1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
Maïs, tomaten en chilipepers zijn basisingrediënten in bijna elke maaltijd. Ook wordt er vaak met bonen, avocado's en rijst gewerkt. Maïs wordt zowel gebruikt als graan, om bijvoorbeeld taco's en tortilla's te maken, als als volwaardige groente. Koriander en komijn zijn twee belangrijke smaakmakers.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Tortilla's. Tortilla's zijn de 'wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla's gegeten.
Veel mensen dragen nog steeds graag handgeweven kleding, er is geen onderscheid in de textieleigenschappen van verschillende inheemse groepen, maar de meeste vezels zijn van handgesponnen katoen of lokaal geteelde zijde. Vlinders en bloemmotieven zijn in veel regio's gebruikelijk en opvallend.
Typische Mexicaanse roerbakgroenten zijn bijvoorbeeld maïs, sperziebonen. rode paprika, witte kool en prei. Je kan kidneybonen ook vaak zat in Mexico op de keukentafel ontdekken en deze zijn dan ook in de groentemix te vinden.
Conclusie: Hoe duur is Mexico
Dit komt neer op net geen €40 per persoon per dag. Heb je minder budget voor je reis door Mexico dan kun je zeker besparen op accommodaties. Slapen op een slaapzaal is over het algemeen een stuk goedkoper dan in een privékamer. Ook dronken wij regelmatig alcoholische drankjes.
Als je een middenklasse reiziger bent, kost bijvoorbeeld als je 3 weken door de provincie Yucatan reist, je vliegt vanuit Amsterdam naar Cancun, een reis naar Mexico €1650 per persoon (als je reist als een koppel). Voor accommodaties, eten, vervoer en activiteiten besteed je 21 dagen x €50 gemiddeld = €1050.
Beste reisperiode voor Mexico. Mexico kun je het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden december tot en met maart. In Mexico heb je verschillende klimaatzones die vooral worden bepaald door de hoogte en het regen- en droogseizoen.
Echte Mexicaanse specialiteiten zijn verder sopa de limas (een soep waarin limoenen zijn verwerkt) tamales (in maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers), cabrito (gegrild of gebakken geitenvlees), carne asada (dunne plakjes gebraden rundvlees) en Huachinango a la Veracruzana (roodbaars in ...
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Tegenwoordig wonen de meeste Mexicanen in de steden. De meest dichtstbevolkte plaatsen in Mexico zijn Mexico-Stad, Guadalajara, Monterrey en Puebla. De minst bevolkte plaatsen in Mexico zijn vooral in Baja California Sur, Campeche en Quintana Roo.
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.