Vul de derde, bovenste bak met en het gft-afval en zorg dat hij niet helemaal vol is. Plaats de emmer met gft-afval in die met compost en wormen, en deze plaats je samen in de dichte emmer. Doe er als laatste het deksel met luchtgaatjes op. Waarschijnlijk zit de onderste bak na zo'n drie maanden vol met vloeibare mest.
Geef je wormen niet teveel eten. Als je wormenhotel begint te stinken geef je je wormen meer eten dan ze kunnen verwerken en gaan ze dood. Begin met een handjevol om de dag en voer geleidelijk op. Sluit steeds elke laag 'groen' af met een laagje karton of ander 'bruin'.
Wij starten veel wormenhotels op met een emmertje humus uit draaiende hotels zodat het sneller gaat. Voor een normale start duurt het 3 tot 4 maanden waarbij je de eerste 8 weken rustig de hoeveelheid groenafval gaat opvoeren en zorgt dat er voldoende vocht is.
Hoe werkt een wormenhotel
De wormen verwerken het afval in de wormenbak door het te eten en daarna weer uit te poepen. Het composteren begint direct waardoor er, als het goed gaat, geen vervelende geurtjes vrijkomen. Veel plantaardig afval kan in een wormenbak, maar niet alles.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Waarom kruipen wormen uit wormenbak? Wormen kruipen uit de wormenbak omdat ze nog niet gewent zijn aan hun nieuwe huis of omdat de leefomgeving niet gezond is voor de worm. Het eerste lost zich vanzelf op. Soms moeten compostwormen, net als puppy's, even wennen aan hun nieuwe huis.
Het is een uit tenminste drie lagen opgebouwd 'hotel' waarin speciale wormen al jouw groene afval oppeuzelen. Met wat aarde, water en de juiste wormen is jouw gft-afval binnen een aantal maanden verdwenen.
Wat kan er in een wormenbak? Al je groente en fruit afval, koffieprut, papier, theezakjes en bladeren. Ben voorzichtig met zuur afval zoals citrusvruchten. Olie, zuivel, vis en vlees kan er niet in.
Onder de 4 graden gaan de wormen in een soort winterslaap. Ze zullen niet direct dood gaan. Bij langdurig strenge vorst kunnen ze sterven.
Regenwormen zijn afvaleters die leven van dood organisch plantaardig materiaal. Plantenresten en bladeren die op de bodem liggen worden in een woongang getrokken en gegeten.
Hoe kleiner het afval gesneden is, hoe sneller de wormen het zullen composteren. Voeg nieuw afval altijd toe in de bovenste bak. Wormen composteren 3-5 keer hun eigen gewicht per week. Dus een halve kilo wormen eten ongeveer 2 kilo afval per week.
Het voordeel van een wormenbak met verschillende lagen is dat de compost gemakkelijk geoogst kan worden zonder de wormen te verstoren. Het is niet nodig om compost, afval en wormen van elkaar te scheiden.
Wanneer je regenwormen in de koelkast bewaard kunnen ze zo'n 7 dagen zonder eten. In de koelkast is het koud waardoor ze in een sluimerslaap komen. Buiten de koelkast kunnen ze tot 5 dagen zonder eten.
Boven de grond zul je wormen niet vaak zien. Ze komen in de nacht naar boven of als het regent. In de zon zouden ze anders door hun dunne huid snel uitdrogen. En tijdens regenbuien zouden ze onder de grond kunnen verdrinken.
De compostwormen kun je makkelijk 2 weken bewaren in de zak zitten waarin ze verstuurd worden. Ze zitten verpakt in een ruime hoeveelheid kweekgrond. Dat is compost, bedding en voeding voor minstens 2 weken.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.
De mix wormen zijn in verschillende verpakkingseenheden te verkrijgen. Van 30-40 stuks tot aan 1 kilo.
In een goed werkende wormenbak kun je een flink deel van het groenafval van een 1-2 persoonshuishouden kwijt. De bak bevat al snel 1 kilo wormen. Samen verwerken die in een week zo'n 3,5 kilo keukenafval.
Elke cocon bevat 4 tot 20 eitjes. Meestal zal de eerste worm die uit uit zo'n eitje komt zich voeden met de andere eitjes. Na enkele weken blijft er maar 1 worm over.
Vermijd zandige of kleigrond. Vul de bak met ongeveer 20 tot 25 cm aarde. Maak de aarde vochtig maar niet nat. Voeg voedsel toe: ½ kilo 15% proteïne rijk voedsel zoals gemalen varkens of kippenvoer, gemengd met ¼ kilo varkensvet of goedkoop fijngemalen groenten en dit in de bovenste 8 cm aarde.
Wormenmest geeft geen verbranding, dus je kan eigenlijk nooit teveel geven. Toch een indicatie: per m2 moestuin heb je ongeveer 10 kg nodig. Voor opkweken voeg je 10% wormenmest toe aan zaai- en stekgrond. Je kunt het door de grond mengen of op de toplaag leggen.
Waarschijnlijk klimmen alleen de baby's omhoog omdat de volwassen wormen te zwaar zijn en door de zwaartekracht weer naar beneden vallen. Ze kronkelen ook echt en kruipen niet zoals een naaktslak dat doet.
De makkelijkste manier om de wormen uit de compost weg te krijgen is de volgende: Zet de bak met rijpe compost (de bak die je wilt oogsten) bovenop de wormentoren. Zet er een felle lamp op of zorg dat je wormenbak een tijdje in de zon staat. Friemel voorzichtig door de bovenste laag compost.