Daarbovenop komt de BTW: 21% van het aanschafprijs, inclusief transportkosten (behalve bij zelf terugrijden) en invoerrechten. Uitzondering: voor voertuigen die volledig in Europa zijn gebouwd, is vrijstelling op de invoerrechten mogelijk.
Omdat Zwitserland niet bij de EU hoort, gelden er andere prijzen op het invoeren van goederen dan uit EU-landen. Zo betaalt u 10% invoerrechten op het factuurbedrag inclusief transportkosten. Ook geldt er een btw van 21% over het factuurbedrag en de 10% invoerrechten.
Voor auto's is dit 21% over de netto aanschafprijs. Dit betaal je ongeacht of je de 19% al in het buitenland hebt betaald. Je betaalt dus nogmaals 21% en niet het verschil van 2% in het BTW tarief.
Een meevaller is dat het land wel tot de EVA-landen behoord, oftewel Europese Vrijhandels Associatie. Doordat Zwitserland onderdeel is van de EVA-landen gelden er gemeenschappelijke regelingen inzake douanevervoer. Dit maakt het importeren van een auto iets makkelijker dan een auto importeren van buiten de EU of EVA.
CH is de afkorting voor Zwitserland. Dat zie je op de sticker achterop Zwitserse auto's en aan het . ch aan het eind van Zwitserse e-mailadressen en websites.
In vergelijking met de landen die lid zijn van de EU, heeft Zwitserland hele lage btw-tarieven. Het algemene tarief is 7,7% en het verlaagde tarief is 2,5%.
Landen buiten de EU
Dat zijn namelijk landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Dus naast landen buiten Europa zijn landen buiten de EU ook landen als IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
Invoerrechten. Op het moment dat je de auto invoert in Nederland moet je ook invoerrechten betalen. voor een auto jonger dan 30 jaar is dit 10% over de aankoopwaarde+transportkosten. Voor een auto ouder dan 30 jaar betaal je geen invoerrechten maar alleen de 6%btw.
BTW. Het Italiaanse BTW is 1 procent hoger dan het BTW in Nederland sinds 2013: 22 procent.
Over nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen die u in een ander EU-land koopt en naar Nederland brengt of laat brengen betaalt u altijd btw in Nederland. Naast de btw betaalt u bij sommige (nieuwe) vervoermiddelen ook bpm.
Het BTW-tarief in Duitsland bedraagt 19%. Dit betekent dat u 2% voordeliger uit bent wanneer u een auto importeert uit Duitsland. In Nederland wordt namelijk 21% gehanteerd. Omdat u in Duitsland Mehrwertsteuer (BTW) betaald hoeft u in Nederland geen BTW meer te betalen.
Items die niet verplicht zijn, maar wel worden aangeraden om mee te nemen in de auto, zijn een veiligheidsvest, een verbanddoos, een brandblusser en reservelampen. Je bent bovendien verplicht om een autobahnvignet op je auto te hebben wanneer je door Zwitserland heen rijdt.
De lidstaat met het laagste btw-tarief is Luxemburg met een common law-tarief van 17%. Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%.
De volgende diensten vallen onder het 0%-tarief: diensten bij invoer en uitvoer van goederen naar landen buiten de EU. internationaal personenvervoer. werk aan goederen die worden uitgevoerd naar niet-EU-landen.
Het terugvorderen kan alleen plaatsvinden door een in Zwitserland aan te stellen fiscaal (aansprakelijk) vertegenwoordiger (bijvoorbeeld de Zwitsers/Nederlandse Kamer van Koophandel). Het terug te vorderen bedrag moet minimaal SFR 500 bedragen.
Zwitserland onderhoudt een unieke relatie met de Europese Unie. Het land wordt vrijwel geheel omsloten door EU-lidstaten, maar maakt zelf geen deel uit van de EU. Toch is Zwitserland al decennia op verschillende manieren betrokken bij de EU en de voorgangers daarvan.
Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
Zwitserland (Duits: die Schweiz, Frans: la Suisse, Italiaans: la Svizzera, Reto-Romaans: Svizra, Latijn: Helvetia), officieel de Zwitserse Bondsstaat (ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie; Duits: Schweizerische Eidgenossenschaft, Frans: Confédération suisse, Italiaans: Confederazione svizzera, Reto ...
ch is het achtervoegsel voor Zwitserse domeinnamen, en valt onder de verantwoordelijkheid van SWITCH Information Technology Services. De afkorting "ch" komt van Confederatio Helvetica, de Latijnse naam voor het land sinds de oprichting van de federale staat in 1848.
Bijzonder land dat Zwitserland, naast dat je Zwitserland schrijft als die Schweiz, la Suisse, la Svizzera, Svizra (Retro-romaans) en in het Latijn: Helvetica, heet het land dus officieel: de Zwitserse Bondsstaat (ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie).
Kosten vignet Zwitserland 2022
Dan kun je alleen een jaarvignet krijgen van ongeveer 40 Zwitserse Franken, wat neerkomt op ongeveer 38 euro. Let op: naast het verplichte vignet gelden ook nog de gebruikelijke tarieven voor specifieke tolwegen in de Alpen.
Het antwoord is: ja. Je hebt een tolvignet nodig op alle snelwegen in Zwitserland. Ook als je alleen maar door Zwitserland rijdt op weg naar een ander vakantieland! We geven je informatie over de aanschaf van zo'n vignet.