Wat zijn muziekrechten eigenlijk? Muziekrechten zijn een verschijningsvorm van intellectuele eigendomsrechten. Muziekrechten worden beschreven in de Auteurswet en de Wet naburige rechten. Zoals rechten van een componist, tekstdichter, uitvoerend muzikant en audioproducent.
Makers van muziek doen er in de regel goed aan zich als auteursrechthebbende te registreren bij Buma/Stemra. Inschrijven bij collectieve rechtenorganisatie BUMA STEMRA (auteursrechten) als componist, tekstschrijver of muziekuitgeverij. Betaald worden door de Buma/Stemra (als artiest, componist of muziekuitgever).
Een auteursrecht geeft de eigenaar het exclusieve recht op een bepaald werk voor een beperkte duur. Wil een werk "auteursrechtelijk beschermd" zijn, dan moet het origineel zijn en in materiële vorm zijn vastgelegd, zoals een geluidsopname die is opgenomen op een CD of een literair werk dat is afgedrukt op papier.
Het is toegestaan om gratis en zonder toestemming van de maker, een fragmentje van muziek, van een mondelingen voordracht of ander geluid over te nemen bij wijze van citaat. Hoe groot dat fragment mag zijn, hangt af van het doel van het citaat. Er is geen harde grens zoals 10 of 30 seconden.
'Rechtenvrije' muziek; Creative Commons
De term rechtenvrije muziek betekent hier dan ook: muziek waarvan de rechthebbende toestemming geeft aan iemand om de muziek te gebruiken, zonder dat hiervoor extra betaald moet worden.
Achtergrondmuziek op een website: Deze licentie is voor website eigenaars die achtergrondmuziek (dus waarbij muziek slechts een ondersteunende rol speelt) op hun site hebben staan of willen gaan plaatsen. Het tarief is momenteel € 230 (ex btw) per jaar per website.
Wanneer is een werk rechtenvrij? Muziek is rechtenvrij wanneer de langstlevende maker (componist, tekstschrijver of bewerker) zeventig jaar of langer geleden is overleden. Rechtenvrije werken worden ook wel 'traditionals' of 'domaine public' genoemd.
Het auteursrecht beschermt een originele, creatieve, niet gejatte compositie en tekst van een muziekwerk tot zo'n 70 jaar na de dood van de maker. Je kan hierbij dus bijvoorbeeld denken aan de melodie en de lyrics van een liedje.
Conclusie kosten Buma Stemra
Muziek is een auteursrechtelijk beschermd werk. Hierdoor geldt in beginsel dat voor elke openbaarmaking van muziek buiten de privésfeer kosten betaald moeten worden aan Buma/Stemra.
Sommige artiesten zien de verkoop van hun rechten als een buitenkans, of als een manier om hun nalatenschap alvast goed te regelen. Verder wordt in de VS minder belasting geheven over de verkoop van muziekrechten dan over de inkomsten uit royalty's.
Om auteursrecht te verkrijgen hoeft u niets te doen, dit geldt automatisch als u een werk maakt. U hoeft niets aan te vragen, te deponeren of te registreren. In de praktijk kan het echter voorkomen dat anderen claimen de auteur van uw werk te zijn en het auteursrecht erop te bezitten.
Gebruik geen muziek van andere mensen voor je filmpjes, tenzij je daarvoor toestemming hebt verkregen. Vaak moet je hiervan het bewijs uploaden. YouTube biedt zelf overigens kosteloos rechten vrije muziek aan via Audio Library.
U hoeft auteursrecht nergens aan te vragen of te registreren. Het kost u niets en is internationaal geldig. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet .
Op kanalen als TikTok, Instagram en YouTube wordt aan de lopende band muziek gebruikt onder video's en andere content. In principe is er altijd toestemming van de maker/rechthebbende nodig om van die muziek gebruik te maken.
Het auteursrecht is het exclusieve recht van de maker van een werk, bijvoorbeeld een boek, muziek, een wetenschappelijk publicatie of een kunstwerk, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. Dit auteursrecht (copyright) rust bij de maker.
Hoeveel auteursrechten opleveren, ligt eraan waar je muziek gespeeld wordt. Stel dat een nummer wordt gedraaid op 3FM, dan krijg je 0,045 euro per seconde. Bij een liedje van drie minuten, 180 seconden dus, is dat 8,18 euro. Bij Radio 538 krijg je 0,074 euro per seconden.
Buma en Stemra: wat is het verschil? Buma en Stemra zijn, strikt gezien, twee organisaties. Buma is een vereniging die vergoedingen int voor het openbaar maken van muziek, terwijl Stemra een stichting is die vergoedingen int van muziekgebruikers die jouw werk verveelvoudigen en kopiëren.
Gebruikt u muziek in uw onderneming? Bijvoorbeeld als achtergrondmuziek in uw winkel of op uw website. Dan moet u toestemming hebben van de makers. Dit is een licentie.
YouTube-content creators blijven dus rechthebbende van hun werk. Dit betekent dat de geüploade YouTube-video's, niet zonder toestemming van de gebruiker mogen worden gebruikt door een derde. In principe dus ook niet voor het maken van een nieuw werk dat buiten het YouTube-platform gepubliceerd wordt.
Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo'n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd. Daarnaast worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.
Door een vergoeding te betalen aan Buma/Stemra en Sena mag u de muziek ook in uw bedrijf laten horen aan uw klanten of personeel. Wanneer hoef ik niet voor muziek te betalen? Als u geen gebruik maakt van muziek in uw bedrijf, hoeft u natuurlijk geen vergoeding te betalen.
Hoe muziek je perceptie beïnvloedt
Tijd: we bewegen letterlijk sneller bij luide, snelle muziek. Door het draaien van langzamere muziek blijven consumenten tot wel 15% langer. Kwaliteit / luxe: complexere muziek, zoals klassiek of jazz, roept een gevoel van luxe op waardoor de kwaliteitsbeleving tot 21% hoger wordt.
Er staan miljarden filmpjes op YouTube. Maar je mag niet zomaar alles uploaden. YouTube heeft strenge regels: je mag geen haat zaaien of seksueel getinte video's online zetten bijvoorbeeld. Die filmpjes worden verwijderd door speciale controleteams van YouTube.
Magisto is beschikbaar op Android en iOS. Een voordeel van Magisto is dat je muziek aan je video kunt toevoegen aan je video vóór je die bewerkt hebt, maar ook erna. Je kunt video's op de app downloaden. Magisto gebruikt relatief weinig opslagruimte en is ook geschikt voor lange films.