Een FM-antenne ontvangt het signaal dat door torens wordt uitgezonden in de vorm van radiogolven. Eenmaal opgepikt, zet de antenne ze om in elektrische signalen die de stereo in staat stelt geluid te produceren. Er zijn twee soorten FM-antennes op de markt: versterkte en niet-versterkte.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Wil je alleen DAB+ ontvangen of ook FM? Sommige antennes zijn in staat om beide te ontvangen. Mocht DAB+ om wat voor reden dan ook niet werken, dan kun je het altijd nog op het FM-netwerk proberen.
Zoek je de beste FM antenne om je FM-signalen beter te kunnen ontvangen? Voor de beste geluidskwaliteit kies je dan voor de S-Impuls FM dipool antenne. Niet alleen is deze S-Impuls FM dipool antenne geschikt voor FM-frequenties van 87,5 tot 108 MHz - je kan tot wel 15 kilometer aan bereik halen.
De meest voor de hand liggende antennes zijn dipolen, een mooi woord voor "draadjes met een plus- en minlading". De lengte van elke draad is dan een halve of kwart van de golflengte; voor FM is die kwartlengte ongeveer 75 cm.
ð¤ Hoe plaats je een FM-antenne? Plaats de FM-antenne op een stabiele, vlakke ondergrond waar hij bij de meeste frequenties een goede ontvangst heeft. Aangeraden is om hem zo hoog mogelijk te plaatsen. Monteer de antenne op de standaard zodat hij stabiel blijft staan.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de toekomst van radio digitaal zijn. FM-radio zal de komende jaren vast nog blijven bestaan. Voordat een nieuwe technologie door het algemene publiek wordt omarmd moeten de voordelen die deze technologie biedt vaak vele malen groter zijn dan de oude technologie.
Led verlichting (de gebruikte electronica in de led lamp kan storing of ruis veroorzaken) Voedingsadapters (opladers) in stopcontacten (bijvoorbeeld voor een tablet of smartphone) Alle elektronische apparatuur (stap voor stap uitschakelen)
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Na het uitfaseren van analoge tv maakt radio nu de digitale overstap. Vodafone-Ziggo trekt als laatste de kabel uit de stekker: tegen eind dit jaar luistert niemand in Nederland nog naar een analoog signaal. FM-radio maakt plaats voor DAB+.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
Hoe werkt een FM-signaal? Het geluid van een radiozender wordt door een zendmast omgezet in signalen die overal binnen het bereik van de mast zijn op te vangen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische golven. Deze golven of trillingen worden uitgedrukt in de eenheid Hertz (Hz).
Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Analoge radio van Ziggo verdwijnt, zo kun je toch Radio Noord blijven luisteren. Kabelexploitant Ziggo stopt in Groningen en Drenthe in maart met de doorgifte van analoge radio via de kabel. Dit heeft gevolgen voor mensen die op deze manier radio luisteren.
FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
Momenteel krijgt een radio zender een DAB+ zender wanneer zij al een FM-frequentie hebben. In eerste instantie zouden de vergunningen voor FM frequenties tot 2025 geldig zijn. Het idee was om daarna over te gaan naar DAB+. Dit lijkt vooralsnog niet door te gaan.
Kosten voor de autoantenne
Antennes zijn de meest goedkope en eenvoudig te monteren onderdelen. De prijzen beginnen bij 10 euro en kunnen afhankelijk van maat en functiemogelijkheden ettelijke honderden tot meer dan duizend euro kosten.