U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
In handelspanden zijn rookmelders niet verplicht, met uitzondering van panden waarin een wooneenheid gevestigd is. Als u bijvoorbeeld een kantoor aan huis heeft of een schoonheidssalon, dan bent u wel verplicht om een rookmelder te installeren.
Heeft u vanaf 1 juli 2022 geen rookmelder? Dan kan de gemeente een boete geven aan de huurder of eigenaar van de woning.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet. Wees dan ook op je hoede als er iemand aan de deur komt die claimt de rookmelders te controleren.
Verhuurders zijn dus verplicht om rookmelders in hun woningen te plaatsen. Doen zij dit niet, dan lopen zij het risico dat de gemeente hen een boete oplegt.
Bij verhuring is de verhuurder wettelijk verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.
Gemeenten gaan voorlopig niet handhaven. Wie geen rookmelders in huis heeft, hoeft voorlopig niet te vrezen voor een boete. Sinds vrijdag 1 juli is het verplicht om op elke verdieping in de woning zo'n rookmelder te hebben.
De controle op rookmelders gebeurt door de gemeenten en kan in theorie in elke woning plaatsvinden. In de praktijk is het echter moeilijk om voor elke woning te controleren of de vereiste toestellen aanwezig zijn en goed onderhouden worden. Plaats rookmelders daarom altijd voor je eigen veiligheid!
Daarvoor zijn vanuit het Bouwbesluit, de Dit is een externe paginagemeenten verantwoordelijk. In de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen.
De regels per 1 juli 2022
Vanaf 2003 is het verplicht om in nieuwbouwwoningen op elke verdieping een rookmelder te hangen. Die regel wordt vanaf 1 juli 2022 doorgetrokken naar alle woningen in Nederland. Ben je zelf huisbezitter dan moet je zelf per verdieping minimaal één rookmelder plaatsen.
Ondanks dat het verplicht is om een rookmelder te hebben in je huis, blijven verzekeraars brandschade vergoeden als je geen rookmelders hebt. “Als iemand ondanks de verplichting geen rookmelders heeft, dan is diegene alsnog verzekerd bij ons”, volgens Erik Dokter, manager bij Univé.
In uw huis moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
Ook adviseert de brandweer om een rookmelder te kopen met een batterij die 10 jaar meegaat, zodat je zo lang mogelijk veilig bent. Wat kost een goede rookmelder? Een goede rookmelder kost gemiddeld €25 tot €95.
Zorg voor een rookmelder in de meterkast.In de meterkast kan brand ontstaan. Door een rookmelder te installeren krijg je een waarschuwing zodat je snel kunt ingrijpen. Zorg voor een opgeruimde meterkast. Wanneer je de meterkast gebruikt als een opberghok, heb je kans dat je de leidingen beschadigt.
De set bestaat uit twee magneten met een plakstrip. De ene magneet plakt u aan de rookmelder en de andere magneet plakt u aan het plafond. Vervolgens bevestigd u de twee magneten aan elkaar waardoor de rookmelder aan het plafond hangt. De plakstrip van 3M is zeer sterk waardoor de melder niet naar beneden valt.
Rookmelders zijn verplicht in alle woningen. Er moet één rookmelder aanwezig zijn per bouwlaag. Let wel, als de oppervlakte van de bouwlaag groter is dan 80 m², dan moet je 2 rookmelders plaatsen. De rookmelder moet BOSEC gekeurd zijn.
Op elke bouwlaag van je woning of in je appartement. Op bouwlagen en in appartementen met een oppervlakte groter dan 80 m² moeten minstens 2 rookmelders hangen.
Regelmatig je rookmelder testen is vrij abstract. Daarom raden wij je aan alle rookmelders eens in de maand te testen. Zo voorkom je dat een rookmelder vals alarm slaat of geen alarm slaat wanneer dit wel nodig is. Het is handig om hier iedere maand een vast moment voor in te plannen, zo vergeet je het niet.
Er komt stof of aanslag in de rookmelder en op de sensor. Op een gegeven moment gaat de melder storingen of zelfs valse alarm geven. Vervang je melder dus op tijd! Vaak staat op rookmelders de productiedatum of vervangdatum (vaak op de onderkant van de melder).
Mag ik een rookmelder op de kast leggen of boven een kast plaatsen? Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
De wettelijke verplichting voor rookmelders die per 1 juli 2022 ingaat stelt geen bijzondere eisen aan rookmelders. Heeft u al rookmelders hangen, dan voldoet u aan de verplichting. Voor woningen die voor 2013 zijn gebouwd mag er ook gekozen worden voor rookmelders op batterij.
Nog beter is het om meerdere rookmelders te hebben. Het liefst één in elke ruimte waar u veel verblijft, zoals de woon- en de slaapkamer. En als u meerdere rookmelders hebt kunt u deze ook aan elkaar koppelen voor extra veiligheid. Het hebben van een rookmelder op elke verdieping is straks verplicht.
Een rookmelder kan je tegenwoordig kopen in de meeste elektro- en doe-het-zelfzaken. Koop een optische rookmelder en zorg dat deze voldoet aan de wettelijke bepalingen. Dit zie je aan de labels CE en EN14604 op hun verpakking.
Een knipperend rood lichtje kan betekenen dat er brand is in uw woning. Controleer dit altijd en breng jezelf indien nodig in veiligheid. Wanneer sprake is van brand zal de rookmelder ook een alarm signaal afgeven en knipperd de rookmelder elke seconde.
Rookmelders zijn in Vlaanderen in elke woning verplicht. Huurwoningen, appartementen, of privéwoningen, ze hebben allemaal rookmelders nodig.