Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden.
Baklava (spreek uit: 'BAK-lah-vah') is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. De soorten noten verschillen, van walnoten in het koelere noorden tot amandelen en pistachenoten in het zuiden en oosten.
Op zoek naar een zoete lekkernij met een Midden-Oosten tintje? Dan is de Baklava perfect voor jou! Krachtige smaken van kaneel en kruidnagel vermengd met de knapperigheid van bladerdeeg en noten.
Het bestaat al sinds 1650 en verschillende landen uit de Balkan en het Midden-oosten geven aan het gerecht te hebben uitgevonden. Het is aannemelijk dat baklava in Turkije of Griekenland is ontstaan. Turkse baklava wordt overgoten met honing of siroop.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij.
Tijdens het Islamitische suikerfeest wordt veel baklava gegeten. Baklava wordt in kleine stukjes geserveerd. Het is erg zoet en vet. Hierdoor is baklava rijk aan calorieën en vaak erg machtig.
De naam baklava is afgeleid van het Perzische woord voor 'opstapelen'. Baklava bestaat namelijk uit laagjes filodeeg met een vulling van noten, roomboter en suiker. Dit wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel en citroenrasp en overgoten met siroop. Een heerlijk zoete opstapeling, dus.
Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) baklava. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'baklava'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Baklava's bewaren
Bewaar de baklava wanneer ze zijn bezorgd in het afgesloten doosje en op kamertemperatuur. Je kunt ze niet bewaren in de koelkast. Om de juiste smaak te ervaren, adviseren wij u om uw baklava uiterlijk zeven dagen na de aankoop te consumeren.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Baklava is een heerlijke lekkernij die je bijvoorbeeld kunt serveren bij het Suikerfeest na het afsluiten van de ramadan. Helaas is baklava zo ongezond (met bijna 350 calorieën en 19 gram vet per portie) dat je er na het nuttigen spontaan nog een maand vasten achteraan zou plakken.
Je kan baklava in de vriezer bewaren voor 3 maanden in een afgesloten trommel.
Aangezien het Midden-Oosten, het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Balkan ooit het Ottomaanse geografische gebied vormden, kan worden aangenomen dat baklava als een Ottomaans dessert wordt beschouwd.
Baklava. Steeds meer mensen hebben inmiddels kennis gemaakt met deze Arabische lekkernij. Het wordt veel als dessert gegeten, maar is ook heerlijk bij de koffie of thee. Er zijn vele soorten baklava met verschillende vullingen.
Baklava is een lekkernij en komt oorspronkelijk uit de Turkse streek Antep. Van origine wordt baklava gemaakt met pistachenootjes, maar ook andere noten en combinaties zijn mogelijk. Baklava is heerlijk in combinatie met Maras ijs.
Het bestaat uit meerdere laagjes filodeeg. Dat is een soort bladerdeeg met daarin gemalen nootjes, meestal pistachenoot, maar soms ook wel walnoten. En het is dan allemaal doordrenkt in boter en suikersiroop. Baklava wordt in heel veel landen gegeten en iedere regio kent zijn eigen versie.
Het feest duurt meestal meerdere dagen en bestaat uit onder andere het bezoeken van de moskee, familie en heel veel lekker eten. Vooral zoete gerechten zoals baklava en Turks fruit staan centraal, maar ook hartige hapjes vullen de tafel.
De enquête, uitgevoerd in Griekenland en Turkije tussen 14 en 16 juni met deelname van meer dan 1.800 mensen, onthulde dat meer dan 95 procent van de Turken baklava claimen als hun eigen lekkernij.
1 kilo = 7000 kilocalorieën
Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 kilocalorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.