Bij de geallieerden zaten de landen onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de asmogendheden zaten onder andere nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Na de bevrijding van Frankrijk en België werd ook Nederland bevrijd, op 5 mei 1945. De ondergang van Duitsland was hierna in zicht. De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
'Stalingrad' wordt vaak gezien als keerpunt aan het Oostfront, maar om de Sovjets echt te verslaan had de Duitse Wehrmacht in 1941 Moskou al moeten veroveren. Onvoorbereid op de Russische winter en geconfronteerd met een plotselinge overmacht aan Sovjettroepen, verloor nazi-Duitsland de slag.
Duitsland zelf werd opgedeeld in vier geallieerde bezettingszones: Amerikaanse, Britse, Sovjet en Franse bezettingszone. Deze toestand bleef zo van 1945 tot 1949.
In het voorjaar van 1940 raakte ook de rest van Europa betrokken bij de oorlog. In twee maanden tijd veroverden de Duitsers achtereenvolgens Denemarken, Noorwegen, Nederland en België.
Het nieuwe Duitse Keizerrijk werd een sterke staat, zowel op militair, economisch en politiek gebied. Dit zorgde voor een verstoring van het machtsevenwicht in Europa, waarbij Frankrijk de dominante positie verloor.
Telegraaf. De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. Tot oktober 1944 houdt De Telegraaf zich vooral op de vlakte. Daarna onder SS-leiding niet meer.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.
In Spanje heeft Franco de Spaanse Burgeroorlog gewonnen en blijft aan de macht tot zijn dood in 1975. Franco sympathiseert met Duitsland, maar omdat Hitler niet op zijn eisen ingaat om naast Gibraltar ook Frans-Marokko toe te kennen aan Spanje, blijft hij neutraal.
Actief heeft Spanje niet meegedaan aan de Tweede Wereldoorlog en hield het land zich min of meer afzijdig door zich neutraal op te stellen.
Deze werden afgeworpen boven de steden Hiroshima en Nagasaki, met tussen de 130.000 en 225.000 doden als gevolg. Dit bracht de Japanners ertoe zich toch over te geven. Deze overgave werd op 2 september 1945 formeel getekend, waarmee er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Een oorlog is altijd verschrikkelijk, maar het dodenaantal per oorlog loopt uiteen. Zo vielen er tijdens de Tweede Wereldoorlog 60 tot 72 miljoen doden, een absurd aantal. In een andere oorlog werd juist geen schot gelost. Een lijst met de 7 gruwelijkste oorlogen, met WO II bovenaan de lijst.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
'Die was fout in de oorlog'! Het is een uitspraak die lange tijd gebruikt werd voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog samen werkten met de Duitsers en betrokken waren bij de NSB. Anton Mussert volgde in Nederland het voorbeeld van de nazi's.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Op 28 juni 1914 wordt de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz-Ferdinand in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vermoord door een Servische nationalist. Na een ultimatum verklaart Oostenrijk Servië de oorlog.
De Weimarrepubliek is de benaming voor de periode vanaf 1919, na het einde van het Duitse Keizerrijk (1817-1919). Tijdens de Weimarrepubliek was Duitsland voor het eerst een volwaardige, maar instabiele democratie.
Londen werd gedurende 57 dagen bijna dagelijks gebombardeerd. Elke nacht waren gemiddeld 163 Duitse toestellen actief boven de Britse hoofdstad. Het grootste deel van de bevolking weigerde te vluchten en gedurende vele weken verscholen 177.000 mensen zich in de ondergrondse stations van de underground.
Hetzelfde geldt voor tanks: Duitsland fabriceerde er 6.000 in 1943. De Britten bouwden ook dat aantal, maar de Sovjets wisten er alleen drie keer zo veel te maken. In de VS rolde de M4 Sherman in dat jaar 21.000 keer van de band.