Granen zijn de zaden van grassen. Voorbeelden van die zaden zijn rijst, tarwe en mais. Van granen worden diverse producten gemaakt, zoals meel, brood en pasta.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn. Er is biologische mais verkrijgbaar.
Mais (ook wel: maïs) wordt vaak gegeten als groente, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een graansoort, net zoals rijst, gerst, haver, rogge, spelt en tarwe. De kleine korreltjes groeien aan een kolf omringd door grote schutbladeren.
Voeding buiten de voedingsdriehoek
Want samen met volle granen zijn ze terug te vinden in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek. Volle granen? Ja, denk maar aan volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta. Ze zijn rijk aan voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen.
Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.
Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta.
Ja, ook gluten in rijst en mais
Dat er ook mensen zijn die gevoelig zijn voor de gluten van verschillende rijstsoorten of maïs. Dit staat los van coeliakie, aldus dhr.
Maïs bevat naar verhouding meer eiwitten dan tarwe en meer gluten dan rijst. Als we kijken naar vitaminen en mineralen, dan bevatten tarwe- en roggenmeel, over het algemeen de hoogste gehaltes, boekweit iets minder en maïsmeel 'scoort' bij de meeste vitamines en mineralen het laagst van deze 4 soorten.
Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten.
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Rijst, tarwe, gerst en rogge zijn voorbeelden van granen. Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals meel, brood, ontbijtgranen, couscous en pasta. Volkoren graanproducten en bruinbrood staan in de Schijf van Vijf.
Soja is een eenjarig gewas dat een eetbare boon oplevert met een hoog gehalte aan eiwitten (40 - 50 procent) en olie (20 procent). Door de gunstige aminozuursamenstelling is soja een goede eiwitbron voor menselijke voeding en is sojaschroot (een bijproduct van sojaolie) zeer geschikt als diervoeder.
Haver, boekweit en quinoa zijn officieel geen granen, maar veel mensen eten ze wel als graan. Omdat ze echter geen eiwitten bevatten, zijn ze glutenvrij. Ideaal voor mensen met een gluten intolerantie.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Wereldwijd wordt 2.850.389.968 ton graan geproduceerd per jaar. China is de grootste graanproducent ter wereld met 582.660.863 ton productievolume per jaar. De Verenigde Staten van Amerika komen op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 475.983.881 ton. Nederland staat met 1.355.219 op 99.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Glutenvrije granen zijn: maïs, rijst, gierst, boekweit, haver, kiwicha, sorghum, quinoa, teff, tapioca en amarant.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Maïs is als zodanig glutenvrij, net zoals veel andere soorten granen (rijst, boekweit, teff, quinoa, gierst...)
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.