De complementaire kleur van blauw is geel. Wat is de complementaire kleur van bruin? De complementaire kleur van bruin ligt tussen cyaan en blauw.
De tegengestelde kleuren van bruin is dus blauw.
Complementaire kleuren, zijn tinten die tegen elkaar afsteken. Hiermee knalt je ontwerp bijna letterlijk van het drukwerk af! Het zijn de tinten die in de bekende kleurencirkel tegenover elkaar staan. Geel en blauw bijvoorbeeld, cyaan en rood en magenta en groen.
Contrast creëren met complementaire kleuren
Kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, worden complementaire kleuren genoemd. Deze kleuren (blauw en oranje, groen en rood, paars en geel) geven het sterkste contrast.
de complementaire kleur van Groen is Magenta (G tweede letter van RGB, M tweede letter van CMYK)
Grijs is apart: het behoort niet tot de primaire, secundaire of tertiaire kleuren en heeft geen complementaire kleur. Net als bij zwart is er dezelfde discussie over of grijs een “echte kleur” is.
Roze is een secundaire kleur. Zijn complementaire kleur is groen. Het behoort tot de warme kleuren.
Door kleuren die naast elkaar in de kleurencirkel liggen te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Zoals rood en oranje, geel en groen of blauw en turquoise. Om deze combinaties het beste tot hun recht te laten komen kan je ze het beste combineren met neutrale en pigment kleuren.
Omdat het een zeer veelzijdige kleur is, combineert beige perfect met andere neutrale kleuren zoals crème, wit en grijs. Maar ook met meer dominante en warme tinten zoals oranje en bruin, of lila en blauw is beige prachtig.
Licht en donker vormen een contrast en staan in de kleurencirkel tegenover elkaar. Zwart en wit zijn hier natuurlijk een duidelijk voorbeeld van. Complementaire kleuren versterken elkaar. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is dat complementaire kleuren elkaar een complimentje geven.
Complementaire kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar staan. Als je ze door elkaar mengt breken ze elkaars kleurkracht af. Ook kun je ze gebruiken om mooie schaduwkleuren te maken.
Tot de warme kleuren behoren alle rood, geel, oranje en bruine kleuren. Kleuren met een energieke, krachtige uitstraling, die aanzetten tot actie en communicatie.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Welke kleur past bij een bruin interieur? 5x kleurencombinaties. Zoals we eerder al aangaven kun je bruin met bijna elke kleur uit de kleurencirkel combineren. Hieronder delen we onze favoriete kleurencombinaties: met zwart, rood, wit, grijs en blauw.
Je kunt eindeloze tinten bruin maken door het mixen van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Hoe meer geel je toevoegt hoe warmer en lichter de kleur bruin wordt, zie het linker rijtje.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Woontrend 2023: Natuurlijk en duurzaam
Duurzaam design, de natuur naar binnen halen en een mix van natuurlijke kleuren als groen, beige en warme rood- en bruintinten. Dat is één van de kleurtrends, maar ook een van de woontrends, die we in 2023 zeker terug gaan zien.
Zo kun je zandkleur combineren met passende bruine tinten of juist contrasterende kleuren. Lichtbruin, zachtgeel en zachtgroen zijn hier goede keuzes. Verf één muur in een opvallende kleur, zoals lichtgroen, en vul dit aan met de neutrale zandkleur muurverf. Zo geef je de kamer een fijne balans.
Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Als contrasterende kleuren naast elkaar worden gezet, dan lijken ze allebei veel levendiger en intenser. Worden ze gemixt, dan neutraliseren ze elkaar.
Zowel felle kleuren zoals rood, geel of groen alsook koele kleuren en de complementaire kleur blauw passen goed bij bruin. Dit maakt dat de kleur nagenoeg eindeloos te combineren is.
Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Omdat ze naast elkaar liggen, zullen ze samen rustiger ogen dan 2 contrasterende kleuren. Paars en donkerblauw bij elkaar is niet zo hard als het contrasterende paars en geel, maar past wel even goed bij elkaar.
De kleur contrasteert met zwart en wit tinten en is daarom lekker opvallend. Groen en geel zijn ook eenvoudig te combineren, dit kun je al doen door planten voor een gele muur te plaatsen. Maar wees ook niet bang om andere donker groene accessoires te combineren met gele tinten.
Net als alle andere kleuren combineert blauw goed met wit, zwart en grijs. Maar wat dacht je van blauw combineren met verschillende blauwtinten of met oranje, geel, bruin, (zacht)roze of donkergroen? Natuurlijke materialen, zoals hout, combineren ook erg goed met de kleur blauw.
Verzadigde kleuren noem je ook wel zuivere kleuren omdat er geen sporen van andere kleuren in zitten. Deze kleuren zijn fel, helder en diep. De primaire kleuren van de kleurencirkel zijn bijvoorbeeld verzadigde kleuren.