Als je geneigd bent snel over je heen te laten lopen en te snel 'sorry' zegt, probeer het dan zo: In plaats van “sorry” zeg je “dankjewel”. In plaats van “sorry dat ik laat ben” zeg je “dankjewel voor je geduld”. In plaats van “sorry dat ik niet goed uit mijn woorden kom” zeg je “dankjewel voor je begrip”.
Probeer in het nu te leven. Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Misschien reageert je ex helemaal niet, of begint hij of zij te schelden en zegt je ex hoe je het wel in je hoofd haalt om terug te komen en sorry te zeggen. Bedenk dan dat het moment nog niet rijp is, dat je ex er nog niet klaar voor is. Schenk er geen aandacht aan en toon je begrip. Laat de tijd de rest doen.
Narcisten bieden hun excuses niet aan omdat ze geen schuldgevoel hebben. Narcisten hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze gewoon niet begrijpen waarom de andere persoon gekwetst is of waarom hij zich ergens zorgen over maakt.
Sorry zeggen
Probeer je gevoelens zo goed mogelijk om te zetten in woorden en leg uit hoe je de ruzie volgende keer wilt voorkomen. Je zal zien dat je partner nu ook door jouw ogen kan kijken en je beter begrijpt. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie elkaars gevoelens proberen te begrijpen, accepteren en respecteren.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
“Sorry voor het ongemak” of “We verontschuldigen ons voor het ongemak, we gaan er naar kijken.” Voor wie in de klantenservice werkt is het versturen van dergelijke reacties naar boze klanten een herkenbaar en essentieel onderdeel van hun werk.
Onderzoeken hebben uitgewezen waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat dat het tegenovergestelde effect heeft dan wat we er mee proberen te bereiken. Wat blijkt namelijk? Onnodig 'sorry' zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding (en dus een slechte niet-assertieve communicatie).
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Voorbeelden van triggeren en overreacties:
Een man wordt verbaal grof wanneer zijn kind per ongeluk een voorwerp breekt. Een vrouw beschuldigt haar echtgenoot van een affaire als hij vijf minuten te laat thuiskomt. Een moeder verwerpt haar dochter, omdat ze na het ontvangen van een verjaardagscadeau niet bevalt.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.
Vraag #1: "Hou je nog van me?" Stel zeker niet dit soort vragen als je ex al grote moeite had met het nemen van zijn of haar besluit. Je ex kan en wil hier geen antwoord op geven. Heeft je ex zeer zeker nog gevoelens voor je, dan nog zal je ex aarzelen om dat te zeggen.
Bedankt dat jij er voor mij bent!
-> Ik bedank je vanuit de grond van mijn hart voor… -> Wij vonden het zo geweldig dat jij dit… -> Ik wilde je echt zo snel mogelijk laten weten hoe blij ik hiermee ben… -> Nooit zal ik vergeten wat je voor mij….
In je dankwoord bedank je de personen die je tijdens het scriptie schrijven hebben geholpen en gesteund. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na de titelpagina (of de informatiepagina of het voorwoord) en voor je samenvatting.
De formulering hartelijk dank is enigszins uitzonderlijk: dank is immers een de-woord, en een bijvoeglijk naamwoord voor een de-woord wordt normaal gesproken met een e geschreven; vergelijk hartelijke groet en hartelijke ontvangst.