Het is niet abnormaal, wanneer er in de tepel wordt geknepen er wat vocht uit komt. Tepeluitvloed is in de meeste gevallen onschuldig, slechts in een klein deel van de gevallen (4%) is dit het gevolg van een kwaadaardige aandoening.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Meestal is tepeluitvloed een onschuldig verschijnsel. Dit neemt niet weg dat verder medisch onderzoek en een eventuele behandeling soms noodzakelijk kunnen zijn. In deze folder leest u meer over welke soorten tepelafscheiding er zijn en welke onderzoeksmethoden en behandelingen wor- den toegepast.
Het vocht kan uit één of uit beide tepels komen. Ook kan het bij zowel vrouwen als bij mannen optreden. Door schommelingen in de hormoonspiegel tijdens de menstruatiecyclus worden de melkklieren actief.Hierdoor gaan deze vocht afscheiden.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Kenmerk 1: Verandering in hoe de borst en/of tepel aanvoelt
Een verdikking of knobbel in of nabij de borst of onder de oksel. Verandering in/van de huid. De huid voelt dik en warm aan of zoals bij een sinaasappelschil (de huid vertoont putjes). Pijn in de borst op een plek waar ook de borst anders aanvoelt.
Ingetrokken tepel of juist een ongewone opgezwollen tepel. Verdikking in de huid van de borst met kleine putjes, vergelijkbaar met de huid van een sinaasappel. De huid van de borst ziet er rood uit, vertoont schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
In het klierweefsel zitten melkgangen, kanaaltjes van de melkklieren naar de tepel. Deze bevatten vocht en dat kan allerlei kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Elke borst heeft tussen de 15 en 20 melkgangen.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Kenmerk 2: Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
Ingetrokken tepel of juist een ongewone opgezwollen tepel. Verdikking in de huid van de borst met kleine putjes, vergelijkbaar met de huid van een sinaasappel. De huid van de borst ziet er rood uit, vertoont schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
Niet-melkachtige afscheiding kan vele kleuren hebben (o.a. geel, groen, bruin, waterig). Meestal komt deze afscheiding uit beide tepels, maar ze kan ook uit één en dezelfde tepel komen. Niet melkachtige afscheiding uit beide tepels is vaak niet spontaan, maar wordt opgewekt.
Tepeldoorbloeding of afsterven van de tepel
Heel soms blijkt de tepel niet genoeg bloed te krijgen na de operatie. De tepel wordt dan zwart doordat de huid is afgestorven. Dit is echter zeer zeldzaam. Het risico is groter wanneer de borsten groter zijn en er meer borstweefsel wordt verwijderd voor de verkleining.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Zo'n knobbel(tje) in de borst kan wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste (een met vocht gevulde holte) of een bindweefselknobbel. Als je een knobbeltje voelt dat niet snel verdwijnt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.
Tepeldoorbloeding of afsterven van de tepel
De tepel wordt dan zwart doordat de huid is afgestorven. Dit is echter zeer zeldzaam. Het risico is groter wanneer de borsten groter zijn en er meer borstweefsel wordt verwijderd voor de verkleining.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje.Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Cysten kunnen 'knappen', leeg geprikt worden of onbehandeld blijven.
Onderzoeken voor de diagnose borstkanker
Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: nog een keer lichamelijk onderzoek van je borsten en lymfeklieren. mammografie: röntgenfoto van je borst. echografie: echo-onderzoek van je borst en soms ook nog een echo-onderzoek van je oksel.
Symptomen van borstkanker
een knobbeltje of plek in je borst. veranderingen aan je tepel. veranderingen aan de huid van je borst. andere veranderingen: bijvoorbeeld een zwelling in je oksel.
Wanneer je je borsten bevoelt kan het onder de huid hobbelig of bobbelig aanvoelen. Dat is het klierweefsel. Voel je in je borst een knobbeltje, dan kan dat wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste, een met vocht gevulde holte of een bindweefselknobbel.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Een zwelling (knobbeltje) in de borst
Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.