Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
DOE DE PANDRAGERS (EN GIETIJZEREN BRANDERDEKSELS) NOOIT IN DE VAATWASSER. Hierbij worden alle van nature aanwezige vetten verwijdert. De pandragers slaan wit uit en gaan roesten (vliegroest). Aggressieve reinigingsmiddelen zoals ovenreinigers en de vele varianten hierop hebben hetzelfde effect.
BBQ rooster vaatwasser
Dat kan! Zorg ervoor dat je al het hardnekkige vuil en vet verwijdert voordat je hem in de vaatwasser stopt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld EasyOven te gebruiken.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Voor het inbranden van het gietijzeren rooster geldt dat je deze een uur lang bij 180 tot 200 graden in de Big Green Egg laat inbranden. Het is van belang dat het rooster eerst geleidelijk opwarmt, voordat het een uur wordt ingebrand. Plaats het rooster daarom al in de Big Green Egg bij het verwarmen tot 180 graden.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Smeer de nog warme pan/rooster in met vet bijvoorbeeld spekvet, cisco, arachideolie, olijfolie of rijstolie. Gebruik hiervoor een siliconen kwastje. De warmte zorgt ervoor dat het vet goed vloeibaar wordt en trekt zo beter in de poriën van het gietijzer. Verwijder het teveel aan vet.
Voeg kokend water toe: giet het kokende water langzaam over de pannendragers in de gootsteen. Deze stap helpt het vet en aangekoekt vuil te ontbinden. Schenk het ontvettende afwasmiddel erbij: vul de gootsteen met zeer heet water en een scheutje ontvettende afwasmiddel. Laat de roosters 10 tot 15 minuten weken.
Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!
Een barbecuerooster kun je ook gemakkelijk schoonmaken door het in een vuilniszak te stoppen. Leg de zak plat op de grond, doe er wat biotex in en giet er een ketel kokend water bij. Bind daarna de zak dicht en laat alles een nacht rusten. De volgende dag kun je het rooster moeiteloos schoonwrijven met een borstel.
Heeft de barbecue in de winter buiten gestaan zonder hoes? Dan heb je een grote kans dat er roestplekken op de buitenkant of het rooster zitten. Roest beschadigt het materiaal en verzwakt de constructie van de BBQ. Dit levert gevaarlijke situaties op.
Schoonmaaktip 1: Gebruik HG BBQ reiniger
Stipt op nummer één vanwege de eenvoud; HG oven, grill en barbecue reiniger. Je rooster is een uurtje na gebruik weer lekker schoon. Het is denk ik de gemakkelijkste manier om je rooster echt goed en snel te reinigen. HG doet wat het beloofd, dat weten we zo langzamerhand wel.
De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg. Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken.
Wrijf de pannendragers in met wat ammoniak, stop ze in een grote plastic zak, knoop de zak dicht en laat ze een nacht in de zak zitten of leg buiten in de zon. De volgende dag kun je het vet en vuil er makkelijk vanaf vegen. Je kunt op deze manier ook bakplaten, oven-bbqroosters, ovenschalen etc.
Roest verwijderen van gietijzer of gietstaal. Ranex Rustbuster is het middel om roest te verwijderen van gietijzer. Het product maakt snel en eenvoudig een einde aan roestige oppervlaktes. Dit krachtige middel verwijdert en vernietigt zware roest, putroest, vliegroest, roeststrepen én kalk.
Alles wat van plastic, aluminium of staal is, kan er in. Alles wat geëmailleerd, geverfd of verzilverd is, mag er níet in. Hoe veel er ook in de vaatwasser kan, er zijn altijd dingen die je met de hand afwast. Was de afwasborstel iedere week mee met de vaat en hij blijft langer schoon.
Maak een sopje van heet water en afwasmiddel. Laat daar de gaspitten een half uur in weken. Je kunt ook soda gebruiken, maar alleen voor de branderdeksels (die zwarte schijven), niet voor de aluminium branderkelken. Aluminium kan namelijk met soda reageren en dof uitslaan.
Hoe vaak maak je het gasfornuis schoon? Hoewel dit afhankelijk is van hoe vies je fornuis wordt, is het aan te raden om je gasfornuis ten minste één keer per week schoon te maken. Doe je dit regelmatig en onderhoud je het fornuis goed, dan is het wekelijks schoonmaken zo gedaan.
De poorten waar het gas doorheen komt kunnen verstopt zijn met voedselresten of door reiniging nat zijn geworden. Dit is waarschijnlijk het geval als de vlammen rondom de gaspit ongelijk zijn. Schakel het gas uit en wacht tot de deksel van de betreffende gaspit is afgekoeld.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
RVS poetsen met olie
Breng een druppeltje olijf-, baby- of slaolie op een doekje aan en neem het RVS er voorzichtig mee af. Met deze methode krijgt u het rvs weer glanzend. Wij raden deze manier af. De viezigheid op rvs in de keuken bestaat veel uit vet spetters.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Gietijzer is namelijk poreus waardoor de oliën die je gebruikt zich met de pan gaan versmelten. Hierdoor gaat je pan steeds fijner bakken. moeten temperatuurschokken voorkomen worden. Spoel je hete pan bijvoorbeeld niet ineens af met koud water, hierdoor kan het gietijzer barsten.
Nu het gietijzer echt helemaal schoon en poreus is, is het tijd om te beginnen met de eerste laag behandeling. Pak hiervoor het kokosvet of crisco en je siliconen kwast. Ik heb zelf een voorkeur voor het Kokosvet, Crisco is daarnaast ook een goede plantaardig vette oplossing die je kunt gebruiken.