jouw enkel, na een trauma, snel blauw en dik wordt, dan is de kans groot dat dit gewricht is gebroken. Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert!
Als u een botbreuk heeft, is uw bot gedeeltelijk of helemaal gebroken. Het menselijk lichaam bestaat uit 206 botten, die allemaal kunnen breken. De meest voorkomende breuken zijn een gebroken been, een gebroken pols en een gebroken rib.
In principe kunnen alle botjes van de voet en tenen breken. Tenen of middenvoetsbeentjes kunnen breken door hard stoten of door een zwaar voorwerp dat op de voet valt. Een verzwikking kan ook leiden tot een breuk in de middenvoet.
Botbreuken, botletsels of fracturen zijn beschadigingen van het bot of skelet. Botbreuken kunnen ontstaan door direct geweld op het bot, zoals een harde klap tegen het scheenbeen, of door indirect geweld, zoals bij een val op gestrekte arm, waarbij het sleutelbeen het zwakste bot in de schakel is en breekt.
Meestal zijn botbreuken het gevolg van een ongeval, valpartij, mishandeling of botsing. Maar u kunt ook iets breken door/omdat: Overbelasting of een verkeerde belasting van uw botten. Er is dan sprake van een vermoeidheidsbreuk of stressfractuur.
Bij een botbreuk doet het gebied rondom de breuk pijn. Ook is de plek rond de breuk dik (zwelling). Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Vaak is het moeilijk om het lichaamsdeel dat gebroken is te bewegen.
De breuk. Een breuk van de knieschijf ontstaat meestal door een val direct op de knieschijf of door een harde klap tegen de knieschijf, bijvoorbeeld door een verkeersongeval. Bij een breuk van de knieschijf is er vaak direct pijn en zwelling van de knie.
Voorzichtig opstaan
Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen.
Het hielbeen is het bot dat de hiel van de voet vormt. Bij staan of lopen draagt dit bot het grootste deel van het lichaamsgewicht. Bij een val of sprong van hoogte met een landing op de hiel, kan het hielbeen breken. Breuken van het hielbeen (calcaneusfracturen) zijn relatief zeldzaam.
Het dijbeen staat bekend als het grootste – én sterkste – bot van ons lichaam. De sterkte van het dijbeen laat zich ook verklaren door het feit dat dit bot relatief dik is. Meer concreet vormt het dijbeen de verbinding tussen de knie en de heup.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Je kaakbeen is het sterkste bot in je lichaam.
Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is. De ernst van de klachten is afhankelijk van de breuk; van een minder hevige pijn bij een scheurtje in het bot tot ernstige pijn bij een volledige verbrijzeling.
Ons lichaam bestaat uit 206 botten die wij in principe allemaal zouden kunnen breken. De meest voorkomende botbreuken zijn: een gebroken pols, gebroken been of gebroken rib. Een botbreuk wordt overigens ook wel een fractuur genoemd.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Kunnen slapende ledematen gevaarlijk zijn? Nee, slapende ledematen zijn absoluut niet gevaarlijk en het is een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
Een breuk kan ontstaan door een val direct op de schouder of met een gestrekte arm. Bij schaatsers en wielrenners komen dit soort letsels veel voor. Ook een schouder uit de kom (luxatie) kan tot een schouderbreuk leiden. Schouderbreuken kunnen variëren van een klein botscheurtje tot een grote breuk.
Een bovenbeenbreuk ontstaat meestal als gevolg van een hoogenergetisch (zwaar) trauma (verkeersongeluk, val van hoogte) of draailetsel. Een andere oorzaak kan zijn dat zich een uitzaaiing van kanker in het bot bevindt, waardoor deze (gemakkelijker) breekt. Dit heet een pathologische breuk.
De breuk. Omdat het dijbeen een zeer sterk bot is, komt een breuk hiervan meestal door een ongeluk waarbij er veel kracht is vrijgekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeluk met auto of motor, of een val van hoogte.
Alle breuken veroorzaken alle of sommige van deze soorten pijn. Direct nadat u een breuk hebt opgelopen, ervaart u acute pijn. Tijdens deze fase wordt vaak medicatie voorgeschreven om de ergste pijn te verminderen. De acute pijn neemt met de tijd af.
Het kan een klein scheurtje in het bot zijn, maar botten kunnen ook compleet verschoven of verbrijzeld zijn. Een botbreuk kan ook door een gewricht heen lopen. Gipsverband wordt vooral aangelegd bij botbreuken waarbij de botdelen (bijna) niet zijn verschoven. Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.