Goed werkende amandelen zijn nuttig, maar amandelen kunt u missen. Als de ontstoken keelamandelen zijn verwijderd, nemen andere klieren de filterwerking over. U voelt zicht dan beter. Ontstoken amandelen kunt u daarom beter laten verwijderen.
Achter op de tong
Een eventuele verwijdering van de amandelen heeft geen merkbaar gevolg bij het bestrijden van infecties. De amandelen vormen slechts een klein gedeelte van het totale lymfkliersysteem van het gehele lichaam.
Waar dienen je amandelen voor? Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd.
Ieder mens heeft twee keelamandelen, een neusamandel en een tongamandel. De keelamandelen zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. Amandelen zijn nuttig, ze vergroten de weerstand tegen ziektes.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
Voor deze ingreep (tonsillectomie) zijn er twee grote indicaties: vaak weerkerende amandelontsteking en belemmering van de ademhaling door zeer grote amandelen die de keelholte vernauwen.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen.
Iedereen heeft neusamandelen en keelamandelen. Bij kleine kinderen helpen ze om ziekteverwekkers als bacteriën en virussen tegen te houden. Bij het opgroeien nemen andere organen deze taak over, en zijn amandelen in principe overbodig.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
Bij het verwijderen van de keel- én neusamandelen is de kans op infectiegevaar groter. Uw kind mag daarom in de eerste week nog niet naar school. Uw kind mag gewoon naar buiten, naar school, naar het dagverblijf of de crèche. Laat hem of haar wel de eerste dagen rustig aan doen.
De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over.
Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.
De eerste dagen na de operatie…
geen bananen en ontbijtkoek eten, omdat dit in je keel kan blijven plakken. mag je niet te warm douchen of in bad gaan. Ook mag je niet in de zon zitten. Door de warmte kunnen de wondjes weer gaan bloeden.
U moet er rekening mee houden dat u tot ongeveer twee weken na de ingreep een pijnlijke keel kan hebben. U krijgt ook een recept mee voor eventuele aanvullende pijnstillers. Op de plaats waar de amandelen hebben gezeten, ontstaat een grijswitte korst die geleidelijk verdwijnt. Uw adem kan hierdoor wat weeïg ruiken.
De keelamandelen kunt u zien als u achter in de keel kijkt. De neusamandel kunt u niet zien omdat deze amandel achter de neus zit. Amandelen zijn in het algemeen nuttig, ze vergroten de weerstand tegen ziektes. Amandelen spelen mede een rol bij de afweer tegen infecties.
Amandelstenen, ook wel tonsilstenen genoemd, komen voor als er afval in de crypten en putjes van de klierachtige structuren aan de achterkant van de keel terechtkomt. Calcificatie, een proces dat het afval omzet in harde witte of gele afzettingen, creëert de “stenen” die voor sommigen ongemakkelijk kunnen zijn.
Keelamandelen en neusamandelen spelen een rol bij het onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Maar ze kunnen ook zelf ontstoken raken. Dit leidt vaak tot vervelende klachten. Bij ernstige of langdurige klachten kan de KNO-arts adviseren uw amandelen te verwijderen.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
Ontstoken amandelen zijn zeker wel besmettelijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
De eerste dag na de ingreep krijgt u koud vloeibaar eten zoals vla, appelmoes of een waterijsje. Het is belangrijk dat u goed blijft drinken (koude dranken). Zure melkproducten mogen ook, zoals karnemelk en yoghurt. De tweede dag na de operatie mag u afgekoeld, gemalen voedsel eten.
Je herkent de amandelstenen als een soort witte brokjes of puntjes in de keel. Sommige mensen herkennen de amandelstenen als witte plekjes achter in de keel. De amandelstenen stinken vaak heel erg en worden daarom ook weleens stinksteentjes genoemd.