Nee, op een bestaande laag olie kan alleen maar weer een olie aangebracht worden. Dit omdat een laag olie enigszins zacht is en vettig. Als je hierover een dekkende of transparante beits aanbrengt dan ontstaan er problemen met de hechting, de vloeiing, de droging, etc.
Probleem is dat hechting van beits of verf vaak onvoldoende is, wanneer de ondergrond niet goed gereinigd en geschuurd is. Vooral dit voorbehandelen moet zeer grondig gebeuren. Schoonmaken met bijvoorbeeld Sint Marc of Universol en schuren met fijn schuurmateriaal (Scotch Brite e.a.).
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Kun je over een beits een hoog of zijdeglansverf aanbrengen? Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten.
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen.
Nee, op een bestaande laag olie kan alleen maar weer een olie aangebracht worden. Dit omdat een laag olie enigszins zacht is en vettig. Als je hierover een dekkende of transparante beits aanbrengt dan ontstaan er problemen met de hechting, de vloeiing, de droging, etc.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Het werkt als volgt: met bijvoorbeeld een fohn verhit u de laklaag en deze schraapt u er vervolgens af met een schraper. Gebruik bij voorkeur een goede, professionele schraper. Dat gaat makkelijker en voorkomt beschadigingen aan het hout. Na het schrapen kunt u het beste even naschuren met schuurpapier.
Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat. Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende. Tussen de lagen fijn schuren en het hout stofvrij maken.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.
de olie dun aanbrengen. ongeveer een half uurtje in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen behandeld u direct nog een keer. Na een half uur maar in ieder geval voordat de olie begint te drogen het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Lakker over een olielaag gaat niet. U zult dan ook de meubelen eerst geheel kaal moeten schuren voordat u deze kan lakken.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Bij de meest gebruikelijke vormen van impregneer is het hout redelijk overschilderbaar na 8 tot 16 maanden. In uw geval is deze tijd ruim overschreden dus zou het hier redelijkerwijs niet aan kunnen liggen. Een ander merk verf -of beits gaat hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde eraf bladderen.
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
Beitsen in de regen is zeer af te raden. Aangezien het doel van de beits is om weersinvloeden buiten te houden, kan de beits beter niet vermengd worden met de regen zelf. Zorg er dus altijd voor dat het hout droog is voor en tijdens het beitsen.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Voor een optimaal resultaat kan je het hout, wanneer het helemaal uitgedroogd is, licht opschuren in de nerfrichting. Maak de schutting vervolgens weer stof- en vetvrij (stap 4) alvorens je de nieuwe laag beits aanbrengt. Let op dat je de tuinbeits niet aanbrengt wanneer het kouder dan 10 graden is.